GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Πράσινο φως” για τα οικόπεδα στο ΔΕΡΑΣ – Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2015

-Ένταση στην Οικονομική Επιτροπή για την καθαριότητα στα Κιμμέρια και τους άλλους οικισμούς  Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση των οικ...

-Ένταση στην Οικονομική Επιτροπή για την καθαριότητα στα Κιμμέρια και τους άλλους οικισμούς 

Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση των οικοπέδων στο ΔΕΡΑΣ έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, η οποία προχώρησε στην κατάρτιση των όρων δημοπράτησης των εκποιούμενων αγροτεμαχίων στα οποία θα μετεγκατασταθούν επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης.  

Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία που κρατάει χρόνια και πλέον φαίνεται πως βαδίζει στην ολοκλήρωσή της. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εκποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή Πετροχωρίου – Λαμπρινού, στο πρώην εργοστάσιο “ΔΕΡΑΣ” ώστε να μεταφερθούν εκεί βιομηχανίες από την πόλη της Ξάνθης με στόχο να μην ενοχλεί η λειτουργία τους τον αστικό ιστό. 

Το Βιομηχανικό Πάρκο, που κόντεψε να μετατραπεί σε ανέκδοτο μετά την πολυετή ταλαιπωρία του, φαίνεται πως πλέον παίρνει σάρκα και οστά αν και πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα ενώ στην τελική υλοποίησή του συνέβαλε τροπολογία που εγκρίθηκε από τη Βουλή και έδωσε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να ελπίζουν πως ο πόθος της μετεγκατάστασής τους θα γίνει πραγματικότητα. 

Καταρτίστηκαν οι όροι 
Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησαν στην κατάρτιση των σχετικών όρων για τη δημοπράτηση των οικοπέδων η αξία των οποίων προσδιορίστηκε από ορκωτό εκτιμητή σε 3.000, 3.500 και 4.000 ανά στρέμμα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται και το εάν έχουν άμεση πρόσβαση στο δρόμο. 

Οι επιχειρηματίες που τελικώς εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή έδωσαν το παρών στην Οικονομική Επιτροπή καταθέτοντας τις ενστάσεις τους επί των όρων του διαγωνισμού. Αρχικά ζητήθηκε να μην απαιτηθεί η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας από τους υποψήφιους αγοραστές των οικοπέδων, κάτι που όπως διευκρινίστηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου δεν ζητείται ούτως ή άλλως. Ο επικεφαλής του σωματείου που έχουν συστήσει οι επιχειρηματίες κ. Γιάννης Σιούτας ζήτησε επίσης από τα μέλη της Επιτροπής να αφαιρεθεί ή να τροποποιηθεί ο όρος σύμφωνα με τον οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει αξιόχρεο εγγυητή, καθώς όπως τόνισε είναι απίθανο να βρεθούν 90 εγγυητές που να έχουν φορολογική ενημερότητα. Τελικώς τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ο όρος να παραμείνει, μιας και έτσι προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά να τροποποιηθεί στο σκέλος της ερμηνείας του και ως αξιόχρεος εγγυητής να οριστεί αυτός που δεν θα οφείλει στον Δήμο. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος διευκρίνισε πως απαιτούνται τουλάχιστον 50 συμβόλαια για να υλοποιηθεί το Βιομηχανικό Πάρκο, ενώ τόνισε πως σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Οι επιχειρηματίες παρουσιάστηκαν βέβαιοι για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού των ενδιαφερόμενων, ενώ ζήτησαν να δοθεί οικονομική διευκόλυνση για την αποπληρωμή του κόστους αγοράς των οικοπέδων. Η Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί μια προθεσμία 90 ημερών από την ημέρα της δημοπρασίας για την καταβολή των χρημάτων και τη σύναψη των συμβολαίων.  “Ο Δήμος δεν έρχεται να εισπράξει αλλά να βοηθήσει τους μικρούς βιοτέχνες να βγουν από την πόλη. Με αυτή τη λογική και βεβαίως μπορεί να γίνουν δόσεις, δεν μπορεί όμως να υπογραφεί ούτε ένα συμβόλαιο εάν δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 50 επιχειρήσεων” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημαρχόπουλος. 

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 
Με τα μέλη της Αντιπολίτευσης να εκδηλώνουν τις αντιρρήσεις τους εγκρίθηκαν στην ίδια συνεδρίαση το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 αλλά και η έκθεση εκτέλεσης προϋπολογισμού 3ου εξαμήνου.  

Όπως αναφέρθηκε από πλευράς του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ επεσήμανε δυο λάθη στο σχέδιο του προϋπολογισμού τα οποία και διορθώθηκαν. Το πρώτο αφορούσε τα προνοιακά επιδόματα τα οποία σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έπρεπε να υπολογιστούν κατά 9.000 ευρώ λιγότερα, ενώ υπήρξε και μια παρατήρηση σχετικά με κάποιους κωδικούς του προϋπολογισμού.  

“Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 2,5 εκατ. συγκριτικά με πέρσι. Σίγουρα θα θέλαμε έναν προϋπολογισμό που θα είχε περισσότερα έσοδα και θα μεταφράζονταν σε κοινωνικές παροχές αλλά και σε έργα στον δήμο, όμως το ΕΣΠΑ έχει κλείσει και η ΣΑΤΑ πλησιάζει το 85% μείωση τα τελευταία χρόνια αλλά και η ΚΑΠ είναι μειωμένη” σημείωσε ο κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 36,6 εκατ. ευρώ και τον ίδιο να εκτιμά πως μέχρι το τέλος του 2015 θα αυξηθεί κατά 8 εκατ. δεδομένου και του ότι θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ και θα ενταχθούν και εκεί έργα. 

“Εμείς σαν παράταξη θεωρούμε όλα αυτά τα χρόνια ότι όλοι οι προϋπολογισμοί είναι αριθμών και όχι πραγματικότητας. Περιγράφονται πράγματα που στο τέλος εμφανίζουν μια άλλη εικόνα. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία έγκρισης αυτού του προϋπολογισμού και για αυτό σε αυτό το θέμα δεν θα ψηφίσω” ανέφερε ο κ. Θανάσης Ξυνίδης ενώ παρόμοια στάση κράτησε και ο κ. Μπαντάκ Χουσεϊν, ο οποίος σημείωσε πως “σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Για παράδειγμα για τα Κιμμέρια δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό”. Αντίθετη άποψη για το θέμα εξέφρασε τόσο η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου όσο και ο κ. Δημαρχόπουλος που ανέφεραν πως υπάρχουν σχετικές προβλέψεις. 

Από τη μεριά του ο κ. Γιώργος Κολλάρος ανέφερε πως “θα πρέπει οι δήμοι να γίνουν πιο διεκδικητικοί δεν μπορεί να μείνουν μόνο σε αυτά τα έσοδα είναι παρά πολύ λίγα. Ο δικός μας Δήμος που είναι λίγο τακτοποιημένος θα πρέπει να διεκδικεί λίγα περισσότερα”. Κλείνοντας ο κ. Δημαρχόπουλος πρόσθεσε πως “ευελπιστώ ότι αυτός ο προϋπολογισμός στο τέλος του 2015 δεν θα μείνει εδώ. Θα καταλήξει τουλάχιστον 8 εκατ. επιπλέον, θα ανοίξει το ΕΣΠΑ και θα ενταχθούν νέα προγράμματα. Φέρνει το άρωμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής αυτός ο προϋπολογισμός και της νέας των δύο τελευταίων μηνών”. 

Καυγάς για την καθαριότητα
Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη της Επιτροπής και αυτό της καθαριότητας με τον κ. Μπαντάκ να ισχυρίζεται πως στην περιοχή των Κιμμεριών δεν υπάρχει υπάλληλος για να καθαρίζει. Οι τόνοι δεν άργησαν να ανέβουν με τον κ. Δημαρχόπουλο να αναφέρει πως το πρόβλημα της καθαριότητας είναι συνολικό και δεν περιορίζεται μόνο στα Κιμμέρια ενώ στο θέμα παρενέβη και ο κ. Ξυνίδης που σημείωσε πως και στην περιοχή της Χρύσας υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, όπως και στην πόλη ευρύτερα. 

Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Δημαρχόπουλος σημείωσε πως το κόστος καθαριότητας στον Δήμο ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα καθαριότητας αποτελείται από 45 άτομα εκ των οποίων οι 36 είναι πλήρωμα απορριμματοφόρων. “Υπάρχει ένα ζήτημα με τα ποσά που καταβάλει ο Δήμος στον ΣΔΑΝΞ ιγιατί στην ουσία χρηματοδοτούμε την αποκομιδή όλου του Νομού και είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε γιατί γίνεται” πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ παράλληλα ανέφερε πως 830 κάδοι ανακύκλωσης και 4 απορριμματοφόρα έρχονται το προσεχές διάστημα στην πόλη ενώ πριν δοθούν σε χρήση θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης από τα ΜΜΕ και τα Σχολεία για τη σωστή χρήση των κάδων ανακύκλωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια