GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δεν βγήκε λευκός καπνός για τον ΧΥΤΑ Ξάνθης από τον Τόπειρο – Αναβλήθηκε η παραχώρηση (+VIDEO)

-Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησαν για το ότι... συμφωνούν, αλλά το θέμα αναβλήθηκε  -Χείμαρρος καταγγελιών από κατοίκους της ...

-Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησαν για το ότι... συμφωνούν, αλλά το θέμα αναβλήθηκε 
-Χείμαρρος καταγγελιών από κατοίκους της Εξοχής για την έως τώρα λειτουργία του ΧΥΤΑ 
-Σε νέο Δ.Σ. θα αποφασιστεί η παραχώρηση και οι προϋποθέσεις αυτής 

Συνέχεια στο σίριαλ γύρω από το μέλλον του ΧΥΤΑ Ξάνθης επέλεξαν να δώσουν το απόγευμα της Παρασκευής τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου, καθώς αποφάσισαν να μην... αποφασίσουν προς το παρόν για την παραχώρηση της χρήσης του χώρου του ΧΥΤΑ στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση που χρήζει ενδελεχούς ενημέρωσης. 

Τα μέλη του Δ.Σ. κλήθηκαν να αποφανθούν για το εάν θα συνεχίσουν να παραχωρούν τον χώρο στον οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο ΧΥΤΑ στον οποίο καταλήγουν όλα τα σκουπίδια του Νομού, δεδομένου και του γεγονότος πως η υπάρχουσα σύμβαση λήγει στο τέλος του έτους. Όπως είναι ωστόσο γνωστό έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για τη υλοποίηση του έργου της αναβάθμισης και επέκτασης του ΧΥΤΑ, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία μια νέας λεκάνης συγκέντρωσης απορριμμάτων. 


Για την υλοποίηση του έργου απαιτείται η επταετής παραχώρηση του χώρου προς τον Σύνδεσμο, μιας και χρειάζονται δυο χρόνια για την κατασκευή του έργου και άλλα πέντε ως συμβατική υποχρέωση για τη χρηματοδότησή του από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Συμφώνησαν για την παραχώρηση! 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. τα μέλη, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο χώρος πρέπει να παραχωρηθεί, ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με το αντισταθμιστικά οφέλη που θα διεκδικήσει ο Δήμος, το εάν θα επιβαρυνθεί επιπλέον το περιβάλλον καθώς και για τον χρόνο που θα πρέπει να γίνει η παραχώρηση. 

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης διανεμήθηκε εγγράφως στο Σώμα η πρόταση του Δημάρχου κ. Θωμά Μίχογλου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης για πέντε έτη, όσα δηλαδή διαρκεί η θητεία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και το ύψος τους θα καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα ελέγχει το εάν εφαρμόζει ο Σύνδεσμος τις συμβατικές του υποχρεώσεις και σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί να υπάρχει πρόβλεψη για αυτόματη διάλυση της σχετικής σύμβασης παραχώρησης. Τέλος ο κ. Μίχογλου εξήγησε πως η 3η λεκάνη του ΧΥΤΑ είναι ήδη κορεσμένη και δεν μπορεί να δεχθεί τα σκουπίδια άλλων δήμων, όπως αυτά του Δ. Νέστου κάτι που προβλέπεται σε σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα. 

Θα κατασκευαστεί νέα λεκάνη 
Εξηγώντας το τί προβλέπεται σχετικά στο προς υλοποίηση έργο η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ελένη Πολυχρονιάδου τόνισε πως “όπως είναι γνωστό ο ΧΥΤΑ βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου μας, το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ έχει ενταχθεί σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του περιφερειακού σχεδιασμού και προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση του χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων του Νομού. Θα κατασκευαστεί μια 4η λεκάνη 35 στρεμμάτων”. 

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μίχογλου στάθηκε στο γεγονός πως επί σειρά ετών ο Δήμος δεν εισέπραττε κάποιο αντισταθμιστικό όφελος ενώ σχετικά με την σημερινή εικόνα του ΧΥΤΑ τόνισε πως “δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί η 1η και 2η λεκάνη σύμφωνα με τις προδιαγραφές της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η 3η λεκάνη ήδη βρίσκεται στο σημείο του κορεσμού της. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να μας εφησυχάσει για την πιθανή επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Δέχεται μεγάλη επιβάρυνση ο Δήμος και δεν λαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα σκουπίδια και άλλων Δήμων, πέραν του Νομού Ξάνθης, γιατί τότε θα κορεστεί πολύ γρήγορα και η 4η λεκάνη και θα αναγκαστούμε να πάμε και σε 5η”. 

Μάλιστα, απαντώντας στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη στάση που κρατά ο Δήμος Τοπείρου γύρω από την παραχώρηση ή μη της έκτασης του ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος Τοπείρου τόνισε πως “λέγονται ότι ο Θωμάς τα κάνει αυτά γιατί δεν πήρε την προεδρία. Η προεδρία ήταν απόφαση όλων μας να κατέβω υποψήφιος, γνωρίζοντας ότι δεν θα την πάρω γιατί είχε την πλειοψηφία ο Δήμος Ξάνθης. Κατέβηκα όμως για να υπάρχει αντιπολίτευση και θα υπάρχει γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρχε ποτέ και επί 16 χρόνια περνούσαν ομόφωνες αποφάσεις. Και εάν γινόμουν πρόεδρος τα ίδια θα έλεγα”. 

Ναι μεν, αλλά η Αντιπολίτευση
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο όπως αναφέρθηκε είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Τοπείρου και δήλωσε στον ίδιο πως τάσσεται υπέρ τόσο της παραχώρησης του χώρου όσο και της διεκδίκησης των αντισταθμιστικών. Τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού τους φάνηκε να υιοθετούν την άποψή της, αν και εξέφρασαν μια σειρά από αντιρρήσεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το έργο αλλά και η παραχώρηση, ενώ ζήτησαν πληρέστερη ενημέρωση πριν προχωρήσουν στην οποία απόφαση. 

Τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη πιο πολύ όταν τον λόγο πήραν κάτοικοι από την Εξοχή, που προχώρησαν σε μια σειρά από καταγγελίες γύρω από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ιδιαίτερα σοβαρές χαρακτηρίζοντας τον χώρο μια μεγάλη βόμβα. Ένας εκ των κατοίκων ανέφερε πως δεν υπάρχει 3η λεκάνη και πως λειτουργούν μόλις 2 στον ΧΥΤΑ, ενώ ένας άλλος τόνισε πως υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αυτό που πρέπει άμεσα να δει ο Δήμος είναι τη διεκδίκηση της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. 

Οι καταγγελίες των κατοίκων φάνηκε να προβληματίζουν περαιτέρω κάποια εκ των μελών του Δ.Σ. τα οποία ζήτησαν να γίνει αυτοψία στον χώρο του ΧΥΤΑ ώστε να διαπιστωθεί η σημερινή του εικόνα, ενώ παράλληλα μέλη της Αντιπολίτευσης ζήτησαν το θέμα να αναβληθεί και να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, ώστε να κληθούν και εκπρόσωποι του Συνδέσμου για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις των συμβούλων. 

Τελικώς ο Δήμαρχος Τοπείρου πρότεινε προς το Σώμα την αναβολή της συζήτησης και έκανε γνωστό πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστεί νέο Δ.Σ. ώστε να δοθεί οριστικά λύση στο θέμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια