GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες που κακοποιούνται από το σύντροφο τους

Το 40% των γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη μετά από τη γέννηση του παιδιού τους, έχουν δεχτεί φυσική ή συναισθηματική κακοποίηση από ...

Το 40% των γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη μετά από τη γέννηση του παιδιού τους, έχουν δεχτεί φυσική ή συναισθηματική κακοποίηση από το σύντροφό τους. 

Πρόκειται για το σημαντικό εύρημα μιας ομάδας ερευνητών από την Αυστραλία, οι οποίοι καλούν τους επαγγελματίες υγείας να παραμένουν σε εγρήγορση για τον εντοπισμό των καταστάσεων αυτών.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που απευθύνεται ιδιαίτερα στους επαγγελματίες που εργάζονται με γυναίκες κατά την περίοδο της λοχείας τους και οι οποίοι αντιμετωπίζουν συχνά γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη. Μπορούν λοιπόν πλέον να λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανότητα να συμβάλει στην εκδήλωση της επιλόχειου κατάθλιψης ένας βίαιος σύντροφος και να προτείνουν εάν χρειαστεί τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Αυτές περιλαμβάνουν τη θεραπεία του βίαιου συντρόφου, τη συμβουλευτική του ζευγαριού, ή ακόμα και την προστασία των γυναικών σε ειδικούς ξενώνες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1305 γυναίκες που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά, από τις οποίες οι 210, το 16%, ανέφεραν καταθλιπτικά συμπτώματα στους 12 μήνες μετά τον τοκετό.
Από αυτές το 40% ανέφερε επίσης τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη, όπως είναι η ηλικία και η ανεργία, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισής της ήταν 3 φορές υψηλότερος για τις γυναίκες που ήταν αποδεκτές συναισθηματικής κακοποίησης από το σύντροφο τους, σε σύγκριση με αυτές που δεν ήταν θύματα κακοποίησης. Ο παραπάνω κίνδυνος βρέθηκε 4 φορές πιο υψηλός στην περίπτωση της φυσικής κακοποίησης. Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν ότι η συναισθηματική κακοποίηση είναι πολύ πιο συχνή από τη φυσική και είναι το ίδιο καταστροφική. 

Η μελέτη επίσης αποκάλυψε ότι οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν για πρώτη φορά τα καταθλιπτικά συμπτώματα 6 μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί σε κάποια συστήματα υγείας όπως αυτά

της Αυστραλία και του Ηνωμένου Βασίλειου, ο τυπικός προληπτικός έλεγχος για τη επιλόχειο κατάθλιψη, λαμβάνει χώρα μέσα στους δύο πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα να χάνεται πάνω από το 50% των περιστατικών.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γυναικείας υγείας να διερευνούν συστηματικά την ψυχοσυναισθηματική ευεξία των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια