GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αγώνας δρόμου για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας - Ζητούν δρόμο και χώρο στάθμευσης

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας της ΓΓ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με τον δήμα...

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας της ΓΓ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με τον δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών, Γιάννη Σταυρίδη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου, η κ. Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι θα προωθηθεί άμεσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη που προβλέπει την κατασκευή δρόμου, που θα συνδέει το θέατρο, αλλά και χώρο στάθμευσης για λεωφορεία και αυτοκίνητα.

Ανάλογη διαβεβαίωση δόθηκε και για την κατασκευή οδού πρόσβασης και προς τη "Σπηλιά του Κύκλωπα", για την αξιοποίηση της οποίας θα υπάρξει συνεργασία με την αρμόδια εφορία Σπηλαιολογίας.

Λύση επίσης, δόθηκε και στην παράταση των εργασιών συντήρησης και αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία και σύνδεση με την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρξει διακοπή εργασιών.

Τι αναφέρει ο Δήμος
Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση σοβαρών και χρόνιων εκκρεμοτήτων που θα αναδείξουν τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας πραγματοποιήθηκε σήμερα(Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015) στο δημοτικό κατάστημα Ξυλαγανής παρουσία της Γενικής Γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη ,του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη ,της Δντρας Αρχαιολογίας του Υπουργείου Ελένης Κουντούρη ,της Δντριας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ροδόπης Χρύσας Καραδήμα ,των Αντιδημάρχων Χρήστου Μεραχτσάκη και Δαγλή Φικρέτ,του Προέδρου της ΤΚ Μαρώνειας Θόδωρου Παρίση και του δημ. συμβούλου Μιχάλη Παρίση.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος έθεσε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν τόσο στην ανάγκη συνέχισης των εργασιών στο αρχαίο θέατρο όσο και στην προσβασιμότητα σε ένα από τα σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της Θράκης .Ο Δήμαρχος ζήτησε την κατά προτεραιότητα έγκριση της σχετικής μελέτης που έχει σταλεί στο Υπουργείο που αφορά στα 2 χιλιόμετρα που συνδέουν το θέατρο με τον υφιστάμενο δρόμο για την οποία έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα προωθηθεί σε χρόνο άμεσο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου κατόπιν να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής δρόμου και χώρου αναμονής λεωφορείων και αυτοκινήτων .

Ανάλογη διαβεβαίωση έλαβε και για την κατασκευή οδού πρόσβασης και προς τη Σπηλιά του Κύκλωπα για την αξιοποίηση της οποίας θα υπάρξει συνεργασία με την αρμόδια εφορία Σπηλαιολογίας με τον Δντη της οποίας υπήρξε άμεση επικοινωνία.

Λύση επίσης δόθηκε και στην παράταση των εργασιών συντήρησης και αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία και σύνδεση με την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ χωρίς να υπάρξει διακοπή εργασιών.

Τεχνικές λύσεις ακόμη δόθηκαν και για την λειτουργία του Μουσείου Ταβανιώτη στη Μαρώνεια προκειμένου αυτό να δέχεται επισκέπτες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Συζήτηση ακόμη έγινε και για την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης επισκέψιμης νησίδας στην περιοχή του λιμανιού του Αγίου Χαραλάμπους που θα περιλαμβάνει το ρωμαϊκό πρόπυλο, το υστερορωμαϊκό κτίριο τον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγούσε στη ρωμαϊκή αγορά, τα βυζαντινά τείχη, την παλαιοχριστιανική βασιλική και τον επισκοπικό ναό των μεσοβυζαντινών χρόνων της Μαρώνειας.

Η κ Μενδώνη επίσης απάντησε θετικά στο αίτημα του Δημάρχου για αδειοδότηση της αναπαραγωγής του προσωπείου του Διονύσου σε φυσικό μέγεθος και δημιουργίας αντιγράφων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων προκειμένου ο Δήμος ,του οποίου αποτελεί σύμβολο, να τα προσφέρει σε υψηλούς προσκεκλημένους.

Της συνάντησης ακολούθησε επίσκεψη της κ Μενδώνη στο αρχαίο Θέατρο όπου και της παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών συντήρησης στο κοίλο του θεάτρου και ο προγραμματισμός που υπάρχει για τον χώρο της σκηνής .Επίσης ο Δήμος επανέθεσε το αίτημα τοποθέτησης ξύλινων ,λυόμενων κερκίδων που θα αυξήσουν την χωρητικότητα του θεάτρου και δεν θα αλλοιώσουν την εικόνα του. Το αίτημα αυτό θα επαναπροταθεί άμεσα στο ΚΑΣ .

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι η αξιοποίηση του μοναδικού αυτού χώρου στα πλαίσια ενός Φεστιβάλ που θα συμβάλει στην ανάδειξη του χώρου και της ιστορίας της Μαρώνειας και αφετέρου θα αποτελέσει πόλο επισκεψιμότητας τουριστών από την Βαλκανική και την Ευρώπη.

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών ευχαρίστησε την κ Μενδώνη για την συνεργασία , εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή αυτή που ήταν εξαιρετικά ουσιαστική και για την οποία εκδήλωσε το προσωπικό του ενδιαφέρον και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια