GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 άτομα

Ηλεκτρονικά απο την 15η Νοεμβρίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. ...

Ηλεκτρονικά απο την 15η Νοεμβρίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πύλη στο υπουργείο Εργασίας, σε διασύνδεση με την ειδική υπηρεσία ΗΔΙΚΑ και τους 13 εμπλεκόμενους Δήμους. Πρόκειται για τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στους 13 δήμους και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άτομα.

Κατά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση.

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος» τόνισε ο κ. Βρούτσης. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας». 

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση.

Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα έγινε το εργαστήριο της ευρωπαϊκής κρίσης, τώρα βγαίνουμε από την κρίση οργανώνουμε την Ελλάδα χωρίς τρόικα, κάποιοι στεναχωριούνται  που η Ελλάδα αλλάζει κεφάλαιο», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, αναφέρει η Καθημερινή. 

Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

Σύμφωνα με την απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι παροχές είναι:
Άγαμος χωρίς παιδιά 200 ευρώ  μηνιαίο, 2.400 ευρώ ετήσιο.
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο 4.800 ευρώ ετήσιο
Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο
Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο δικαιούχος έχει κάποιο εισόδημα από δικές του πηγές, το ποσό θα αφαιρείται από το συνολικό ετήσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα μπορούσε να λάβει.

Οι 13 Δήμοι, ένας σε κάθε Περιφέρεια που θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα είναι:
Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Έδεσσας
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών
Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος  Ιωαννίνων
Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας
Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας
Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου
Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια