GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο πόδι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη – Ψαλίδισμα έως και 100% στις επιδοτήσεις τους!

-Κτηνοτρόφος που περίμενε να λάβει 5.000 ευρώ πήρε μόλις 900, ενώ άλλος πήρε 2.000 ενώ περίμενε 10.000  -Μειώθηκαν οι επιλέξιμοι βοσκότο...

-Κτηνοτρόφος που περίμενε να λάβει 5.000 ευρώ πήρε μόλις 900, ενώ άλλος πήρε 2.000 ενώ περίμενε 10.000 
-Μειώθηκαν οι επιλέξιμοι βοσκότοποι και έχασαν τα χρήματα που ανέμεναν οι αγρότες 

Έντονος αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Ξάνθης που είδαν τις επιδοτήσεις που περίμεναν πως και πως εδώ και μήνες να δέχονται κούρεμα που ξεκινά από 30% και αγγίζει ακόμη και το 100%! 

Το πρωί της Τετάρτης οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι του Νομού προσήλθαν στις τράπεζες για να εισπράξουν τα χρήματα των επιδοτήσεων από την ΚΑΠ που είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους από το βράδυ της προηγούμενης. Ωστόσο, ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς τα χρήματα που περίμεναν και είχαν προγραμματίσει με αυτά την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, δέχθηκαν κούρεμα που ξεκινήσουμε από 30% και έφτανε μέχρι και το 100%. “Συνάδελφος που περίμενε να πάρει 5.000 ευρώ πήρε μόλις 900 ευρώ, ενώ άλλος πήρε 2.000 από τις 10.000 ευρώ που περίμενε” εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, τονίζοντας πως “το ψαλίδισμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Λόγω της μείωσης των επιλέξιμων βοσκοτόπων έχουν ψαλιδιστεί οι επιδοτήσεις και υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ!”. 

Έπεσαν από τα σύννεφα
Φτάνοντας στο ταμείο των τραπεζών αγρότες και κτηνοτρόφοι κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα, με την οργή να ξεχειλίζει ενώ το φαινόμενο δεν είναι τοπικό αλλά κατεγράφη πανελλαδικά με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο να προγραμματίζονται Γενικές Συνελεύσεις και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται κινητοποιήσεις. 

“Οι Ευρωπαίοι εταίροι μείωσαν τους επιλέξιμους βοσκότοπους που σημαίνει ότι το 2012 έγιναν λανθασμένης κινήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μας άφησαν εκτεθειμένους όλους τους κτηνοτρόφους και μην ξεχνάτε πως η Περιφέρεια μας έχει το μεγαλύτερο πλήγμα. Στην Ξάνθη χάθηκε 3 με 4 εκατ. ευρώ από αυτή την εξέλιξη και καλούμε και το Επιμελητήριο αλλά και τον εμπορικό κόσμο να σταθεί στο πλευρό μας γιατί τα χρήματα αυτά θα έμεναν στην τοπική αγορά” προσθέτει ο κ. Λουκμακιάς, για να συμπληρώσει πως “όταν ξέρεις ότι θα πάρεις ένα άλφα ποσό προγραμματίζεις τις υποχρεώσεις σου. Τώρα είμαστε όλοι στον αέρα και μετά έρχονται και σε λένε μπαταχτσή, όταν φαίνεται πως το ίδιο το κράτος σε κάνει μπαταχτσή.  Πως θα βγάλουμε τον χειμώνα  για να ζήσουμε τις οικογένειας μας;”. 

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή με το κούρεμα των επιδοτήσεων φάνηκε πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τον πρόεδρος των κτηνοτρόφων να σημειώνει πως “πλέον έχουμε κηρύξει πόλεμο. Μου είπαν συνάδελφοι και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω πως την ημέρα που δόθηκαν τα χρήματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Ένωση του Νομού μας ήταν κλειστά και δεν πιστεύω ότι ήταν τυχαίο. Είπαν ότι ήταν σε έλεγχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Ένωση επικαλέστηκε ότι ήταν κλειστό το σύστημα. Όλοι  οι συνάδελφοι είναι εξαγριωμένοι, δεν πάει άλλο η κατάσταση. Τους κρατάμε και εγώ δεν ξέρω πως. Θα ήθελαν και σήμερα να πάνε να ξεσπάσουν κάπου, αλλά δεν είναι σωστό να πας να κάνεις μια φασαρία αλλά να κάνεις έναν σωστό διάλογο για να μειώσουμε την ψαλίδα”.  

Τα πουρνάρια έκαναν τη ζημιά 
Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους επήλθε το κούρεμα ως εξέλιξη της μείωσης των επιλέξιμων βοσκοτόπων ο κ. Λουκμακιάς διευκρινίζει πως εκτάσεις που μέχρι και πέρσι ήταν χαρακτηρισμένες ως βοσκοτόπια μετά από καταγραφή μέσω δορυφόρων εξαιρέθηκαν καθώς εντοπίστηκαν εντός αυτών... πουρνάρια! 

“Βλέποντας ένα εκτάριο να έχει μέσα 20 πουρνάρια το θεωρούν μη επιλέξιμο βοσκότοπο. Δηλαδή μέχρι πέρσι ήταν και φέτος δεν είναι; Με τη νέα ΚΑΠ πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, οι κτηνοτρόφοι είναι δυσαρεστημένοι”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια