GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φθηνότερο το εορταστικό τραπέζι - Μειωμένες τιμές κατά 8,1% σε σύγκριση με το 2013

Το τυπικό - παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές, για ...

Το τυπικό - παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές, για ακόμα μία χρονιά, παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση, δίνοντας στους καταναλωτές πολλές δυνατότητες επιλογής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Η μελέτη βασίζεται σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποίησαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψή τους για τις τιμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων (κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς σε συγκεκριμένα φρέσκα προϊόντα οι τιμές διαφοροποιούνται συνεχώς).

Η έρευνα αφορά 18 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κρασί, φύλλο κρούστας κ.ά.). Όσον αφορά τη σύγκριση με το 2013, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2014 εκτιμάται ότι είναι, κατά μέσο όρο, φτηνότερο κατά 8,1%. Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι προσφορές με τη μορφή δωροεπιταγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αθροιστικά, την τελευταία τετραετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 είναι της τάξης του 25%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή τους (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των χτυπημένων από τη μακροχρόνια ύφεση καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές.

ΠΤΩΤΙΚΑ ΟΙ 16 ΑΠΟ ΤΙΣ 18 ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι συνολικά η μείωση τιμών για τα προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με τα μικρά σημεία πώλησης, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνουν οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι οι 16 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν παρουσίασαν μείωση και στη σημαντική ποσοστιαία πτώση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι οι κουραμπιέδες 27%, οι πατάτες 26%, τα μελομακάρονα 24%, το κρασί 14%, η ζάχαρη άχνη 12%, τα αυγά 12% και το μαρούλι 11%. Σε αντίθεση με πέρυσι, πτωτικά φαίνεται ότι κινείται η τιμή της Γαλοπούλας, κατά 1,8% η νωπή και κατά 3% η κατεψυγμένη.

Τα προϊόντα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης είναι: Γαλοπούλα νωπή και κατεψυγμένη (1 κιλό), χοιρινό (1 κιλό), αρνί (1 κιλό), μελομακάρονα (1 κιλό), κουραμπιέδες (1 κιλό), βασιλόπιτα (1 κιλό), βούτυρο (500 γρ.), αυγά (6 τμχ.), πατάτες (1 κιλό), αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό), φέτα (1 κιλό), καρύδια (1/2 κιλό), κάστανα (1 κιλό), ζάχαρη άχνη (1 κιλό), φύλλο κρούστας (500 γρ.), κρασί Μοσχοφίλερο λευκό (750 ml), γάλα νωπό πλήρες (1 λίτρο) και μαρούλι (1 τμχ.).

Αύξηση τιμών έως και 8,06% “βλέπει” το ΚΕΠΚΑ
Στον αντίποδα, οι τιμοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών καταδεικνύουν ότι το 2013 ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 60,28 έως 127,54 ευρώ, ενώ το φετινό θα στοιχίσει από 65,14 ευρώ έως 134,19 ευρώ, δηλαδή θα από 5,21% έως 8,06% ακριβότερα. Ωστόσο, η έρευνα αγοράς του ΚΕΠΚΑ δεν είναι πανελλαδική και περιλαμβάνει μόνο τα σουπερμάρκετ, όπως αυτή του ΙΕΛΚΑ, αλλά το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων της Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα της ένωσης καταναλωτών διεξήχθη μεταξύ 16-17 Δεκεμβρίου με βάση χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 8-10 άτομα που περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά και 5 είδη φρούτων. Από τα συγκεντρωθέντα αποτελέσματα προκύπτει ότι για το ίδιο προϊόν οι τιμές (κατώτερη - ανώτερη) διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών είναι ακριβότερο κατά 105,99% από ένα τραπέζι με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.

Στην αγορά, όσον αφορά τα γλυκά, καταγράφηκαν ακραίες τιμές πώλησης (π.χ. μελομακάρονα 15,95 ευρώ το κιλό και κουραμπιέδες 17,95 ευρώ το κιλό). Το ΚΕΠΚΑ αναφέρει ότι δεν συμπεριέλαβε αυτές τις τιμές για τον υπολογισμό του κόστους του τραπεζιού και συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην τα προτιμήσουν. Συστήνει, παράλληλα την αντικατάσταση της γαλοπούλας με κόκορα (ελληνικό έθιμο). Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κόκορα αντί γαλοπούλα κόστιζε το 2013 από 48,32 έως 112,74 ευρώ, ενώ φέτος θα στοιχίσει από 47,06 έως 114,59 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, με την επιλογή κόκορα αντί γαλοπούλας, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 38,42% φθηνότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια