GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συμμετέχουν στα Βατάτζεια οι Καστροπολίτες

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» έχοντας καθορίσει ως προστάτη του Συλλόγου τον Άγιο Ι...

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» έχοντας καθορίσει ως προστάτη του Συλλόγου τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη τον εκ Διδυμοτείχου, συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα που καθόρισε η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου με την επωνυμία «Βατάτζεια 2014».

Ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193. Ανήλθε στα ύπατα αξιώματα της στρατιωτικής και πολικής ιεραρχίας και το 1222 στέφθηκε Αυτοκράτορας της Νικαίας.  Κατόρθωσε να αντιμετωπίσει ποικίλους επιδρομείς και να απελευθερώσει πολλές περιοχές του ελληνισμού – μεταξύ αυτών και τη γενέτειρα του – και να αναπτύξει θεαματικά το κράτος του, εδαφικά, οικονομικά, διπλωματικά, αλλά και βιοτικά για τους υπηκόους του. Παρέμεινε στο θρόνο επί 32 χρόνια και δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακαταληφθεί η Κωνσταντινούπολη (1261) και να επιστρέψει η αυτοκρατορική και πατριαρχική έδρα στη φυσική της θέση. 

Παρέδωσε το πνεύμα του στις 4 Νοεμβρίου 1254 στο Νυμφαίο της Μικράς Ασίας, όπου και ετάφη, πριν από 760 χρόνια ακριβώς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναγνωρίστηκε ως Άγιος της εκκλησία μας και τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Μικρασιατικούς πληθυσμούς. 

Πολλά θαύματα αποδόθηκαν στη χάρη του, ενώ ο τάφος του ευωδίαζε και το σώμα του παρέμεινε αναλλοίωτο ώστε να του αποδοθεί ο τίτλος του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά». Λόγω της καταστροφής, από το 1922 εγκαταλείφτηκε ο τόπος λατρείας του στη Μικρά Ασία και το λείψανο του αγνοείται.

Το 2010 με μέριμνα της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου ανηγέρθη ναός προς τιμήν του Αγίου, στον τόπο καταγωγής του, το ιστορικό Διδυμότειχο, όπου η μνήμη του τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Οι ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ εύχονται σε όλους, Χρόνια Πολλά και ευλογημένα και ο εκ Διδυμοτείχου Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο Ελεήμων, να φωτίζει το δρόμο μας και να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα στη ζωή και τη δράση μας.

«Τον λαμπρόν Βασιλέα και των πιστών μέγα καύχημα και του Διδυμοτείχου το κλέος, Ιωάννην τιμήσωμεν, εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, την μνήμην επιτελούντες αυτού, συμφώνως ανακράζοντες. Δόξα τω σε Δοξάσαντι, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα των ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.» Απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονος

Στη φωτογραφία μέλη του Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Βατάτζη στο Διδυμότειχο, κατά τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια