GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θραύση κάνει η τερηδόνα στα παιδιά στην Ελλάδα

Ενα στα δύο βουρτσίζουν τα δόντια τους μία φορά την ημέρα ή καθόλου Υποβαθμισμένη συνεχίζει να είναι η στοματική υγεία στην Ελλάδα. Τρ...

Ενα στα δύο βουρτσίζουν τα δόντια τους μία φορά την ημέρα ή καθόλου

Υποβαθμισμένη συνεχίζει να είναι η στοματική υγεία στην Ελλάδα. Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας πέντε ετών έχουν τερηδόνα. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα 12χρονα παιδιά, αφού επτά στα δέκα έχουν τερηδονισμένα δόντια. Υψηλότερο ποσοστό εφήβων αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα (84%), με τους 15χρονους του Νομού Ιωαννίνων να κρατούν τα σκήπτρα. Οι ειδικοί επιστήμονες συγκρίνοντας τη σημερινή απογοητευτική κατάσταση με την περασμένη δεκαετία, διαπιστώνουν ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας που μένει χωρίς αντιμετώπιση, κάτι το οποίο αποδίδουν στην οικονομική κρίση.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας, την οποία διενήργησαν επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από τους κκ. Αθ. Κατσίκη (πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας), Κ. Ουλή (καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, επιστημονικός υπεύθυνος της Ομοσπονδίας, συντονιστής ACFF Ελλάς) και τις κυρίες Αικατερίνη Καββαδία (επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοδοντιατρικής) και Άννα-Μαρία Βιέρρου (πρόεδρο Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, μέλος ACFF Ελλάς).

Ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε τη σημασία των επιδημιολογικών καταγραφών σε σχέση με τη στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μάλιστα σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης, κατά την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης των αναγκών τους. Όπως είπε, «τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό, οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Ουλή, στην έρευνα συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 5, 12 και 15 ετών, και ενήλικες 35 έως 44 ετών και 65 έως 74 ετών. Για να είναι τα στοιχεία συγκρίσιμα με εκείνα προηγούμενης μελέτης, επελέγησαν άτομα από τους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων (Νάξος), Λαρίσης, Λέσβου (Μυτιλήνη) και Χανίων.

«Χωρίς τερηδόνα είναι μόλις το 42,4% των παιδιών ηλικίας 5 ετών. Ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στην ηλικία των 12 ετών (27,7%) και στους εφήβους 15 ετών (16,3%). Στα παιδιά των μεταναστών, η κατάσταση είναι χειρότερη, με μόλις το 26,2% των πεντάχρονων και το 10,3% των εφήβων να είναι ελεύθερα τερηδόνας» ανέφερε ο κ. Ουλής.

Στα Γιάννενα και στη Λάρισα εντοπίζεται μεγαλύτερο πρόβλημα
Οι περιοχές της χώρας όπου καταγράφεται υψηλότερος δείκτης τερηδόνας (σε διάφορα στάδια) είναι ο νομός Ιωαννίνων στα παιδιά 5 ετών και Λαρίσης για τα παιδιά 12 και 15 ετών. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι Νομοί Χανίων και Κεφαλλονιάς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στον αγροτικό πληθυσμό. Οι διαφορές είναι μικρές στις ηλικίες 12 και 15 ετών, αλλά σημαντικές στην ηλικία των 5 ετών.

Το υψηλότερο ποσοστό παιδιών χωρίς τερηδόνα καταγράφηκε στην Αχαΐα για τα παιδιά 5 ετών (57,1%) και στον νομό Χανίων για τα παιδιά 12 (40,4%) και 15 ετών (29,1%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στον νομό Ιωαννίνων και για τις τρεις ηλικιακές ομάδες (10,2%, 2,6% και 0% αντίστοιχα).

Το παρήγορο είναι ότι ο δείκτης τερηδόνας παρουσιάζεται μειωμένος έως και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το παρελθόν (μελέτη 2004) και στις τρεις ηλικιακές ομάδες των παιδιών που αξιολογήθηκαν, αλλά έχει αυξηθεί το ποσοστό των αθεράπευτων αναγκών.

Σύμφωνα με τον κ. Ουλή, το ποσοστό των παιδιών με προληπτική κάλυψη στις ηλικίες 12 και 15 ετών είναι υψηλότερο στις αστικές περιοχές, σε σχέση με τις αγροτικές. Το φαινόμενο, είπε, συνδέεται με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες και έλλειψη ενημέρωσης για τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των προληπτικών καλύψεων.

Θετικό είναι το στοιχείο ότι το ποσοστό προληπτικής κάλυψης βρέθηκε σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την έρευνα του 2004. Συγκεκριμένα, στην ηλικία των 12 ετών είναι 14,7% έναντι 8,3% και στην ηλικία των 15 ετών 16,4% έναντι 8%.

Ένα στα δύο παιδιά βουρτσίζουν μία τα δόντια τους ή καθόλου…
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 57,4 % των παιδιών ηλικίας 12 ετών και το 47,3% των 15χρονων βουρτσίζουν μόνο μία φορά ή πιο αραιά (ακόμη και ποτέ) τα δόντια τους. Επίσης, είδαν ότι το φύλο των παιδιών και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων σχετίζονται άμεσα με τη στοματική υγεία. Στην ηλικία των 5 ετών, τα κορίτσια έχουν καλύτερους δείκτες έναντι των αγοριών, αλλά στα 12 η κατάσταση αντιστρέφεται. Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, τόσο χαμηλότεροι είναι οι δείκτες τερηδόνας στα παιδιά.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τους δείκτες τερηδόνας στις ηλικίες 12 ετών. Καλύτερη είναι η κατάταξη στην ηλικία των 15 ετών (7η θέση).

Δεν υπάρχουν σχόλια