GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Βαρύς χειμώνας για τους αγρότες της Ξάνθης – Δεινοπαθούν οικονομικά ελέω φυσικών καταστροφών

-Πετσόκοψαν τις ενισχύσεις που ανέμεναν και βρίσκονται πλέον σε οικονομικό τέλμα  -Τεράστιο το πλήγμα για τους παραγωγούς βαμβακιού που ...

-Πετσόκοψαν τις ενισχύσεις που ανέμεναν και βρίσκονται πλέον σε οικονομικό τέλμα 
-Τεράστιο το πλήγμα για τους παραγωγούς βαμβακιού που δεν έχουν να μαζέψουν τίποτα 

Βαρύς και δύσκολος χειμώνας περιμένει τους αγρότες της Ξάνθης μετά από μια ιδιαίτερα άσχημη θερινή περίοδο που άφησε πίσω της μόνο καταστροφές, λόγω των σφοδρών και έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών έχουν υποστεί ζημιές και μάλιστα ανυπολόγιστες με τους ετήσιους προϋπολογισμούς των αγροτών και των οικογενειών τους να τινάζονται στον αέρα και τους παραγωγούς σε πολλές των περιπτώσεων να βγαίνουν μόνο χρεωμένοι από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. “Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό, δεν υπάρχει μια παραγωγή που να έχει πάει καλά. Το αποκορύφωμα φέτος ήταν το βαμβάκι. Χιλιάδες στρέμματα βαμβάκι παραμένουν μέσα στα χωράφια και η παραγωγή είναι σε πολύ άθλια κατάσταση. Όσοι έχουν παραγωγή θα είναι κάκιστης ποιότητας και μικρή σε ποσότητα” σημειώνει ο κ. Κώστας Δαλάτσης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου “Ενότητα” μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, συμπληρώνοντας πως “στο βαμβάκι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, δεν έχουν μαζέψει τίποτα. Ένας άνθρωπος που καλλιέργησε 100 στρέμματα έχει πάθει ζημιά 20.000 ευρώ από τα έξοδα που έκανε για την καλλιέργεια των εκτάσεων. Είναι από τον Μάρτιο στο χωράφι, έκανε έξοδα, δούλεψε και φτάσαμε στο σημείο να μην μπορέσει να κάνει συγκομιδή”.  

Το πρόβλημα όπως εξηγεί ο ίδιος, πέραν της καταστροφής που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, έγκειται στο γεγονός πως δεν θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση για τους καλλιεργητές βαμβακιού. Οι ζημιές ωστόσο δεν έχουν περιοριστεί μόνο στο βαμβάκι, αλλά εξίσου σημαντικές καταστροφές κατεγράφησαν στα καπνά, το καλαμπόκι και το σιτάρι αλλά και τις καλλιέργειες δένδρων. “Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε πως όσα περισσότερα στρέμματα καλλιεργείς τόσο περισσότερες υποχρεώσεις δημιουργούνται. Εγώ μέσα σε έναν χρόνο μείωσα κατά 50% τις εκτάσεις που καλλιεργώ και του χρόνου θα τις μειώσω και άλλο” προσθέτει ο κ. Δαλάτσης. 

Κομπίνα με πλαστά τιμολόγια! 
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν στην προσπάθεια τους αγρότες της περιοχής να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα χρήματα καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές, όπως την είσπραξη μαϊμού επιδοτήσεων ή άλλων επιδομάτων, ο ίδιος εξηγεί πως τέτοια φαινόμενα δεν έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Ξάνθης. 

“Το μόνο που υπάρχει στην περιοχή είναι αυτό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια όταν ένας έμπορος ήρθε και έλεγε στους παραγωγούς πόση επιστροφή ΦΠΑ χρειάζεσαι; Να σου κόψω εγώ ένα τιμολόγιο πλαστό και να μου δώσει το 3% του ποσού που θα εισπράξεις. Ο τύπος εξαφανίστηκε αλλά οι παράγωγοι κλήθηκαν από την Εφορία να πληρώσουν το μάρμαρο” αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Δαλάτσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια