GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


STOP στα ναρκωτικά, ΟΧΙ στους εγκληματίες! Στο πόδι οι κάτοικοι στο Δροσερό Ξάνθης (+VIDEO)

-Στο πόδι οι κάτοικοι του Δροσερού που εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον στιγματισμό που δέχονται  -Φοβούνται να αφήσουν τα σπίτ...


-Στο πόδι οι κάτοικοι του Δροσερού που εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον στιγματισμό που δέχονται 
-Φοβούνται να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί πέφτουν θύματα κλοπών μέσα στον οικισμό
-Μια ομάδα ξένων ΡΟΜΑ που κατοικεί στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δροσερού είναι αυτή που αναπτύσσει την παραβατική δράση 
-Η κάμερα του THRAKITODAY στον οικισμό των ΡΟΜΑ στην Ξάνθη

Την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον οικισμό τους και τους ίδιους επιχειρούν να αντιστρέψουν οι μόνιμοι κάτοικοι του Δροσερού, καθώς όπως επισημαίνουν μπορεί να ζουν στο όριο της φτώχειας ωστόσο δεν είναι εγκληματίες! 

Τα τελευταία χρόνια καθημερινά στο Αστυνομικό Δελτίο της περιοχής φιγουράρουν εγκληματικές δράσεις και παραβατικές συμπεριφορές κατοίκων από τον οικισμό των ΡΟΜΑ στην Ξάνθη, με αποτέλεσμα το Δροσερό να αποτελεί για πολλούς ένα απλησίαστο γκέτο που εγκυμονεί κινδύνους και υποθάλπει εγκληματίες.  

Οι μόνιμοι κάτοικοι ωστόσο του οικισμού έχουν διαφορετική εικόνα, ενώ το τελευταίο διάστημα που τα κρούσματα βίας και εγκληματικών πράξεων έχουν αυξηθεί, συγκεντρώνονται στα καφενεία της περιοχής και συζητούν αναζητώντας λύση. 

Μια ομάδα οι εγκληματίες! 
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, η κάτω βόλτα για τον οικισμό τους ξεκίνησε το 2004 όταν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, αθίγγανοι από την Αθηνά και τις μεγάλες πόλεις της χώρας εκδιώχθηκαν, ώστε να “καθαρίσουν” οι εκεί περιοχές και βρήκαν καταφύγιο στο Δροσερό της Ξάνθης. Σταδιακά δημιούργησαν έναν δεύτερο οικισμό μέσα στον υπάρχων συνοικισμό αναπτύσσοντας παράλληλα εγκληματική δράση. 

Εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, διαρρήξεις και επιθέσεις σε οδηγούς και περαστικούς αποτελούν μερικές από τις πρακτικές στις οποίες καταφεύγουν ενώ από τη δράση τους δεν ξεφεύγουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δροσερού! 

“Οι ντόπιοι εδώ οι κάτοικοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, αλλά έχουμε 10-20 οικογένειες κάτω στην περιοχή του Υδραγωγείου που έχουν λερώσει όλη τη γειτονιά. Σκούπιζα κοντά στο σχολείο πριν 7 μήνες όταν δούλευα στον Δήμο και έρχονταν από το Υδραγωγείο αυτοί οι βενζινάδες και έψαχναν όλα τα αυτοκίνητα των δασκάλων να δουν ποιο ανοίγει, είχαν και ένα μάτσο κλειδιά μαζί τους και κλέβουν μαγνητόφωνα κάνουν διάφορα πράγματα. Και εγώ μεγαλώνω παιδιά, αλλά έχω έναν φόβο γιατί δεν ξέρω με ποιον θα μπλέξουν τα παιδιά μου, υπάρχουν έμποροι ναρκωτικών και κλέφτες, τους πιάνουν και την άλλη μέρα τους αφήνουν” αναφέρει ο κ. Αμέτ κάτοικος από το Δροσερό, ενώ   ο κ. Αλέκος, τονίζει πως “πρέπει να μαζευτούμε και να πάμε στην Αστυνομία ή στο κράτος και να βρεθεί μια λύση. Όλοι ξέρουν ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τους αφήνουν για να πιάσουν τους εμπόρους; δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Δίπλα στο δικό μου το σπίτι έρχονται καθημερινά μηχανάκια και ψωνίζουν, και ναρκωτικά και όλα, λες και είναι μπακάλικο”. Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει πως “όταν πάνε οι άνθρωποι να ζητήσουν μια δουλεία τους λένε από που είσαι; Από το Δροσερό; α δεν σε θέλουμε”. 


Κλέβουν και τους ίδιους
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στο Δροσερό διακρίνει ξεκάθαρα αντικρουόμενες εικόνες, πρόσωπα και συμπεριφορές καθώς ο οικισμός μοιάζει να είναι χωρισμένος στα δυο. Από τη μια οι μόνιμοι κάτοικοι, που ζουν επί δεκαετίες στην περιοχή και προσπαθούν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα αλλά με αξιοπρέπεια και μόχθο, και από την άλλη ομάδες κακοποιών στοιχείων, που αναπτύσσουν μια τελείως διαφορετική δράση. 

“Μπορεί να υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις αλλά πρέπει εμείς να ξεκαθαρίσουμε οι Δροσερίτες, στην τοπική κοινωνία για το πρόβλημα στον συνοικισμό. Κάνουμε συγκεντρώσεις και μιλάμε για το πρόβλημα αυτό στα καφενεία. Οι ντόπιοι προβληματίζονται καθημερινά, μετά το γήπεδο όμως υπάρχει ένας άλλος συνοικισμός και πρέπει να το μάθει αυτό ο κόσμος. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2004 όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί και για να μην υπάρχει κακή εικόνα στις μεγάλες πόλεις αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ και βρήκαν άπλα” τονίζει με τη σειρά του ο κ. Χασάν Ογλού Φερντούν, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθς από το Δροσερό. 

Οι μόνιμοι κάτοικοι αγανακτισμένοι από τον στιγματισμό που δέχονται ζητούν από την Πολιτεία να πάρει μέτρα για την απομάκρυνση των παραβατικών στοιχείων από τον οικισμό τους, ενώ ταυτόχρονα ζητούν στήριξη για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια, καθώς και έργα υποδομών τα οποία θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. 

“Φοβούμαστε να αφήσουμε τα σπίτια μας γιατί θα μας τα κλέψουν” δηλώνουν οι ίδιοι, λέγοντας πως ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που δημιουργούν προβλήματα. Μάλιστα, όπως προσθέτουν με νόημα ακόμη και οι ίδιοι πέφτουν θύματα κλοπών και επιθέσεων. 

Ντρέπονται για την καταγωγή τους
Η αρνητική εικόνα που πλανάται γύρω από τον οικισμό οδηγεί πολλούς από τους κατοίκους στο να ντρέπονται να πουν από που κατάγονται. Όπως αναφέρουν πολλοί είναι αυτοί που μη έχοντας εργασία φεύγουν στο εξωτερικό, δουλεύοντας ως πλήρωμα πλοίων, ωστόσο εκεί ντρέπονται να πουν το από που κατάγονται μιας και ο οικισμός τους έχει στιγματιστεί. 

Ο στιγματισμός αυτός μάλιστα, όπως αναφέρουν, δημιουργεί εμπόδια στην αναζήτηση εργασίας καθώς όταν πάνε να ζητήσουν δουλεία ελάχιστοι είναι αυτοί που τους προσλαμβάνουν όταν μαθαίνουν πως ζουν στο Δροσερό. 

Δεν φτάνουν τα σχολεία! 
Οι αντιφατικές εικόνες που κυριαρχούν εντός του οικισμού αποτυπώνονται με γλαφυρότητα στο αίτημα των μόνιμων κατοίκων για δημιουργία και νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή. Όπως τονίζουν, πριν από μερικά χρόνια μόλις ένα 50% των παιδιών που ζουν στον συνοικισμό φοιτούσε στο σχολείο, ωστόσο πλέον η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί πλήρως με αποτέλεσμα οι αίθουσες να γεμίζουν παιδιά και οι γονείς να ζητούν και άλλες εγκαταστάσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια