GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Χτυπάνε κόκκινο τα φέσια στα Φαρμακεία της Ξάνθης – Ελλείψεις σε φάρμακα και ρευστό!

-Έχουν πολλαπλασιαστεί τα τεφτέρια με τις οφειλές να ξεκινούν από μερικές ευρώ και να αγγίζουν τις εκατοντάδες  -Συνεχίζονται οι ελλείψε...

-Έχουν πολλαπλασιαστεί τα τεφτέρια με τις οφειλές να ξεκινούν από μερικές ευρώ και να αγγίζουν τις εκατοντάδες 
-Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα στο σύνολο των φαρμακείων της περιοχής 

Χωρίς φάρμακα αλλά και χωρίς... ρευστό φαίνεται πως έχουν μείνει στο σύνολό τους τα Φαρμακεία της Ξάνθης με το βερεσέ να δίνει και να παίρνει και τις ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό! 

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ελλείψεις σε φάρμακα έχουν διογκωθεί με αποτέλεσμα ασθενείς να τριγυρνούν από Φαρμακείο σε Φαρμακείο της περιοχής αναζητώντας το σκεύασμα τους ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να συμβιβαστούν με κάποιο άλλο σκεύασμα ή να μεταβούν ακόμη και σε άλλη περιοχή για να βρουν το φάρμακό τους. 

Την ίδια στιγμή τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους για την απόκτηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που τους συνταγογραφούνται με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο βερεσέ και τα τεφτέρια των φαρμακοποιών να γεμίζουν από οφειλές. 

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα, από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί αντιλαμβανόμενοι τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών παρουσιάζονται διαλλακτικοί χορηγώντας φάρμακα και αναμένοντας την αποπληρωμή τους ετεροχρονισμένα. “Είναι λογικό λόγω της κρίσης. Το φάρμακο είναι ένα είδος που δεν μπορείς να το στερήσεις από κάποιον ασθενή και περιμένουμε όταν θα πάρει τη σύνταξη, ή όταν θα δώσουν τα καπνά και πάρουν χρήματα να μας πληρώσουν. Τα μπλοκάκια έχουν αυξηθεί, ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη συμμετοχή του. Υπάρχει τέτοια αύξηση στις συμμετοχές που αδυνατεί να το πληρώσει το φάρμακο” τονίζει μεταξύ άλλων η κα Κάφλα, εξηγώντας πως “τα ποσά είναι μεγάλα. Υπάρχουν πολίτες που έχουν διακόψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τα ταμεία με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων. Υπάρχει μια περίπτωση να προμηθεύεται ο ανασφάλιστος φάρμακα αλλά και πάλι πληρώνει τη συμμετοχή”. 

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων! 
Είδος προς εξαφάνιση τείνει να μετατραπεί το παιδικό εμβόλιο για τα Φαρμακεία της Ξάνθης με τις μητέρες να δεινοπαθούν στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν αντίστοιχο σκεύασμα. “Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Μιλάμε για ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια, που ακόμη και όταν γίνονται παραγγελίες έρχεται το 1/10 από τις ποσότητες που ζητάμε οπότε έτσι έχουμε έλλειψη. Ελλείψεις έχουμε σε αντιεπιληπτικά φάρμακα, υπερτασικά, σε φάρμακα υψηλού κόστους και σε πάρα πολλές κατηγορίες φαρμάκων” σημειώνει η πρόεδρος του Φ.Σ.Ξ. για να συμπληρώσει πως “υπάρχει περίπτωση να αντικαθίσταται το σκεύασμα με κάποιο άλλο και περιπτώσεις που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και πηγαίνουν από Φαρμακείο σε Φαρμακείο. Στην αποθήκη μας έρχονται ελάχιστα φάρμακα και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών της Ξάνθης”. 

Η έλλειψη σε φάρμακα αποδίδεται σύμφωνα με την κα Κάλφα στην υποτίμησή τους, που οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών με αποτέλεσμα πανελλαδικά να εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις. “Μέσα στο 2014 είχαμε 3 – 4 φορές υποτιμήσεις φαρμάκων. Τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή διατίμησης του φαρμάκου και της τιμής που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας καλείται να την καλύψει ο ασφαλισμένος. Η ασπιρίνη πωλείται 1,8 στην Ελλάδα και 5 ευρώ στη Γερμανία, οπότε είναι λογικό να την εξάγουν. Προσωπικά δεν εκτιμώ ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση αλλά αντίθετα θα επιδεινωθεί γιατί όσο χαμηλώνει η τιμή των φαρμάκων και δεν αποζημιώνεται η τιμή που θέλει ο κάτοχός των σκευασμάτων τότε θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα”. 

Ζητούν την παρέμβαση του ΕΟΦ 
Επείγον έγγραφο για τις ελλείψεις σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα έστειλε στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Όπως υποστηρίζεται στο έγγραφο, «παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τις προειδοποιήσεις προς την Πολιτεία, το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου».

Ο ΠΦΣ αναφέρει, επίσης, ότι πολλά φαρμακεία δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους, ενώ -όπως προκύπτει από μαρτυρίες των φαρμακοποιών- την περίοδο αυτήν υπάρχουν ελλείψεις κυρίως σε αντιυπερτασικά φάρμακα, διαβητικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις κολλύρια, κρέμες κλπ. «Φυσικά ο κατάλογος αυτός μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα» σημειώνεται.

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως, ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς είναι έλλειψη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο ΠΦΣ, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες, οι οποίες προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια