GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Πειθαρχικό Συμβούλιο ΕΣΥ δυσλειτουργεί

«Εκτός λειτουργίας» είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ π...

«Εκτός λειτουργίας» είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ που εδρεύει στο υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν να κινδυνεύουν με παραγραφή.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε γενική δυσλειτουργία στη διεκπεραίωση υποθέσεων, καθώς εκκρεμούν πάνω από 60, εκ των οποίων ελάχιστες έχουν ανατεθεί σε εισηγητές, «καθιστώντας την παραγραφή τους την πιο πιθανή εξέλιξη». Οπως επισημαίνει ο Συνήγορος, «ο ρυθμός των συνεδριάσεων είναι πολύ μειωμένος και η παραγωγικότητα ελάχιστη, καθώς τα μέλη του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν έχουν αρκετό διαθέσιμο χρόνο επειδή η ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο όργανο είναι συμπληρωματικό αντικείμενο της εργασίας τους». Το αποτέλεσμα είναι το συμβούλιο να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Στη γενική εικόνα αρνησιδικίας, σύμφωνα με τον Συνήγορο, συντελούν η συχνή αλλαγή προέδρων λόγω συνταξιοδότησης και η συχνή παραίτηση των εισηγητών, η ελλιπής διοικητική οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη, αναφέρει η Καθημερινή. 

«Το ανώτατο πειθαρχικό όργανο των γιατρών του ΕΣΥ είναι παροπλισμένο, συνεπώς δεν διασφαλίζονται ούτε η προστασία των ασθενών ούτε τα βασικά δικαιώματα γιατρών που αδίκως κατηγορούνται. Αντιθέτως, συντηρείται η ατιμωρησία ενόχων λόγω παραγραφής, συνεπώς ακυρώνεται κάθε διαδικασία απόδοσης πειθαρχικής ευθύνης στους κόλπους του ΕΣΥ».

Τον περασμένο Ιούλιο ο Συνήγορος απέστειλε και επιστολή στον υπουργό Υγείας με την οποία γνωστοποιούσε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ πρότεινε και σειρά μέτρων, όπως π.χ. την ανάθεση όλων των υποθέσεων σε εισηγητές με προθεσμία υποβολής της εισήγησης, αύξηση του ετήσιου αριθμού των συνεδριάσεων, ρύθμιση ώστε τα μέλη του ΚΠΣ κατά τη διάρκεια της θητείας τους να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κ.ά.

Αφορμή για την έρευνα στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΣΥ απετέλεσε καταγγελία σύμφωνα με την οποία δεν είχαν επιβληθεί σε γιατρό πειθαρχικές ποινές παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια