GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το παρασκήνιο που οδήγησε την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης - Ποιός το πρότεινε στον Σαμαρά

- Με αυτό τον τρόπο θέλει η κυβέρνηση να δώσει στο εξωτερικό το μήνυμα της σταθερότητας μετά την εκτίναξη και των spreads - Aνώτατη κυβε...

- Με αυτό τον τρόπο θέλει η κυβέρνηση να δώσει στο εξωτερικό το μήνυμα της σταθερότητας μετά την εκτίναξη και των spreads
- Aνώτατη κυβερνητική πηγή: Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, θα γίνουν όποτε και όπως ορίζει το Σύνταγμα
- Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών
- Πιθανότερη ημέρα για την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή είναι η Τετάρτη

Το κλίμα των τελευταίων ημερών με τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, τους βουλευτές που έκαναν παρέλαση στα τηλεοπτικά κανάλια μιλώντας για προεκλογικές περιόδους και για πρόωρες εκλογές, την παραφιλολογία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε την επιθυμία να σταματήσει το κλίμα αυτό με ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο έτσι ώστε να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εισήγαγε στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που έγινε δεκτό από τον Αντώνη Σαμαρά. 

Ανώτατη κυβερνητική πηγή αργά το βράδυ της Τετάρτης δήλωνε πως έγινε αυτή η κίνηση έγινε προκειμένου η Ελλάδα να επιδείξει θεσμική σταθερότητα, μιας και τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κάτι που φαινόταν καθημερινά και από την αυξητική τάση των spreads. Κοινώς η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει στις αγορές πως η κυβέρνηση είναι σταθερή και με συνοχή. 

Μάλιστα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη σοβαρότητας και εμφανίστηκε με σιγουριά πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον ορίζοντα και πως όλα θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει".

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της. 

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. 

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. 

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της. 

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής. 

Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την έναρξη της νέας Συνόδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια