GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το μεγάλο ξεπούλημα: Οι Ελληνες δίνουν όσο-όσο την ακίνητη περιουσία τους

Η φορολογική επιβάρυνση και η ανησυχία για περαιτέρω μείωση των τιμών, κάνει τους Ελληνες να πουλάνε όσο-όσο την ακίνητη περιουσία τους. Σ...

Η φορολογική επιβάρυνση και η ανησυχία για περαιτέρω μείωση των τιμών, κάνει τους Ελληνες να πουλάνε όσο-όσο την ακίνητη περιουσία τους. Στην κορυφή της λίστας με τα πωλητήρια διαμερίσματα που παραμένουν ξενοίκιαστα, σπίτια στην επαρχία που δεν κατοικούνται αλλά και καταστήματα ή γραφεία που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες χωρίς να προσφέρουν εισόδημα. 

Από το Σεπτέμβριο και μετά, το τελευταίο «χτύπημα» στους ιδιοκτήτες με τον ΕΝΦΙΑ προκάλεσε νέο κύμα πωλήσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων». Τα πωλητήρια το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τον αριθμό-ρεκόρ των 250.000-270.000 ακινήτων που πωλούνταν. 

Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κι άλλο, ενώ η τάση αυτή πιέζει προς τα κάτω ακόμη περισσότερο τις ήδη μειωμένες τιμές των ακινήτων. Από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση των τιμών ξεπερνά το 40% κατά μέσο όρο, ενώ η τάση συνεχίζεται και φέτος με ρυθμό 7%.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, για τις τιμές σε 58 περιοχές της Ελλάδας, η πτώση κυμαίνεται κατά μέσο όρο 7-9% στην Αθήνα, 9-11% στη Θεσσαλονίκη, 6-10% στη Λάρισα και 11-12% στην Πάτρα. 

Την απόφαση να πουλήσουν παίρνουν καθημερινά ιδιοκτήτες γκαρσονιέρων ή διαμερισμάτων, αξίας 20.000-30.000 ευρώ, σε «σκοτωμένες» τιμές. Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον τα μεσιτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας παίρνουν εντολές πώλησης για διαμερίσματα σε περιοχές μεσαίου κόστους, όπως το Παγκράτι, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας και η Καισαριανή, όπου ο ΕΝΦΙΑ κυμαίνεται ετησίως στα 500-600 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Στον αντίποδα, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν ευκαιρίες στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και αγοράζουν ακίνητα. Αυτοί δείχνουν προτίμηση σε διαμερίσματα από την Κηφισιά ως τη Βουλιαγμένη και από το Περιστέρι μέχρι το Γέρακα, μεταξύ 100.000 και 120.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για Ελληνες που δεν απέκτησαν σπίτι με δάνειο την εποχή της «φούσκας» (1999-2008) και τώρα που η εγχώρια αγορά είναι η δεύτερη πιο υποτιμημένη παγκοσμίως μετά από την ιαπωνική- σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς εταιρείας Knight Frank- επενδύουν τις οικονομίες τους αγοράζοντας ακίνητα με μετρητά, σε τιμές 60-70% χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες πριν από την κρίση. Βέβαια, τα πωλητήρια παραμένουν πολύ περισσότερα από τους υποψήφιους αγοραστές. 

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν φτάσει σε τέτοιο απελπιστικό σημείο, που αυξάνονται οι αγγελίες για ανταλλαγή σπιτιών με ταξί και αυτοκίνητα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτή η τάση θα πάρει διαστάσεις τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια