GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανακλήσεις αδειών σε καφέ – μπαρ της Ξάνθης λόγω ΑΕΠΙ! Ένταση στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής

-Αρνήθηκαν να ψηφίσει τις ανακλήσεις ο Δημήτρης Μπένης και τα μέλη της Αντιπολίτευσης  -“Απορώ πως δεν σας έχουν πάρει με τις πέτρες” ...

-Αρνήθηκαν να ψηφίσει τις ανακλήσεις ο Δημήτρης Μπένης και τα μέλη της Αντιπολίτευσης 
-“Απορώ πως δεν σας έχουν πάρει με τις πέτρες” ανέφερε ο Δημαρχόπουλος για την ΑΕΠΙ 

Στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας μουσικής καταστημάτων που βρίσκονται σε δικαστικές περιπέτειες με την ΑΕΠΙ προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, μετά από σχετικό αίτημα της ΑΕΠΙ. 

Πρόκειται για γνωστές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν το όργανο, ωστόσο οδηγήθηκαν σε αναβολή ενώ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ζητήθηκε και παρέστη εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ. 

Κατ' εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας η ΑΕΠΙ ζήτησε από τον Δήμο Ξάνθης να προχωρήσει στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας μουσικής καταστημάτων, προσβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτός χορηγήθηκαν. 

Όπως επισημάνθηκε πρόκειται για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία για την έκδοση της σχετικής άδειας υπέβαλαν στον Δήμο υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες ανέφεραν πως δεν θα κάνουν χρήση μουσικής τα πνευματικά δικαιώματα της οποίας ανήκουν στην ΑΕΠΙ ή στην Αυτοδιαχείριση. Η εταιρία ισχυρίζεται πως κατά τη διάρκεια ελέγχου στα εν λόγω καταστήματα διαπιστώθηκε πως γινόταν χρήση τέτοιας μουσικής και ως εκ τούτου πρέπει να ανακληθεί η άδεια.

Από την πλευρά του οι επιχειρηματίες εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις επί της διαδικασίας κατά την οποία έγινε ο έλεγχος, μιας και ανέφεραν πως δεν έλαβαν γνώση αυτού ενώ παράλληλα τονίστηκε πως δεν υπήρξε καμία σχετική παράβαση. 

Ο Δήμος κάνει τον μπαμπούλα! 
Παίρνοντας τον λόγο από τη μεριά της αντιπολίτευσης ο κ. Δημήτρης Μπένης ανέφερε πως ο Δήμος καλείται να παίξει τον ρόλο του μπαμπούλα και του διαιτητή σε μια διένεξη της ΑΕΠΙ με τους επιχειρηματίες της περιοχής, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος και ο συνδυασμός του δεν μπορεί να ψηφίσει καμία ανάκληση. “Το μόνιμο παράπονο των επαγγελματιών είναι ότι δεν έχει μια λίστα με το ποιούς εκπροσωπείτε καθώς και το ότι δεν ενημερώνετε όταν κάνετε τον έλεγχο. Μέχρι να λυθούν αυτά τα θέματα εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τίποτα. Αυτά πρέπει να λυθούν” σημείωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος που σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε πως “απορώ πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ξεσηκωθεί να σας πάρουν με τις πέτρες” απευθυνόμενος προς τον νομικό εκπρόσωπο της ΑΕΠΙ που βρέθηκε στην αίθουσα, κάνοντας παράλληλα λόγο για έναν “στραγγαλισμό” των επιχειρηματιών. 

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ κ.  Παντελής Γρετζελιάς, ανέφερε πως το τί εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο τονίζοντας πως “καλώς ή κακώς η ΑΕΠΙ  εκπροσωπεί εκατομμύρια δημιουργούς με εκατομμύρια έργων” ισχυριζόμενος μάλιστα πως η σύσταση και λειτουργίας της είναι προς όφελος των χρηστών των πνευματικών δημιουργημάτων, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε έναν συλλογικό οργανισμό διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας και να πάρει την άδεια ώστε να παίζει όλα αυτά τα δημιουργήματα, χωρίς να είναι αναγκασμένος να ψάχνει έναν έναν τους δημιουργούς ή τους συγγενείς – κληρονόμους του”. 

Ωστόσο όπως κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου στην περίπτωση της εν λόγω εταιρίας υπάρχει ευδιάκριτο το μονοπώλιο, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες ισχυρίστηκαν πως όταν προσπαθεί κάποιος να αποφύγει την καταβολή χρημάτων σε αυτή, σέρνεται στα δικαστήρια, δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς. 

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε την αντίρρησή του στο γεγονός πως στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βεβαιώθηκε η παράβαση αυτοπροσώπως στους ιδιοκτήτες, αλλά εστάλη στη συνέχεια και μετά τον έλεγχο. Παράλληλα σημείωσε πως ο Δήμος καλείται να παίξει τον ρόλο του διαιτητή, σε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν βεβαιώσεις τόσο από την Αστυνομία όσο και Εισαγγελικές παραγγελίες.   

“Δεν παίζω μουσική της ΑΕΠΙ”
Από τη μεριά του ένας εκ των ιδιοκτητών που βρέθηκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης ανέφερε πως δεν αναπαράγει στο κατάστημά του μουσική της ΑΕΠΙ αλλά έχει σύμβαση με άλλη εταιρία, ενώ σημείωσε πως ουδέποτε ενημερώθηκε για κάποιον σχετικό έλεγχο από εκπρόσωπο της ΑΕΠΙ και δεν ξέρει πως αυτός πιστοποιείται. Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε πως το κατάστημα του παρέχει υπηρεσίες εκτυπώσεων και φωτοτυπιών. 

Ωστόσο από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών έγινε γνωστό πως σύμφωνα με τη νομοθεσία μόνο η ΑΕΠΙ και η Αυτοδιαχείριση είναι αναγνωρισμένες για την έκδοση των σχετικών αδειών και ως εκ τούτου υπάρχει πρόβλημα με την αναγνώριση άλλης άδειας. 

“Ούτε η Αστυνομία ούτε η Εισαγγελία έλυσαν το πρόβλημα και καλούμαστε σήμερα εμείς με πόνο ψυχής να προχωρήσουμε στις ανακλήσεις” πρόσθεσε ο κ. Δημαρχόπουλος προσθέτοντας πως “με το που πάτε σε ένα κατάστημα αυτό κλείνουν αυτομάτως”.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας του ελέγχου εξέφρασε και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, που μεταξύ άλλων σημείωσαν πως πρέπει και η ΑΕΠΙ να επιβεβαιώσει το αληθές της δήλωσής της, δηλαδή το εάν και με ποιά μέσα έγινε ο σχετικός έλεγχος. 

Τελικώς το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανάκληση των αδειών συνολικά τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με τα μέλη της Αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια