GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Άνοιξαν οι "κάνουλες" στην Ξάνθη – Χρωστούν ακόμη το πετρέλαιο θέρμανσης από το... 2012!

-Υποτονική μέχρι στιγμής η ζήτηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής  -Επιδότηση 15 λίτρων ανά τετραγωνικό για τους κατοίκους της ...

-Υποτονική μέχρι στιγμής η ζήτηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής 
-Επιδότηση 15 λίτρων ανά τετραγωνικό για τους κατοίκους της Ξάνθης που βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης 

Με ενθαρρυντικά μηνύματα ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην πόλη της Ξάνθης, αν και η κίνηση παραμένει υποτονική όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ωστόσο οι πρατηριούχοι εκτιμούν πως η τιμή φέτος είναι ιδιαίτερα δελεαστική. 

Επισήμως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Ξάνθης κ. Γιάννη Σιούτα να τονίζει πως η τιμή του κυμαίνεται από 1,05 ευρώ το λίτρο ενώ με την επιδότηση πέφτει στα 70 λεπτά. “Πιστεύω ότι ένα 80% δικαιούται την επιδότηση και θα λάβει την επιστροφή οπότε μιλάμε για πετρέλαιο με κόστος 70 λεπτά το λίτρο” σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας πως “τα μηνύματα που πήραμε σήμερα ήταν ενθαρρυντικά με την τιμή του πετρελαίου και πιστεύω ότι ο κόσμος θα επιστρέψει και πάλι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πιστεύω ότι η θέρμανση φέτος με την τιμή που έχει είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική και πιστεύω δεν υπάρχει λογική στο να στραφεί κανείς σε κάποια άλλη μορφή θέρμανσης. Τα τελευταία χρόνια μας πήγαν 40 χρόνια πίσω. Έβγαινες έξω και μύριζε μόνο ξύλο. Δύο χρόνια η Ξάνθη είχε ένα πέπλο μπλε από πάνω δεν μπορούσες να αναπνεύσεις, για να πατάξουν το λαθρεμπόριο!”. 

Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Σιούτας μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος εισροών και εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της χώρας, η κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα προ κρίσης εποχής καθώς θα έχει καταρριφθεί το επιχείρημά της περί του λαθρεμπορίου.  “Ο κόσμος δεν ξέρει πότε θα πάρει αυτά τα 35 λεπτά πίσω. Βάζει πετρέλαιο και περιμένει” εξηγεί ο κ. Σιούτας για να προσθέσει πως  “από το νέο έτος εφόσον θα υπάρχει το σύστημα εισροών και εκροών πρέπει να επανέλθει η κατάσταση όπως ήταν στο παρελθόν. Είναι ανεξάρτητα τα καύσιμα και δεν τα αντιμετωπίζουν πουθενά στον κόσμο με ενιαίο φόρο, το κάθε ένα έχει τον δικό του. Πρέπει να πουλάμε το πετρέλαιο θέρμανσης στα 65 και 70 λεπτά χωρίς την επιστροφή”. 

Φέσια ακόμη 2 και 3 ετών! 
Την ίδια στιγμή ωστόσο πρατηριούχοι της περιοχής έχουν ακόμη... λαμβάνειν από ανεξόφλητα φέσια τόσο του 2013 όσο και παρελθόντων ετών καθώς καταναλωτές που προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης δεν κατάφεραν μέχρι και σήμερα να το αποπληρώσουν! 

“Δεν μπορούμε να κάνουμε πίστωση ούτε μια μέρα, προσπαθούμε εάν όχι την ίδια ημέρα, την επόμενη να πάρουμε τα χρήματά μας γιατί οι πολυεθνικές δεν αφήνουν περιθώρια” επισημαίνει ο κ. Σιούτας τονίζοντας πως “δυστυχώς υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές από πέρσι, από πρόπερσι αλλά και από παρελθόντα έτη και προσπαθούμε ακόμη και σήμερα να πάρουμε τα χρήματα. Βάζουμε μια χ ποσότητα αλλά ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα, δεν περισσεύουν δηλαδή, για να δώσει για τις παλαιότερες οφειλές. Υπάρχουν και οικοδομές που σταμάτησαν εδώ και δύο χρόνια να βάζουν πετρέλαιο και έχουν ακόμη οφειλές. Μιλάμε για ένα σεβαστό ποσό και υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να μαζέψουν τα χρωστούμενα υπόλοιπα και αναγκάστηκαν να κλείσουν γιατί δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα”. 

Επιδότηση 15 λίτρων 
Από το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι, παρά τη μείωση του ΕΦΚ, το επίδομα θέρμανσης θα διατηρηθεί, και μάλιστα με τα περσινά κριτήρια.

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης είναι τα εξής:
Εισοδηματικά
Αγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Εγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Μονογονεϊκή οικογένεια με εισόδημα έως 43.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά
Αγαμοι υπόχρεοι με ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
Εγγαμοι υπόχρεοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.
Κατοχή Ι.Χ. αυτοκινήτου με κινητήρα έως 3.000 κυβικά.
Οι 4 ζώνες της χώρας -Επιδοτούμενες ποσότητες και ανώτατα όρια

Ο Νομός της Ξάνθης συμπεριλαμβάνεται στη Β' Ζώνη γεωγραφικής επιδότηση και ισχίουν τα κάτωθι: 
Επιδοτούμενη ποσότητα
15 λίτρα ανά τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. επιφάνειας
Ανώτατο όριο επιδοτούμενης ποσότητας
1.800 λίτρα (120 Χ 15 λίτρα ανά τ.μ.)
Ανώτατο ύψος επιδόματος
630 ευρώ (1.800 λίτρα Χ 0,35 ευρώ ανά λίτρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια