GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αντιδρά στη μεταφορά του Ειδικού Σχολείου και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης

-Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για άσχημες επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση των μαθητών  -Διαφορετική θέση εκφράζουν γονείς ...

-Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για άσχημες επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση των μαθητών 
-Διαφορετική θέση εκφράζουν γονείς και Διεύθυνση του Σχολείου που κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες 

Σκόνη... σήκωσε η απόφαση του Ειδικού Σχολείου Ξάνθης που στεγάζεται επί 13 ολόκληρα χρόνια σε αίθουσες προκάτ στη Γενισέα του Δήμου Αβδήρων να μετεγκατασταθεί στην πόλη της Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. 

Αρχικά ο Δήμος Αβδήρων, δια του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να μην εγκρίνει τη μεταφορά του Ειδικού Σχολείου, εγκρίνοντας παράλληλα ένα κονδύλι της τάξεως των 20.000 ευρώ για να επισκευαστούν τα κτιριακά κακώς κείμενα του σχολείου, απόφαση ωστόσο που δεν ικανοποίησε ούτε τους γονείς των μαθητών ούτε τη Διεύθυνση του σχολείου. Ο Σύλλογος Γονέων εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στηλιτεύοντας τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου και τονίζοντας πως η μεταφορά του σχολείου θα είναι προσωρινή μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση με την κατασκευή νέου σχολείου στην περιοχή της Γενισέας. 

Παρόμοια είναι και η θέση του Διευθυντή του Ειδικού Σχολείου κ. Κλεομένη Ψωμακέλη, ο οποίος τονίζει πως οι 20.000 ευρώ δεν θα λύσουν το πρόβλημα στην ουσία του, μιας και “οι λαμαρίνες θα παραμείνουν λαμαρίνες”, ενώ παράλληλα αναφέρει πως ήδη οι μαθητές του σχολείου ταλαιπωρήθηκαν επί 13 ολόκληρα χρόνια και πως τόσο καιρό δεν έγιναν ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. 

“Μάλλον θα ξοδευτούν, αν ξοδευτούν χρήματα, μόνο για να ξοδευτούν. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί, οι λαμαρίνες θα παραμείνουν λαμαρίνες. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που βιώνουμε” τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως τα παιδιά έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής ωστόσο οι συνθήκες διδασκαλίας θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες!  

“Μας είχαν ξεχασμένους επί 13 χρόνια και τώρα δεν θέλουν να μας χάσουν. Είχαμε ζητήσει τη βοήθεια του Δήμου γιατί οι τρεις αίθουσες δεν είχαν ούτε καν κλιματιστικό αλλά είχαν ένα απλό θερμαντικό μέσο με ηλεκτρική παροχή. Τελικά τη λύση μας την έδωσε η Δευτεροβάθμια και μπορώ να πω ότι κόψαμε χρήματα από άλλα σχολεία και με πολύ κόπο πήραμε το κλιματιστικό. Έχουμε παιδιά με οικονομικό πρόβλημα, τα ντύνουμε εμείς με ρούχα που μας δίνουν και τους ζήτησα κάποια στιγμή 4-5 σάντουιτς και ούτε αυτό έγινε και πάλι κάτοικοι της περιοχής και πάλι ο Άγιος Νικόλαος προσφέρει τα τρόφιμα” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του σχολείου για να συμπληρώσει πως “εάν υπήρχε ένα κτίριο για άτομα με ειδικές ανάγκες δεν θα θέλαμε να φύγουμε. Όμως οι συνθήκες είναι απάνθρωπες για τα παιδιά. Σήμερα έχουμε 5 βαθμούς Κελσίου έξω και 5 βαθμού μέσα στις αίθουσες προκάτ. Τα παιδιά το πρωί κρυώνουν γιατί πρέπει να περάσουν οι πρώτες ώρες μέχρι να ζεσταθούν οι αίθουσες με τα κλιματιστικά. Όταν βρέχει στάζουν, δεν υπάρχει καμία μόνωση”. 

Ο ίδιος μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των μαθητών λέγοντας πως “μόλις πέρσι έγινε μια μπάρα ράμπα για να μπαίνουν με κινητικά προβλήματα. Δεν πληρούν καμία ασφάλεια και συνθήκη σωστής διαβίωσης των μαθητών οι εγκαταστάσεις. Συναντούμε και μια αντίδραση από κάποιους συλλόγους αναπήρων στην περιοχή, νομίζω παράλογη αντίδραση παρακινούμενη ίσως από κάπου”. 

Νέες αντιδράσεις! 
Μετά τον Δήμο Αβδήρων αντίθετο στη μετακίνηση του Ειδικού Σχολείου παρουσιάζεται και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα κάτωθι: 

“Επειδή ένα θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες είναι η μεταφορά των ΕΕΕΕΚ από τη Γενισέα στην Ξάνθη θα θέλαμε να καταθέσουμε την άποψή μας. 

Διευκρινίζουμε εκ των προτέρων προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ότι θεωρούμε την μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ Γενησέας σε άλλο χώρο επιβεβλημένη γιατί οι σημερινές εγκαταστάσεις του σχολείου είναι ακατάλληλες. 

Το ΕΕΕΕΚ Γενισέας από το 2001 που ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί, συστεγάζεται με το Γυμνάσιο Γενισέας το οποίο διαθέτει μεγάλη αυλή, θερμοκήπιο και εργαστήριο κεραμικής. Στο κτίριο επίσης του σχολείου στεγάζονται τα γραφεία των καθηγητών και του διευθυντή του σχολείου ενώ για αίθουσες διδασκαλίας των μαθητών τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένες αίθουσες στην αυλή. 

Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ είναι μεν μέσα στην πόλη αλλά δεν διαθέτουν μεγάλη αυλή που να μπορεί να γίνει θερμοκήπιο και να λειτουργήσει τμήμα κηπουρικές. 

Ο Δήμος Αβδήρων έχει παραχωρήσει την έκταση που βρίσκεται ακριβώς δίπλα για το κτίσιμο ξεχωριστού κτιρίου για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ ενώ θα χρησιμοποιείται ενιαία με το Γυμνάσιο Γενισέας ο αύλειος χώρος και οι ενέργειες για τη μελέτη κατασκευής έχουν ήδη αρχίσει. 

Με τη μεταφορά του ΕΕΕΕΚ από την Γενισέα στην Ξάνθη και η στέγαση του στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης) δεν λύνονται τα θέματα λειτουργίας του ΕΕΕΕΚ και γενικότερα της ειδικής αγωγής στη Β/θμια Εκπαίδευση στον Νομό Ξάνθης. 

Ειδικότερα θα πάψει μεν η ταλαιπωρία της μεταφοράς των μαθητών στη Γενισέα, αλλά το ΕΕΕΕΚ θα στεγαστεί σε ένα χώρο μόνο του και δεν θα συστεγάζεται με άλλο σχολείο γεγονός που δεν συμβάλει αντίθετα θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. 

Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ είναι μεν μέσα στην πόλη αλλά δεν διαθέτουν μεγάλη αυλή που να μπορεί να γίνει θερμοκήπιο και να λειτουργήσει τμήμα κηπουρικές. 

Επίσης, ο χώρος του ΚΕΦΙΑΠ είναι προορισμένος να έχει άλλη χρήση με μακροχρόνια και διαρκή οφέλη για τα άτομα με αναπηρία. Είναι το μόνο στο Νομό Ξάνθης που παρέχει υπηρεσίες και αναπτύσσει προγράμματα και δραστηριότητες για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Μια ενδεχόμενη μεταφορά του ΚΕΦΙΑΠ στους χώρους του Νοσοκομείου υποβαθμίζει τον θεσμό και άτυπα τον καταργεί στερώντας τη δυνατότητα προσαρμογής ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες στα άτομα με αναπηρία και των γονέων τους”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια