GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ιδρύεται Ερευνητικό Κέντρο ΑΜΘ στην Κομοτηνή - Το εξήγγειλε ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Το «Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή» θα έχει έδρα την Κομοτηνή Την δημιουργία του Ερευνητι...

Το «Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή» θα έχει έδρα την Κομοτηνή

Την δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) -  Καραθεοδωρή εξήγγειλε από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Σκοπός της ίδρυσης του νέου ερευνητικού κέντρου, που θα έχει ως περιοχή ευθύνης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα είναι η ενίσχυση των κρίσιμων τομέων της Έρευνας και της Τεχνολογίας και ταυτόχρονα η διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας έρχεται ως επιστέγασμα της κατάθεσης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου σύγχρονο, απλό και, ευθυγραμμισμένο με τον Ευρωπαϊκό Χώρο έρευνας, και προσανατολισμένο να συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Το «Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή» θα έχει έδρα την Κομοτηνή. Θα φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που έλκει την καταγωγή του από τη Θράκη και πιο συγκεκριμένα από το Μποσνοχώρι ή Βύσσα (σήμερα μεταφέρθηκε στη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου) της Δυτικής Θράκης.

Η ίδρυσή του θα συμβάλει στην περαιτέρω πρόοδο της τεχνολογίας, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ανάπτυξη και δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας και στη Θράκη.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή θα περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα  ινστιτούτα:
1. Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (Ι.Ε.Σ.Α2.ΦΥ.Π.) με έδρα την Ξάνθη.
2. Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ) με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.) με έδρα την Ορεστιάδα.
4.Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά».

Τα τρία πρώτα ινστιτούτα θα ιδρυθούν τώρα και μαζί με το υφιστάμενο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» θα συγκροτήσουν το Ερευνητικό Κέντρο «Καραθεοδωρή».

Τα Ινστιτούτα
Το Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (Ι.Ε.Σ.Α2.ΦΥ.Π.) θα έχει ως αντικείμενο τα θέματα της ενέργειας και της αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων της Περιφέρειας της Θράκης (με έμφαση στους υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο, τη γεωθερμία και τη βιομάζα) με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας. Ειδικότερα θα ασχολείται με την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας, την βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των μελλοντικών αυξημένων αναγκών και την υλοποίησή τους χωρίς την επιδείνωση περιβαλλοντικών θεμάτων (π.χ. κλιματική αλλαγή, φαινόμενο θερμοκηπίου κτλ.).

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ) Σκοπό θα έχει την παροχή ανεξάρτητης, επιστημονικά τεκμηριωμένης τεχνικής υποστήριξης για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τον πολίτη. Το εύρος των ζητημάτων που θα καλύψει το ΙΔΙΦΥΤΕΚΑ στις ερευνητικές δραστηριότητές του είναι εκτενές όπως η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, η αποτροπή των φυσικών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κ.α.)  και τεχνολογικών καταστροφών (πυρηνική ενέργεια, αγωγοί, άντληση πετρελαίου, εξόρυξη χρυσού κα.), η ασφάλεια και προστασία. Οι δραστηριότητες του ΙΔΙΦΥΤΕΚΑ συγκεντρώνονται σε πέντε επιστημονικούς τομείς την προστασία περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή, την μείωση του κινδύνου και των καταστροφών, την κοινωνία της πληροφορίας, την καινοτομία και ανάπτυξη και τα  πρότυπα.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.) θα είναι ερευνητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών (βασική και κυρίως εφαρμοσμένη) σχετικά με την παραγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες-εναλλακτικές καλλιέργειες και τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Το Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π. θα περιλαμβάνει τρεις τομείς με τα αντίστοιχα αντικείμενα:

1. Τομέας Τεχνολογίας Τροφίμων με ερευνητικά αντικείμενα την βιοτεχνολογία, την επεξεργασία, τη χημεία και βιοχημεία, την μικροβιολογία, την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και την τυποποίηση και συσκευασία τροφίμων.

2. Τομέας Φυτικής Παραγωγής με ερευνητικά αντικείμενα την εφαρμοσμένη φυσιολογία φυτών, τη δενδροκομία, τη γεωργία (αγροκομία), τη βελτίωση φυτών, τη φυτοπροστασία, τη φαρμακολογία-οικοτοξικολογία και τέλος την οικονομικότητα των καλλιεργειών.

3. Τομέας Ζωικής Παραγωγής με αντικείμενα τη διατροφή των ζώων και τις ζωονόσους.
Το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά»

Το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά» είναι το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας ειδικευμένο σε θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Σκοπός του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» είναι:
•    Η προώθηση καινοτομικών τεχνολογιών της πληροφορίας, της επικοινωνίας και της γνώσης, στο βιομηχανικό χώρο και στο χώρο των υπηρεσιών

•    Η ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και η εφαρμογή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της στους τομείς των τεχνολογιών της πληροφορίας, της γνώσης, της επικοινωνίας και της αυτοματοποίησης διαδικασιών παραγωγής, με σκοπό την παραγωγή εργαστηριακών προτύπων προϊόντων και υπηρεσιών

•    Η δημιουργία αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στους ίδιους τομείς και στις εφαρμογές τους

•    Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση στους τομείς αρμοδιότητάς του

• Η διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων που ανήκουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και προωθούν τους στόχους της εθνικής ερευνητικής και τεχνολογικής στρατηγικής.

Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών και στόχων το ΕΚ Αθηνά:
•    Αναπτύσσει καινοτομικές προσεγγίσεις των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) σε μορφή εργαστηριακών και βιομηχανικών πρωτοτύπων και συνεργάζεται με επιχειρήσεις για την εμπορική αξιοποίηση των πρωτοτύπων

•    Προσαρμόζει τεχνολογίες στις ανάγκες των επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δημοσίου και παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις των ΤΠΕ και τη διείσδυσή τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

•    Προτείνει λύσεις που συνδυάζουν διάφορες ΤΠΕ και οδηγούν σε νέες προσεγγίσεις υπηρεσιών για λογαριασμό επιχειρήσεων, οργανισμών και άλλων χρηστών
•    Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με ΤΠΕ με δημιουργία υποδομών, υλικού, λογισμικού και περιεχομένου πληροφορίας σε ηλεκτρονική μορφή κ.λπ.

•    Ειδικεύει και καταρτίζει επιστήμονες και τεχνικούς στους παραπάνω τομείς με την οργάνωση και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, μεταπτυχιακών σεμιναρίων, δημοσιεύσεων, εκδόσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων

•    Παρέχει εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες, αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει τεχνικοοικονομικές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας, στις προαναφερθείσες περιοχές ώστε να διασφαλίζεται η εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών έργων

•    Συνεργάζεται με ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικά Ινστιτούτα και εταιρίες με οποιαδήποτε μορφή και τύπο ή συμμετέχει με αυτά σε ενώσεις, κοινοπραξίες κ.λπ. και δύναται να ιδρύει ή να συμμετέχει στην ίδρυση εταιριών (τεχνοβλαστών) που έχουν ως σκοπό την πραγμάτωση της αποστολής και την επίτευξη των στόχων του Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια