GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκτινάχθηκε η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 150% λόγω κακοκαιρίας

Κακοκαιρία και χαμηλές τιμές έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης όχι όμως και των καυσίμων κίνησης (...

Κακοκαιρία και χαμηλές τιμές έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης όχι όμως και των καυσίμων κίνησης (βενζίνη και ντίζελ) όπου η ζήτηση δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη σημαντική πτώση των τιμών. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, τις πρώτες 12 ημέρες του Ιανουαρίου η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης κινείται με ρυθμό αύξησης 150%, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται καθαρά συγκυριακή και αποδίδεται στον συνδυασμό του βαρέος χειμώνα και των χαμηλών τιμών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 9 Ιανουαρίου η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 89,1 λεπτά το λίτρο και για τους δικαιούχους του επιδόματος στα 54 λεπτά το λίτρο, ενώ χθες με βάση ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, η τιμή υποχώρησε περίπου στα 80 λεπτά το λίτρο και για τους δικαιούχους του επιδόματος γύρω στα 47 λεπτά το λίτρο, αναφέρει η Καθημερινή

Η περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά προεξοφλεί ακόμη χαμηλότερες τιμές στο σύνολο των υγρών καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο ο κλάδος αναμένει επιβράδυνση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων του επιδόματος έχει καλύψει το προβλεπόμενο «πλαφόν» και άρα θα περιορίσει τη χρήση του καυσίμου ακόμη και εάν συνεχιστεί η κακοκαιρία. Μέχρι στιγμής, συνολικά οι αιτούντες επίδομα θέρμανσης αγγίζουν το 1.000.000, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου θα πιστωθεί το επίδομα στους λογαριασμούς των περίπου 200.000 αιτούντων, δικαιούχων της τρίτης καταβολής.

Στην Αττική πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις στην «Κ» του προέδρου της ΠΟΠΕΚ κ. Γιώργου Ασμάτογλου, η αύξηση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης αποκλίνει σημαντικά από το 150% της επικράτειας και περιορίζεται στο 25%. Ο ίδιος αποδίδει τη συνολική αύξηση της ζήτησης σε ολόκληρη τη χώρα κυρίως στην αυξημένη ζήτηση στις βόρειες περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Σημαντικά αυξημένη εμφανίζεται η ζήτηση και στην κατανάλωση φυσικού αερίου, εξέλιξη που αποδίδεται αποκλειστικά στην κακοκαιρία, αφού οι τιμές δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα, για πρώτη φορά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους του επιδόματος είναι χαμηλότερη από αυτή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, τον Δεκέμβριο του 2014, περίπου 13.900 νοικοκυριά ζεστάθηκαν με φυσικό αέριο έναντι 11.000 νοικοκυριών το 2013, που σημαίνει ότι η ζήτηση του καυσίμου αυξήθηκε σε ποσοστό 25%. Περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης αναμένει η ΕΠΑ Αττικής με την εκταμίευση των κονδυλίων για την επιδότηση του προγράμματος αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου, καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά σε Αττική, Θεσσαλία περί τις 7.000 αιτήσεις. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι επιπτώσεις από την υποχώρηση της τιμής του αργού στο φυσικό αέριο αναμένονται στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Σε αντίθεση πάντως με το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο η ζήτηση στη βενζίνη έχει περιοριστεί παρά την ιδιαίτερα σημαντική μείωση των τιμών. Η κατανάλωση της βενζίνης τον Δεκέμβριο αλλά και το πρώτο δωδεκαήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την αγορά, έχει επιστρέψει στο -5% από το -2% το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Μικρή ανάκαμψη της ζήτησης παρατηρείται τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στο πετρέλαιο κίνησης που κινείται με ρυθμό περίπου 8%-10%. Η τιμή της βενζίνης με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώθηκε στις 9 Ιανουαρίου στα 1,398 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες υποχώρησε στα 1,32 ευρώ το λίτρο. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως, στις 5/1/2014 η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν η 3η ακριβότερη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. και στην κατάταξη με βάση τις τιμές προ φόρων η 11η ακριβότερη. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν την ίδια ημερομηνία η 8η ακριβότερη μεταξύ των 28 κρατών-μελών και η προ φόρων τιμή η 12η ακριβότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια