GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εξονυχιστικοί έλεγχοι στον Έβρο για... τζιχαντιστές

«Δίχτυ» για τον εξονυχιστικό έλεγχο κάθε προσώπου που περνάει νόμιμα ή όχι τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο επιχειρούν να απλώσουν οι ...

«Δίχτυ» για τον εξονυχιστικό έλεγχο κάθε προσώπου που περνάει νόμιμα ή όχι τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο επιχειρούν να απλώσουν οι διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό τζιχαντιστών που συνδέονται με το ισλαμικό χαλιφάτο.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Τόσο η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι όσο και η χθεσινή δημοσιοποίηση σύλληψης Γάλλου στα βουλγαροτουρκικά σύνορα έχουν θέσει σε συναγερμό την αστυνομία και το στρατό στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα από την ημέρα της επίθεσης τόσο στα νόμιμα σημεία διέλευσης, όμως ειδικά στα περάσματα του Έβρου», είπε στη «Μ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Άλλωστε η αστυνομία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες, όταν πήρε έκταση η ανάπτυξη του ισλαμικού χαλιφάτου, έχει συγκροτήσει ειδικές ομάδας στα σύνορα, οι οποίες έχουν ειδικευτεί για τον έλεγχο τέτοιων περιστατικών. «Τόσο στον Έβρο όσο στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οι εισερχόμενοι και οι εξερχόμενοι ελέγχονται και ανάλογα με το ποιοι είναι γίνεται ενδελεχής έρευνα», επιβεβαιώθηκε από επιτελικό στέλεχος της αστυνομίας.

Ειδικά στον Έβρο οι έλεγχοι έχουν γίνει ασφυκτικοί, όπως τουλάχιστον βεβαιώνουν οι διωκτικές αρχές. Τόσο στα σημεία των Κήπων, όπου είναι το κεντρικό σημείο διέλευσης, όσο και στις Καστανιές, τα πρόσωπα που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών εξετάζονται. «Λόγω της έξαρσης της τρομοκρατίας οι έρευνες είναι επισταμένες. Δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτούς για τους οποίους εκκρεμούν διωκτικά έγγραφα, αυτός είναι ο εύκολος δρόμος. Εξετάζουμε μέχρι και τα μικροαντικείμενα που έχει ο καθένας, συζητούμε μαζί τους, προκειμένου να αποκαλύψουμε εάν πρόκειται για πραγματικούς μετανάστες ή ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται με συγκεκριμένους τρομοκρατικούς σκοπούς, παριστάνοντας τους μετανάστες», τόνισε αξιωματικός των συνόρων, συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό οι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί στα περάσματα.

Είσοδος και έξοδος
Άλλωστε στην περιοχή της Ορεστιάδας είχε εντοπιστεί τον περασμένο Μάρτιο 23χρονος αλγερινός τζιχαντιστής, ο οποίος παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές, όπου διώκεται για τρομοκρατικές επιθέσεις. Αστυνομικοί τον είδαν να κυκλοφορεί στην Ορεστιάδα, ανακρίθηκε από τις ελληνικές αρχές και χωρίς να συλληφθεί παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία. Ο νεαρός γάλλος υπήκοος ανήκει στο μέτωπο Αλ Νούσρα, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και πρόσφατα τα ηγετικά στελέχη του εντάχθηκαν στο «ισλαμικό χαλιφάτο». Προηγήθηκαν συλλήψεις για αποστολές πολεμικού υλικού, όχι όμως όπλα, από Σύρους με ευρωπαϊκές υπηκοότητες, που πρόσκεινται στους αντάρτες και ακινητοποιήθηκαν στα σύνορα. Τότε οι Τούρκοι δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, είχαν μείνει στη νεκρή ζώνη και τελικά συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές. Τα αυτοκίνητα που είχαν κατασχεθεί με το υλικό παραμένουν στο τελωνείο των Κήπων.

Οι αρχές στα σύνορα βρίσκονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες σε διαρκή επαγρύπνηση τόσο για τον έλεγχο εξόδου ατόμων από τα σύνορα προς την Τουρκία, όσο όμως και εισόδου στη χώρα μας. «Η σύλληψη του Γάλλου στη Βουλγαρία, ο οποίος διωκόταν με ευρωπαϊκά εντάλματα και για τρομοκρατία, επιβεβαίωσε πως άτομα που συνδέονται με τους τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο στο Παρίσι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να φύγουν και από τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν στις επιθέσεις», σημείωσε αστυνομικός των συνόρων. «Από την άλλη είμαστε σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη είσοδο τέτοιων ατόμων, οι οποίοι, αφού έχουν εκπαιδευτεί, επιστρέφουν στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια