GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δηλητηριώδη μανιτάρια και στην Ξάνθη – Συμβουλές από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 με 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυ...

manitaria_xanthi_dilitiriodi02Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 με 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών , επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων τον τελευταίο μήνα ( από Σεπτέμβριο έως και σήμερα) έχουν καταγραφεί 60 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε ένας θάνατος 44χρονης γυναίκας , ενώ ένα παιδί 2,5 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Από τα 2.000 είδη μανιταριών που φύονται στην Ελλάδα δύο είδη είναι αυτά που προκαλούν δηλητηριάσεις , το είδος  muscaria και το είδος phalloides.

Η γρήγορη έναρξη χορήγησης αντιδότου είναι καθοριστική για την θετική εξέλιξη του περιστατικού και για την μείωση της θνησιμότητας

To είδος muscaria έχει σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων , μισή- 2 ώρες μετά το γεύμα. Τα συμπτώματα είναι έμετοι , διάρροιες, εφίδρωση σιελόρροια, βραδυκαρδία, μύση, υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις.

manitaria_xanthi_dilitiriodi01Τα phalloides προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση με συμπτώματα που αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των μανιταριών. Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες ,πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση αφυδάτωση διαταραχές στην ηπατική και νεφρική λειτουργία. Και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.
     
Η γρήγορη έναρξη χορήγησης αντιδότου είναι καθοριστική για την θετική εξέλιξη του περιστατικού και για την μείωση της θνησιμότητας.

Συστήνεται λοιπόν σε όλους τους πολίτες η απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων (και μόνο) μανιταριών .

Δεν υπάρχουν σχόλια