GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μενδώνη: Δύσκολη η σύγκριση DNA μεταξύ του νεκρού της Αμφίπολης και του Φιλίππου

Δύσκολα θα εξακριβωθεί το εάν ο νεκρός της Αμφίπολης έχει κάποια σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας, αφού, όπως εξήγησε η γ.γ....

Δύσκολα θα εξακριβωθεί το εάν ο νεκρός της Αμφίπολης έχει κάποια σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας, αφού, όπως εξήγησε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η σύγκριση με το DNA του Φιλίππου δεν θα είναι εύκολη, και αυτό γιατί το γενετικό υλικό που βρέθηκε στους τάφους της Βεργίνας είναι αρκετά καταπονημένο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Μενδώνη επανέλαβε ότι μόνο η εξέταση και η επιστημονική μελέτη των ευρημάτων θα δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης και απέφυγε να μπει στη σεναριολογία για τον ένοικο του τάφου, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 8 μήνες για να έχουμε απαντήσεις.

Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα ότι επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν ζητήσει να γίνει αντιπαραβολή του DNA με εκείνο του Φιλίππου Β' που εντοπίστηκε στη Βεργίνα, επισημαίνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το υλικό εκείνο έχει καταπονηθεί αρκετά. Οπως εξήγησε, αφενός τα οστά του Φιλίππου είναι καμένα και αφετέρου, καθότι τα ευρήματα εκείνα ήρθαν στο φως πριν από 50 χρόνια, οι επιστήμονες τότε δεν είχαν την ίδια μέριμνα για το ανθρωπολογικό υλικό, με συνέπεια να έχουν πιάσει πολλά χέρια τα οστά και να έχουν μεταφερθεί σε πολλά εργαστήρια.

Ποιο εργαστήριο θα κάνει την ανθρωπολογική μελέτη

Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, το υπουργείο δεν έχει ακόμα καταλήξει στο εργαστήριο που θα κάνει την εξέταση και τις αναλύσεις στον σκελετό που βρέθηκε στον υπόγειο τάφο του τύμβου Καστά. Οσον αφορά την αντιπαραβολή του DNA με εκείνο του Φιλίππου Β' που έχει εντοπιστεί στη Βεργίνα, κάτι το οποίο έχουν ζητήσει να γίνει επιστήμονες από το ΑΠΘ, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το υλικό από τις Αιγές έχει καταπονηθεί αρκετά.

Τέλος, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού εκτίμησε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια