GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε έξαρση το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών στην Ξάνθη – Παίρνει μέτρα το Υπ. Οικονομικών

-Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπ. Οικονομικών θα τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα σήμανσης  Φρένο στο ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο σε προϊ...

-Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπ. Οικονομικών θα τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα σήμανσης 

Φρένο στο ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο σε προϊόντα καπνού και αλκοολούχα ποτά φιλοδοξεί να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών, που προωθεί την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων σήμανσης.  

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων το 2013 παρατηρήθηκε έξαρση του λαθρεμπορίου τόσο σε τσιγάρα και εν γένει προϊόντα καπνού όσο και στα ποτά στην περιοχή της Ξάνθης, με το Αστυνομικό δελτίο άλλωστε να το καταδεικνύει και εμπράκτως. 

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συλλήψεις τόσο για παράνομη διακίνηση και εμπορία αλκοολούχων ποτών, τα οποία εισάγονται κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία, όσο και για πώληση λαθραίων τσιγάρων. 

Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε χώρους υπαίθριας λαϊκής αγοράς, κατά μήκος του Νομού της Ξάνθης, είτε ακόμη και σε επαγγελματικούς χώρους, όπως σε καταστήματα με είδη ψιλικών ή πώλησης καπνού. 

Σε έξαρση βρίσκεται το λαθρεμπόριο και στον Έβρο, και πιο συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα αλλά και την Αλεξανδρούπολη, ενώ η διάθεση παράνομου χύμα καπνού φαίνεται πως λαμβάνει πλέον τρομακτικές διαστάσεις. 

Φρένο από το Υπουργείου
Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί το σχέδιο για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων σήμανσης - ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης σε όλα τα πακέτα τσιγάρων και καπνού και στις φιάλες των αλκοολούχων ποτών. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των προϊόντων καπνού και ποτών και θα εντοπίζει τα λαθραία ή νοθευμένα προϊόντα.

Για την εισαγωγή του νέου συστήματος η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις για την ανάπτυξη του κατάλληλου συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων ICISnet καθώς και με τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και να μπορεί να εφαρμοστεί και στα αλκοολούχα ποτά.

Στις προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να περιγράφεται η μορφή και τα χαρακτηριστικά της σήμανσης και τα βασικά τεχνικά πρότυπα του συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού, καθώς και κοστολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα τελευταία χρόνια λόγω και της υψηλής φορολογίας η λαθραία διακίνηση τσιγάρων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι πωλήσεις στο λαθρεμπόριο από 5% το 2009 φθάνουν πλέον στο 22% της συνολικής αγοράς καπνικών, το οποίο σημαίνει πως ένα στα πέντε τσιγάρα που πωλείται σήμερα είναι λαθραίο.

Τεράστιο πλήγμα στα δημόσια έσοδα
Μόνο το 2013 τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, με βάση τις ποσότητες παράνομων καπνικών προϊόντων, ανήλθαν σε 724 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι και φέτος θα υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ.
(με πληροφορίες από ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια