GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Χωρίς τέλος τα φέσια από το Δημόσιο -Στο... περίμενε 1.250 ημέρες για επιστροφή ΦΠΑ

Σε εστία «μόλυνσης» για τον Προϋπολογισμό εξελίσσονται τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, αφού παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις -«χ...

Σε εστία «μόλυνσης» για τον Προϋπολογισμό εξελίσσονται τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, αφού παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις -«χειρουργικού» και μη τύπου- οι οφειλές τους προς ιδιώτες προμηθευτές αυξάνονται αντί να περιορίζονται.

Τα νέα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, η οποία -ως γνωστόν- εμφανίζει... αλλεργικά συμπτώματα κάθε φορά που το Δημόσιο δεν πληρώνει στην ώρα του για να συγκρατεί τις δαπάνες του.

Μέσα σε μόλις έναν μήνα τα «φέσια» του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 152 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 4,082 δισ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, και συγκεκριμένα 2,326 δισ. ευρώ, με αύξηση 66 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Από αυτά, το 1,536 δισ. ευρώ είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που για ακόμη μία φορά συγκεντρώνει τα βλέμματα των δανειστών. Άλλα 919 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων (+46 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα). Ενδεικτικό της κατάστασης στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης είναι ότι τον προηγούμενο μήνα το ΓΛΚ εκταμίευσε άλλα 300 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση από το Ειδικό Αποθεματικό του Προϋπολογισμού, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι τρέχουσες ανάγκες των νοσοκομείων!

Η εικόνα συμπληρώνεται αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία για τις εκκρεμείς και απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Το πρώτο στοιχείο που αιφνιδιάζει αρνητικά είναι ότι υπάρχει φορολογούμενος που περιμένει 1.250 ημέρες για επιστροφή ΦΠΑ, ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλοι... ομοιοπαθείς που περιμένουν μέχρι και δύο ολόκληρα χρόνια για να πάρουν απάντηση από τις αρμόδιες εφορίες. Το... stock των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ άνω των 90 ημερών παραμένει στα επίπεδα των 3.000, ενώ τα ποσά που μένουν «παγωμένα» στα συρτάρια των εφοριών ξεπερνούν τα 501 εκατ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια