GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παραμένει στο κόκκινο ο Έβρος

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την αντιμετώπιση της αυξημένης εισροής υδάτων στον ποτ...

anaxomata_evrosΣε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την αντιμετώπιση της αυξημένης εισροής υδάτων στον ποταμό Έβρο. 

Η στάθμη του νερού στο Πύθιο βρίσκεται σταθερά στα 5,99 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μ., ενώ στο Πέταλο, στην περιοχή των Φερών, στα 4,60 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μ. (μετρήσεις στις 13:00). 

Αυτή τη στιγμή σημειώνεται μικρή μείωση του όγκου και της ταχύτητας του νερού από τα 1000 m3/sec στα 912 m3/sec, στο σημείο που ο Έβρος ποταμός συναντά τους παραποτάμους του Τούντζα και Άρδα. Ενθαρρυντικό κρίνεται και το γεγονός ότι στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας ο όγκος και η ταχύτητα του νερού είναι στα 550 m3/sec, ενώ στον Άρδα η παροχή νερού από το Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας είναι σταθερή στα 198 m3/sec από την αρχή της κρίσης. 

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου στο Διδυμότειχο προεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριου Πέτροβιτς. Ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν  τα θυροφράγματα στο Πύθιο εάν κι εφόσον η στάθμη των υδάτων στο σημείο φτάσει τα 6,05 μ. προκειμένου να υπάρξει τεχνητή ελεγχόμενη εκτόνωση του φαινομένου, για να αποφευχθούν μεγαλύτερες ζημιές από τις υψηλές πιέσεις που ασκούνται στα αναχώματα. Χθες, τα νερά του Έβρου υπερέβησαν υπερβλητό ανάχωμα στο Αμόριο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 800 στρέμματα, (400 χέρσα και 400 καλλιεργήσιμα), ενώ το ίδιο συνέβη και στο Πραγγί όπου τα νερά κατέκλυσαν έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς τόνισε ότι κύριο μέλημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι η προστασία των πολιτών και η διαφύλαξη των περιουσιών τους. Προανήγγειλε δε τρείς πρωτοβουλίες που αποτελούν προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γεωργίου Παυλίδη και συγκεκριμένα: 

1ον - Να γίνουν μελέτες για την κατασκευή υπερχειλιστών σε συγκεκριμένα σημεία των αναχωμάτων που θα συναποφασιστούν με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να γίνεται ελεγχόμενη εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων.

2ον – Να επαναλειτουργήσει το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα, χάρη στο οποίο υπήρχε άμεση συνεργασία των Νομαρχών Χασκόβου, Αδριανούπολης και Έβρου (πλέον Π.Α.Μ.Θ. – Π.Ε. Έβρου) για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προβλημάτων από φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τις τρείς όμορες περιοχές 

3ον – Να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος της ΕΥΔΕ Έβρου (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των παραποτάμων του) , η οποία συστάθηκε το 2011 από το υπουργείο Υποδομών και ουδέποτε λειτούργησε εύρυθμα, ενώ από σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2014, αναλαμβάνει (με προσωπικό 3 άτομα) τη συνολική διαχείριση του ποταμού Έβρου.

Όσον αφορά το θέμα της ΕΥΔΕ, αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Παυλίδη συγκαλείται σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Ευστράτιο Σιμόπουλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια