GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τίμησαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Βούλγαρους κατακτητές στο Καρυόφυτο Ξάνθης

-Ανάμεσά τους γυναικόπαιδα, βρέφη και υπερήλικες Τη μνήμη των συνολικά 38 κατοίκων από το Καρυόφυτο Ξάνθης που έσφαξαν οι Βούλγαροι κα...

-Ανάμεσά τους γυναικόπαιδα, βρέφη και υπερήλικες

Τη μνήμη των συνολικά 38 κατοίκων από το Καρυόφυτο Ξάνθης που έσφαξαν οι Βούλγαροι κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή τίμησε το πρωί της Κυριακής πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης στο ορεινό χωριό. 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν κάτοικοι της ορεινής και όχι μόνο Ξάνθης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Αλέξανδρος Κοντός, ενώ τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των σφαγιασθέντων στον Μνημείο Ηρώων Πεσόντων του χωριού και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε δεξίωση σε παραδοσιακό καφενείο του χωριού, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης όπως άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. 

Το επετειακό μνημόσυνο ξύπνησε μνήμες από τη δολοφονία των αθώων και άοπλων κατοίκων του χωριού, από τις στρατιωτικές δυνάμεις των Βουλγάρων κατακτητών στις 9 Σεπτεμβρίου του 1944. 

Ανάμεσα στους σφαγιασθέντες και ο τότε  Βούλγαρος διορισμένος κοινοτάρχης που προσπάθησε να αποτρέψει τη σφαγή, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο, καθώς και πλήθος ανηλίκων, βρεφών, γυναικών και υπερηλίκων. Σύμφωνα με περιγραφές, οι Βούλγαροι εξάντλησαν την οργή τους πάνω στο άοπλο πλήθος που βρισκόταν μέσα στο χωριό,  πυροβολώντας και σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. 

Τι προηγήθηκε
Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου του 1944 και έξω από το Καρυόφυτο, ομάδα Ελλήνων ανταρτών υπό τον Καπετάν-Μάρκο προσέβαλλε μια εμπροσθοφυλακή βουλγαρικού τμήματος, σκοτώνοντας αρκετούς από τους άνδρες του. Σύντομα όμως ο εχθρός ανασυγκροτήθηκε με ενισχύσεις που κατέφθασαν από τις γύρω περιοχές (Σταυρούπολη, Νεοχώρι, Λεκάνη αλλά και Ξάνθη) με αποτέλεσμα την υποχώρηση των Ελλήνων μαχητών, όπως αναφέρει η μηνιαία εφημερίδα αποστράτων "ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ" στο φύλλο Οκτώβριος 2012. 

Σαν αντίποινα για την επίθεση αυτή ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις κύκλωσαν το χωριό και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε μια ανελέητη σφαγή όσων αμάχων δεν είχαν προλάβει ή θελήσει να καταφύγουν στα βουνά. Αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους σε ομάδες, αρχικά λεηλάτησαν και εν συνεχεία πυρπόλησαν όλα τα σπίτια. Κατόπιν οδήγησαν τους κρατούμενους (κυρίως άνδρες) πολίτες σε διάφορα σημεία του χωριού (στο σχολείο, στην εκκλησία, στο "καραγάτσι", στην "αχλαδιά του Κασαπάκη") όπου τους εκτέλεσαν ομαδικά. Παράλληλα νεαρές γυναίκες βιάσθηκαν και δολοφονήθηκαν άγρια ακόμη και βρέφη λίγων μηνών δεν γλύτωσαν. Αναφέρονται δε περιπτώσεις που κάποιους άνδρες τους έκαψαν ζωντανούς ενώ άλλους τους έσφαξαν. Επιπλέον οι επιδρομείς τουφέκισαν και τον διορισμένο (κατοχικό) πρόεδρο του χωριού Βασίλιε Καίσεφ, ο οποίος τους εκλιπαρούσε να μην πειράξουν τους αμάχους.

Ο απόηχος
Την επομένη ημέρα το χωριό παρουσίαζε την εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, η πλειονότητα των κατοικιών και μαγαζιών του είχε μεταβληθεί σε ερείπια. Ο συνολικός απολογισμός της θηριωδίας των Βουλγάρων στρατιωτών ήταν 38 δολοφονημένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά και πολλοί γέροντες.

Οι δολοφόνοι και οι ντόπιοι συνεργοί τους εντούτοις παρέμειναν, μέχρις σήμερα, ατιμώρητοι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του επετειακού μνημοσύνου 
07:00 - 10:30 π.μ.: Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Α. Καρυοφύτου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και Χειροτονία του νέου ιερέα της ενορίας του Κ. Καρυοφύτου.
10:35 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των 38 σφαγιασθέντων Καρυοφυτιανών από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας στις 9 Σεπτεμβρίου 1944:
10:45 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων Πεσόντων από τις θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, εκπροσώπους σωματείων, φορέων και συλλόγων.
11:00 π.μ.: Εθνικός Ύμνος και στρατιωτική παρέλαση από το Δ'Σ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια