GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στον παλμό των εκλογών η Ξάνθη – Στο πόδι υπάλληλοι και κόμματα για κάλπες και ψηφοδέλτια

-Δεν έστειλαν ψηφοδέλτια στην Π.Ε. Ξάνθης οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι των εκλογών  -Μειώθηκαν τα εκλογικά τμήματα σε 216 από 234 που ήταν σ...

-Δεν έστειλαν ψηφοδέλτια στην Π.Ε. Ξάνθης οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι των εκλογών 
-Μειώθηκαν τα εκλογικά τμήματα σε 216 από 234 που ήταν στις εκλογές του 2012 

Στον παλμό των εκλογών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Ξάνθη, με τους υπαλλήλους στους Δήμους και Περιφέρεια να προετοιμάζονται πυρετωδώς και τους υποψηφίους να “θερίζουν” την περιοχή προσπαθώντας να πείσουν το εκλογικό σώμα. 

Συνολικά στον Νομό της Ξάνθης 329 υπάλληλοι έχουν διατεθεί από την Περιφερειακή Ενότητα και τους τέσσερις Δήμους ώστε να συγκροτηθούν τα εκλογικά συνεργεία, ενώ συμμετέχουν 217 δικαστικοί αντιπρόσωποι. 

Φέτος, μετά από εντολή του Υπουργείου, τα εκλογικά τμήματα μειώθηκαν συγκριτικά με τις Εθνικές Εκλογές του 2012 και έτσι αντί για 234 που υπήρχαν τότε την Κυριακή των εκλογών θα ανοίξουν τις πόρτες τους 216, συν ένα για τους ετεροδημότες.

Πρόβλημα με τους ανεξάρτητους
Όπως προβλέπεται σχετικώς το ειδικό εκλογικό συνεργείο της Π.Ε. Ξάνθης, που αποτελείται από 25 άτομα όπως ορίζει σχετική Υπουργική Απόφαση, συλλέγει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που συμμετέχουν στις Εθνικές Εκλογές, τα ταξινομεί και τα τοποθετηθεί σε ειδικούς εκλογικούς σάκους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας στην Ξάνθη δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και όλα τα κόμματα προσκόμισαν τα ψηφοδέλτια τους, εκτός όμως από τους ανεξάρτητους υποψηφίους που έχουν ανακηρυχθεί από το Πρωτοδικείο. Οι εν λόγω υποψήφιοι όφειλαν, εφόσον συνεχίζουν να επιθυμούν την κάθοδό τους στις εκλογές, να προσκομίσουν τα ψηφοδέλτια με το όνομά τους στην Περιφερειακή Ενότητα, κάτι που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δεν συνέβη. Κατά συνέπεια με δική τους πλέον ευθύνη, εφόσον πάντα διατηρούν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στις εκλογές, θα πρέπει να προσκομίσουν ψηφοδέλτια στους 4 Δήμους του Νομού. 

Το πρωί της Πέμπτης συνεργεία των Δήμων προσήλθαν στο κτίριο του Διοικητηρίου για να παραλάβουν τους σφραγισμένους σάκους με τα ψηφοδέλτια που αντιστοιχούν στα εκλογικά τμήματα του κάθε Δήμου, και στη συνέχεια τους μετέφεραν στα κατά  τόπους Δημαρχεία. Όπως προβλέπεται σχετικώς, οι Δήμοι από την πλευρά τους μεριμνούν για τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων και την τοποθέτηση των καλπών.  

Μειωμένα τα εκλογικά τμήματα 
Μειωμένα κατά 18 παρουσιάζονται φέτος τα εκλογικά τμήματα της περιοχής, κάτι για το οποίο πρέπει εγκαίρως να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι πριν μεταβούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Την ίδια στιγμή αρκετοί από τους Δήμους προχώρησαν και σε αλλαγές των χώρων που χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά τμήματα, κάτι που ενδεχόμενα να δημιουργήσει προβλήματα την ημέρα των εκλογών σε όσους δεν έχουν ενημερωθεί σχετικώς με το που ψηφίζουν. Έξω από τους Δημαρχεία αλλά και το Διοικητήριο έχουν αναρτηθεί ήδη αναλυτικοί πίνακες με τα εκλογικά τμήματα της περιοχής. 

Η κατανομή των υπαλλήλων 
Σύμφωνα με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών οι υπάλληλοι  που θα απασχοληθούν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ξάνθη ανέρχεται σε 329 άτομα. 

Η υπουργική απόφαση (αριθμ.747) αφορά στη συγκρότηση ειδικών εκλογικών συνεργείων που θα απασχοληθούν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ελήφθη υπόψη ο εξαιρετικά μεγάλος όγκος εργασιών, που απαιτείται για την διοργάνωση και τη συστηματοποίηση των ενεργειών και εργασιών για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των αποτελεσμάτων.

Επίσης συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι οι εν λόγω εργασίες, λόγω της φύσης και του όγκου τους, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από το προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά ή παράλληλα με αυτές, εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας.

Οπότε για το χρονικό διάστημα από 5−1−2015 έως 1−2−2015, συγκροτήθηκαν ειδικά συνεργεία προσφοράς έκτακτης εκλογικής εργασίας, πέραν του κανονικού ωραρίου απασχόλησης των εργασίμων ημερών και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες (αργίες), όπως Σάββατο − Κυριακή και τις νυχτερινές ώρες, με ειδική εκλογική αποζημίωση, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

Ο μέγιστος αριθμός των υπαλλήλων ανά φορέα στην Ξάνθη
Περιφερειακή Ενότητα 25 άτομα 
Δήμος Αβδήρων 70 άτομα
Δήμος Μύκης 37 άτομα
Δήμος Ξάνθης 150 άτομα
Δήμος Τοπείρου 47 άτομα 

Ανοιχτά ΚΕΠ, Δημαρχεία και Αστυνομία 
Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα ΚΕΠ, τα Δημαρχεία αλλά και το Τμήμα Έκδοσης Ταυτοτήτων της Αστυνομίας στην Ξάνθη θα λειτουργήσουν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή  στο πλαίσιο των αναγκών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των εκλογών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια