GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιστροφές φόρου με το... σταγονόμετρο - Γιατί καθυστερούν τόσο πολύ

Μπορεί η ΓΓΔΕ να σχεδιάζει ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ για τους... συνεπείς, ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα των εφοριών είναι ότι οι... ουρές...

Μπορεί η ΓΓΔΕ να σχεδιάζει ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ για τους... συνεπείς, ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα των εφοριών είναι ότι οι... ουρές για επιστροφή φόρου εισοδήματος αρχίζουν και μακραίνουν επικίνδυνα, αφού ακόμα και για φορολογούμενους χωρίς οφειλές η διαδικασία πολλές φορές είναι πιο αργή κι από... χελώνα.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν φοροτεχνικά γραφεία για τις μεγάλες καθυστερήσεις, είναι ότι οι εφορίες δεν έχουν προσωπικό με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τις επιστροφές φόρων, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για συγκράτηση των επιστροφών φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Είναι, άλλωστε ενδεικτικό ότι ο Αύγουστος είχε μακράν τη χειρότερη εικόνα αναφορικά με τις επιστροφές φόρου, καθώς περιορίστηκαν στα 177 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την τάση «φρεναρίσματος» που παρατηρείται. Συγκεκριμένα:

    Στο διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου  οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ
    Το Μάιο επεστράφησαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,226 δισ. ευρώ
    Τον Ιούνιο επεστράφησαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,558 δισ. ευρώ
    Τον Ιούλιο επεστράφησαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 2,002 δισ. ευρώ
    Τον Αύγουστο επεστράφησαν 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. Ευρώ.

Ακόμα και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ δεν περνάνε απαρατήρητες, καθώς μπορεί το... stock των απλήρωτων αιτήσεων να έχει μειωθεί, ωστόσο διατηρείται στα επίπεδα των περίπου 4.500, εκ των οποίων οι 3.015 «σκονίζονται» στα ράφια των εφοριών για πάνω από 90 ημέρες. Το ποσό που αντιστοιχεί, δε, σε αυτές τις αιτήσεις κρίνεται εντυπωσιακό αφού συνολικά ανέρχεται στα 657,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 452,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις αιτήσεις που εκκρεμούν πάνω από τρεις μήνες!
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια