GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στον «αέρα» η εκπαιδευτική ένταξη χιλιάδων Ρομά στη Θράκη - Δεν κάνουν τίποτα τα Υπουργεία

Στον «αέρα» κινδυνεύει να μείνει η εκπαιδευτική ένταξη 12.000 παιδιών Ρομά σε καταυλισμούς και οικισμούς στη δυτική, κεντρική, ανατολική Μ...

Στον «αέρα» κινδυνεύει να μείνει η εκπαιδευτική ένταξη 12.000 παιδιών Ρομά σε καταυλισμούς και οικισμούς στη δυτική, κεντρική, ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς τον Νοέμβριο, ολοκληρώνεται σχετικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά τις ενέργειες για τη συνέχισή του, από τους επιστήμονες που συμμετείχαν από το 2010 στο πρόγραμμα, με ωφελούμενους 11.988 μαθητές δημοτικών σχολείων Ρομά και μη, τίποτα δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει από τα αρμόδια υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση. 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στα παιδιά και τις οικογένειές τους, την εκπαίδευση νέων και ενηλίκων, την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας για την άρση των προκαταλήψεων και τον περιορισμό του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τον πληθυσμό των Ρομά και την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών.

«Οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για την παράλληλη στήριξη μαθητών και μαθητριών, σε διαφοροποιημένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις μέσω της θεατρικής, μουσικής, περιβαλλοντικής και ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος, Γιώτα Καραγιάννη με αφορμή το διεθνές συνέδριο «Πολυπλοκότητες στην ένταξη» που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως τις 5 Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. 

Στις δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν και 1.512 παιδιά νηπιακής ηλικίας όπως και 784 μαθητές γυμνασίου και λυκείου και επιμορφώθηκαν συνολικά 2.889 εκπαιδευτικοί προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα σημαντική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι, σύμφωνα με την κ.Καραγιάννη η ένταξη σε σχολική κοινότητα 25 Ρομά με αναπηρίες όπως και η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών.

«Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες Ρομά δείχνοντάς τους τον τρόπο για να βγάλουν για παράδειγμα, βιβλιάριο υγείας ή να απευθυνθούν μόνοι τους σε διάφορες υπηρεσίες», ανέφερε η κ.Καραγιάννη. 

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου, την Κυριακή διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ Ρομά + ΒΙΩΣΕΙΣ, στον χώρο γύρω από τον Λευκό Πύργο όπου θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους Ρομά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια