GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τροπολογία "δώρο" στους εργοδότες από το υπουργείο Εργασίας

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ, την τροπολογία για τον ΟΜΕΔ, που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και ζητάει την άμεση απόσυρσή της. Τ...

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ, την τροπολογία για τον ΟΜΕΔ, που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και ζητάει την άμεση απόσυρσή της. Τι προβλέπει

Τροπολογία με την οποία αντί να διευκολύνεται η διαιτησία, μπαίνουν περισσότερα εμπόδια, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας για τον ΟΜΕΔ σύμφωνα με το dikaiologitika.gr. Επιδιώκοντας να ενσωματώσει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία «άνοιγε ο δρόμος» για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, στην περίπτωση που εργαζόμενοι και εργοδότες δεν συμφωνούσαν στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), το υπουργείο Εργασίας βάζει μια σειρά από επιπλέον ελέγχους και προσφυγές.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr έτσι , καθίσταται πάρα πολύ δύσκολη, έως πρακτικά αδύνατη η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Εννοείται ότι στην τροπολογία διατηρείται η διάταξη που υπήρχε στην 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του Φεβρουαρίου 2012, με την οποία η διαιτησία αφορούσε μόνο τις περιπτώσεις καθορισμού του βασικού ημερομισθίου ή / και του βασικού μισθού.

Οι προσθήκες που έχουν γίνει αφορούν τη σύσταση μιας Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, εντός του ΟΜΕΔ, η οποία θα μπορεί να αναλαμβάνει περιπτώσεις που έχει γίνει μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Στη συνέχεια, εντός δεκαπέντε ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ο διαιτητής ή η τριμερής επιτροπή, μπορούν να εκδώσουν διαιτητική απόφαση, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία. Κατά της απόφασης αυτής όμως, η τροπολογία προσθέτει δύο διαδικασίες εφέσεων, η οποίες δεν προβλέπονταν στην απόφαση του ΣτΕ και κάνουν αισθητά πιο δύσκολη την έκδοση οριστικής διαιτητικής απόφασης.

Η πρώτη έφεση, μπορεί να κατατεθεί σε Δευτεροβάθμιας Πενταμελή Επιτροπή Διαιτησίας, εντός του ΟΜΕΔ. Η Επιτροπή αυτή απαρτίζεται από δύο μέλη που προέρχονται από τον κατάλογο των διαιτητών του ΟΜΕΔ, ένα σύμβουλο του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα Αρεοπαγίτη και ένα σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τα μέλη αυτής της δευτεροβάθμιας επιτροπής, μπορούν να επιλεγούν με κλήρωση. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα πενταμελής επιτροπή οφείλει να εκδώσει καινούργια διαιτητική απόφαση εντός 20 ημερών

Υπάρχει όμως και έφεση που μπορεί να γίνει σε δεύτερο βαθμό. Στην περίπτωση που δεν ασκηθεί έφεση εντός του ΟΜΕΔ και άρα δεν ενεργοποιηθεί η Δευτεροβάθμια Πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας, τότε μπορεί να ασκηθεί αγωγή κατά του κύρους της αρχικής διαιτητικής απόφασης στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Η δικάσιμος ορίζεται εντός 45 ημερών από την κατάθεση της αγωγής. Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκείται εντός 15 ημερών από την επίδοση της πρωτόδικης απόφασης. Η δικάσιμος της έφεσης ορίζεται εντός 30 ημερών από την άσκησή της.

Στην περίπτωση όμως που ενεργοποιηθεί η Δευτεροβάθμια Πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας και εκδώσει με τη σειρά της διαιτητική απόφαση, δίνεται το δικαίωμα άσκησης έφεσης ενάντια στην απόφαση αυτή. Η σχετική αγωγή πρέπει να κατατεθεί στο Εφετείο με τη δικάσιμο να ορίζεται εντός 45 ημερών από την κατάθεσή της. Μάλιστα στην τροπολογία τονίζεται ότι «η προθεσμία προς άσκηση έφεσης ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας αρχίζει δέκα ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Γίνεται αντιληπτό ότι με τη διαδικασία αυτή, καθυστερεί δραματικά η οριστική έκδοση της όποιας διαιτητικής απόφασης και διευκολύνονται όσοι θίγονται από το περιεχόμενό της.

ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματική η τροπολογία για τον ΟΜΕΔ
Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ, την τροπολογία για τον ΟΜΕΔ, που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και ζητάει την άμεση απόσυρσή της. Αιτία είναι ότι, ενώ η τροπολογία κατατέθηκε, όπως τονίζει η Συνομοσπονδία  «με πρόσχημα τη  συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο πνεύμα και στο γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο Σύνταγμα».

 Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι αυτή η τροπολογία «ικανοποιεί συγκεκριμένες εργοδοτικές αξιώσεις», αφού περιορίζει την αρμοδιότητα του διαιτητή, μόνο σε ένα μέρος της συλλογικής διαφοράς, «παραβλέποντας το σύνολο των συλλογικών συμβάσεων που έχουν προηγηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια