GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Όχι του Δήμου στις μειώσεις των ενοικίων στη Δημοτική Αγορά – Συνεδρίαση σε χρόνο ρεκόρ

-Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτη το απόγευμα με... συνοπτικές διαδικασίες  Με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ ο...

-Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτη το απόγευμα με... συνοπτικές διαδικασίες 

Με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 και διήρκεσε κάτι παραπάνω από μια ώρα, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα πολύωρες συνεδριάσεις του παρελθόντος.

Όχι στις μειώσεις!
Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του οργάνου δεν ήταν άλλο από το αίτημα συνολικά οκτώ επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Αγορά για μείωση των μισθωμάτων τους. 

Τον λόγο αρχικά πήρε ο κ. Θανάσης Ξυνίδης από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα πρέπει να εξεταστεί από ειδική επιτροπή, η οποία και θα αποφανθεί σχετικώς με το εάν πρέπει ή δεν πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στη μείωση των μισθωμάτων, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στις εισηγήσεις που εστάλησαν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου προς τα μέλη τη Δημοτικού Συμβουλίου καθώς όπως σημείωσε αυτές αρκούνταν απλά σε μια παράθεση νόμων και όχι στη σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση των μελών. 

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης, διευκρίνισε πως για να προχωρήσει το σώμα σε μείωση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως ο τζίρος των επιχειρήσεων αλλά και το εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες. Έτσι, τόνισε πως από τις προ εξέταση υποθέσεις μόνο μια πληροί αυτά τα κριτήρια, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος να αποτανθεί ο Δήμος σε ειδική επιτροπή, μιας και υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις της υπηρεσίας. 

“Υπάρχει μόνο μια περίπτωση που πληρώνει 195 ευρώ τον μήνα, που είναι πάνω από το μέσο όρο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Διαφορετική θέση εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Μπένης που ανέφερε πως ο Δήμος θα πρέπει να παραχωρήσει τα ακίνητα με συμβολικό τίμημα, και οι επαγγελματίες να αναλάβουν το κόστος της συντήρησης τους και της βελτίωσης της εικόνας της Δημοτικής Αγοράς. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μπένη πυροδότησε την αντίδραση του κ. Δημαρχόπουλου ο οποίος ανέφερε πως “αυτό δεν είναι νόμιμο. Δεν μπορείς να σπάσεις συμβάσεις. Λαϊκίζετε τώρα και αυτό δεν το κάνατε ούτε στην προηγούμενη θητεία”. 

Ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, τάχθηκε υπέρ των μειώσεων, λέγοντας πως η αγορά στενάζει και πως πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως η κρίση που επικρατεί είναι η καλύτερη προϋπόθεση που πληρούν όλοι οι επιχειρηματίες για να αιτηθούν και να λάβουν τη μείωση των μισθωμάτων.  

Τοποθετούμενος ο κ. Χρίστος Πούλιος τάχθηκε και αυτός υπέρ της προσφυγής στην ειδική επιτροπή, ενώ τόνισε πως ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει καταναλωτική κίνηση μέσα στη Δημοτική Αγορά, ενώ όπως ανέφερε μια ενδεχόμενη μείωση που θα κυμαίνεται από 10 μέχρι 12 ευρώ τον μήνα δεν θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες, σε αντίθεση με την προσπάθεια ανάδειξης του χώρου και βελτίωσης του κλίματος. 

Υπαινιγμούς για μεθοδεύσεις πίσω από το αίτημα των επιχειρηματιών άφησε ο κ. Νίκος Ανταμπούφης που ανέφερε πως οι αιτήσεις είναι τυποποιημένες και ίδιες και αυτό γεννά ερωτηματικά. Ο ίδιος πρότεινε να μην μειωθούν τα ενοίκια ενώ συμφώνησε με τον κ. Πούλιο πως πρέπει ο Δήμος να δει σοβαρά το θέμα της Δημοτικής Αγοράς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Κολλάρος που τόνισε πως το αντίτιμο που καταβάλουν οι επιχειρηματίες είναι μικρό συγκριτικά με αυτά που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, και πως δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες δεν προέρχονται από το κόστος του μισθώματος αλλά από τη γενικότερη κρίση που επικρατεί. 

Τα μέλη του Δ.Σ. απέρριψαν την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης περί προσφυγής σε ειδική επιτροπή, ενώ παράλληλα αποφάνθηκε αρνητικά σε όλα τα αιτήματα για μείωση, πλην ενός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια