GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



“Λουκέτο” στα Υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Σταυρούπολης – Τα αντικαθιστά το ψηφιακό κτηματολόγιο!

-Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οδηγούνται σε κλείσιμο τον Ιανουάριο  Στη λίστα με τα υποθηκοφυλακεία τη...

-Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οδηγούνται σε κλείσιμο τον Ιανουάριο 

Στη λίστα με τα υποθηκοφυλακεία της χώρας τα οποία αναμένεται εντός του 2015 να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από τα κτηματολογικά γραφεία συμπεριλαμβάνονται και αυτά της Ξάνθης αλλά και της Σταυρούπολης.

Πρόκειται για το υποθηκοφυλακείο που λειτουργεί επί σειρά ετών στην πόλη και στεγάζεται σε δημοτικό ακίνητο στην Κεντρική Πλατεία καθώς και για αυτό της ορεινής Σταυρούπολης. Όπως είναι γνωστό τα υποθηκοφυλακεία είναι  δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες κατατίθενται επίσημα και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν καθώς και δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου.

Η σταδιακή εφαρμογή του ψηφιακού κτηματολογίου ωστόσο φαίνεται πως οδηγεί τα υποθηκοφυλακεία της Ξάνθης, όπως και αυτά της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Δράμας, σε κλείσιμο ήδη από τον Ιανουάριο του 2015. Το ψηφιακό κτηματολόγιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020, αλλάζοντας πρακτικά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η σύνταξη των συμβολαίων δημιουργώντας μια σειρά από νέες συνθήκες στη δημόσια διοίκηση. 

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας κεντρικά τα 400 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα θα αντικατασταθούν από 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία, τα οποία θα δίνουν απαντήσεις και πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Το νέο μοντέλο αυτό δημόσιας διοίκησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2015 οπότε και αναμένεται η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων σε Ξάνθη, Σταυρούπολη, Αλεξανδρούπολη και Δράμα. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εν λόγω υπηρεσίες θα οδηγηθούν σε κατάργηση, ωστόσο φαίνεται πως η απόφαση είναι ειλημμένη.  

Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Ξάνθης ξεκίνησε ήδη από την περασμένη άνοιξη η κτηματογράφιση, με το Δικαστικό Μέγαρο να παίρνει φωτιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με την εξέταση εκατοντάδων προσφυγών ιδιοκτητών ακινήτων που επιχείρησαν να προσβάλουν τη διαδικασία θεωρώντας πως έχουν αδικηθεί από αυτή. Μεγάλο μέρος όμως του Νομού δεν έχει ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία μέχρι στιγμής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια