GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παίζοντας με τα παιδιά μας

Το παιχνίδι είναι ο φυσικός κόσμος των παιδιών , μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά όχι μόνο διασκεδάζουν αλλά συγχρόνως επικοινωνούν, πειρα...

Το παιχνίδι είναι ο φυσικός κόσμος των παιδιών, μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά όχι μόνο διασκεδάζουν αλλά συγχρόνως επικοινωνούν, πειραματίζονται, δοκιμάζουν ρόλους, μαθαίνουν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Το παιχνίδι είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό στη ζωή των παιδιών, όχι μόνο επειδή παίζουν συνέχεια αλλά επειδή υπάρχει νόημα ακόμα και στην πιο απλή μορφή του.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίζουν με τους ενήλικες που είναι κοντά τους, και κυρίως τους γονείς τους. Το να αφήσουμε ένα παιδί όλη τη μέρα μόνο του να παίζει, χωρίς να συμμετέχουμε έστω και λίγο, είναι σαν να περνάμε χρόνο με έναν ενήλικα χωρίς να του μιλάμε καθόλου.

Ως γονείς είναι πολύ σημαντικό να παίζετε με τα παιδιά σας. Όταν ένας γονιός παίζει με το παιδί του τακτικά αμέσως έρχεται πιο κοντά του. Μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας για πράγματα για τα οποία δυσκολεύετε να εκφράσει. Άλλωστε, αν ρωτήσουμε ένα παιδί «τι είναι το παιχνίδι» συνήθως θα μας απαντήσει «αυτό που κάνω με τους φίλους μου».

Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι πάρα πολλά. Μέσα από το παιχνίδι οι γονείς μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους:
Να περιμένουν τη σειρά τους
Να έχουν υπομονή μέχρι να παίξει ο άλλος ή μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι
Να μοιράζονται
Να χάνουν, να συγχαίρουν τον νικητή ή ακόμα να κερδίσουν με αξιοπρέπεια και χωρίς να υπερηφανεύονται
Να αναπτύξουν τις λεπτές και αδρές κινήσεις του
Να συγκεντρώνονται και να ακούνε
Γενικές γνώσεις για ποικιλία θεμάτων (π.χ. από το uno μπορούν να μάθουν τα χρώματα και τους αριθμούς, από το trivial μπορούν να μάθουν ιστορία)

Πάνω από όλα όμως το παιχνίδι φέρνει πιο κοντά την οικογένεια. Τα περισσότερα παιδιά ενθουσιάζονται όταν οι γονείς τους συναναστρέφονται μαζί τους και το παιχνίδι είναι ένας πολύ καλός και εποικοδομητικός τρόπος συναναστροφής με τα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι γονείς και παιδιά περνάνε καλά, μαθαίνουν, έρχονται πιο κοντά και χτίζουν αναμνήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παίζουν παιχνίδια από μικρά είναι πιο πιθανόν να τους αρέσει να παίζουν με φίλους και συγγενείς στην εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή τους.

Μέσα από τη δύσκολη καθημερινότητα πολλοί ενήλικες έχουν ξεχάσει να παίζουν και πολλοί γονείς δεν προλαβαίνουν να παίξουν με τα παιδιά τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό όλοι οι γονείς να μπορέσουν να βρουν λίγο χρόνο κάθε μέρα για να μπορέσουν να παίξουν με το παιδί τους. Σε αυτή τη περίπτωση ο ποιοτικός χρόνος είναι πιο σημαντικός από το ποσοτικό, και έτσι έστω και δέκα λεπτά παιχνίδι με το παιδί μας μπορεί να προσφέρει πολλά και στους δυο και πάνω από όλα στη σχέση του γονέα με το παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια