GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Σαλτούρος στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό - “Είναι συνεπής και ανανεωμένος”

Συνεπή και ανανεωμένο χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Δημήτρης Σαλτούρος τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Κυρι...

Συνεπή και ανανεωμένο χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Δημήτρης Σαλτούρος τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή. 

Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ανέφερε πως “εχω την αίσθηση ότι η φετινή συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό κινείται περισσότερο στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής συζήτησης, με κυρίαρχα βέβαια τα θέματα της επικαιρότητας – όπως αυτό της τρέχουσας διαπραγμάτευσης – και λιγότερο επί των συγκεκριμένων προβλέψεών του.

Αυτό σε γενικές γραμμές, μπορώ να πω ότι αποτελεί την εξής παραδοχή: ότι στα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής, ο προϋπολογισμός είναι συνεπής και αναμενόμενος. Επίσης ότι αυτήν τη χρονιά, σε αντίθεση με πέρυσι αν θυμάστε, γίνεται γενικότερα αποδεκτό ότι ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός είναι και πραγματικός, ρεαλιστικός, αληθινός. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέρυσι τόσο αμφισβητήθηκε, αποτελεί φέτος κοινή συνείδηση. 

Εφέτος λοιπόν, έχει βρεθεί ένα άλλο σημείο αμφισβήτησης. Και κατά πάγια αντιπολιτευτική τακτική, το σημείο αυτό αποτελεί και την πιο σπουδαία κατάκτηση της χώρας. Μία κατάκτηση, η τελική μορφή της οποίας διαμορφώνεται μέσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση. Πρόκειται φυσικά για την οριστική έξοδό μας από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτήρηση. Για την επιστροφή της Ελλάδας στο διεθνή χάρτη με όρους ισοτιμίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Με όρους που ταιριάζουν σε μια κανονική χώρα και σε μια σταθερή οικονομία με θετικούς μάλιστα ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε μια τέτοια συγκυρία, έχει μεγάλη σημασία να εκλείψουν – ή τουλάχιστον να ανασχεθούν αποτελεσματικά – μέσω της πολιτικής τους καταγγελίας και της κοινωνικής τους απόρριψης, όλες οι υπονομευτικές της προσπάθειας αυτής πρακτικές. Θα ήταν εγκληματικό να χαθεί για χάρη ενός εκλογικού ρεσάλτου και μιας ψευδεπίγραφα ανατρεπτικής πολιτικής, ό,τι έχουμε κερδίσει ως χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες του Ελληνικού Λαού πρέπει να μπορέσουν να κεφαλαιοποιηθούν και να ασφαλιστούν διαχρονικά. Είναι η πρώτη ύλη για την πορεία μας προς το μέλλον. Αλλά για να κεφαλαιοποιηθούν οι θυσίες αυτές, για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση προς τη νέα κατάσταση, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και πολιτική σταθερότητα. Όποιος επιλέξει την αντίθετη οδό, όποιος επιλέξει να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι της αστάθειας και της αβεβαιότητας, θα αναλάβει και την τεράστια πολιτική ευθύνη της επιλογής του. Για αυτό και ας αναλογιστούν όλοι εντός αυτής της αιθούσης, με πολύ σοβαρό τρόπο την ευθύνη που φέρουν ως βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι ώρες της προσωπικά ανέξοδης επιπόλαιης αντιπολιτευτικής δημαγωγίας πλησιάζουν στο τέλος τους. 

Η σημερινή συγκυρία όμως, ενέχει και έναν άλλο κίνδυνο. Η προοπτική εξόδου στην κανονικότητα, ίσως να παρασύρει ορισμένους σε σπασμωδικές και άκαιρες ενέργειες. Και εξηγούμαι: είναι φυσικό η χώρα μας μετά την έξοδό της από το καθεστώς των μνημονίων να αποκτήσει τη δυνατότητα άσκησης μιας ομαλότερης πολιτικής. Οι άρσεις των αδικιών που δημιούργησε η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, θα αναβαθμιστούν από διαδικασία κοινωνικών αντανακλαστικών σε μια ενιαία πολιτική επαναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους με σύγχρονους, διαφανείς και αποτελεσματικούς για τη λειτουργία του όρους. Με λίγα λόγια, αν καταφέρουμε – ως χώρα – να μην καταστραφούμε, είναι δεδομένο ότι θα αρχίσουμε πάλι να σηκωνόμαστε. Είμαστε προ των πυλών μιας τέτοιας εξέλιξης. Πολλοί λοιπόν ίσως να σκεφτούν ότι θα πρέπει να τρέξουν να «πιάσουν θέση» στο καινούργιο γήπεδο. Δύο πράγματα έχω να τους πω προς το παρόν. Πρώτον, το παιχνίδι παίζεται ακόμη εδώ και είναι σε κρίσιμη καμπή. Και δεύτερον, όποιος δοκίμασε να περπατήσει χωρίς πόδια, έπεσε. Ευχαριστώ”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια