GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΜΕ 155 «ναι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση - Πόσοι είπαν παρών και ποιοι απουσίαζαν

Τον αναμενόμενο αριθμό ψήφων πήρε τελικά η κυβέρνηση εξσφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε την περασμένη Δευ...

Τον αναμενόμενο αριθμό ψήφων πήρε τελικά η κυβέρνηση εξσφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε την περασμένη Δευτέρα από τη Βουλή.

«Ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, τα «όχι» ήταν 131, δύο δήλωσαν «παρών» και 12 ήταν οι απόντες. Το σύνολο των βουλευτών που ψήφισαν ήταν 188.

Σαμαράς: Εκλογές το 2016
Αποχωρώντας από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016 και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο.

Τσίπρας: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τόνισε «Ανθρακας ο θησαυρός. Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Πως ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις, καθώς, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, στους οποίους ήταν στραμμένο το ενδιαφέρον, ψήφισαν όπως αναμενόταν.

«Οχι» είπαν οι: Σπύρος Λυκούδης, Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης.

«Παρών» δήλωσαν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ενώ ο Γιώργος Νταβρής επέλεξε να απέχει από τη διαδικασία.

Σκληρό ροκ και σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα με Σαμαρά και Βενιζέλο
Νωρίτερα οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά όταν ήλθε η στιγμή να δαισταυρώσουν τα ξίφη τους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά, στη σκιά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναμενόταν, ζήτησε άμεσα εκλογές καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να «βυθίζει τη χώρα» και να σταματήσει «να επιμένει», ενώ προειδοποίησε ότι καμία συμφωνία που δεν έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεσμεύει μια ενδεχόμενη κυβέρνησή του.
«Ο λόγος που εκτάκτως καλεί τους βουλευτές νομίζω ότι είναι ένας και μοναδικός: είναι η απελπισία, η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και στην διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η πρόταση κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στις θέσεις τους οι πανταχόθεν αμφισβητούμενοι συγκυβερνήτες. Καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε τρεις μέρες πρόβα αντιπολίτευσης ,αλλά κινδυνεύετε να σας γυρίσει μπούμερανγκ η πρωτοβουλία συσπείρωσης.Ο λαός δεν καταπίνει την κινδυνολογία που εξαπολύετε από το καφενείο της Βουλής. Τίνος το λάκκο σκάβετε;».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση υπονομεύει επί τοις ουσίας την προσπάθεια εξόδου από τη χώρα,τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η κυβέρνηση επιδίδεται στον έσχατο εμπαιγμό. Ισχυρίζεται ότι προετοιμάζει έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δε μας λέγατε ότι ακόμα κι αν δεν το είχε φέρει ή τρόικα θα έπρεπε να το έχουμε εφεύρει; Γιατί γίνατε αντιμνημονιακοί; Τόση υποκρισία; Τι είναι τα μνημόνια; Είναι 25 ΠΝΠ που στραγγαλίζουν την οικονομία, είναι η ανεργία, είναι οι απολύσεις, είναι η διάλυση της μεσαίας διαστρωμάτωσης. Μνημόνια είναι η ανάπηρη Δημοκρατία, είναι όλα όσα και τώρα συζητάτε και απεργάζεστε.Είναι τα νέα προαπαιτούμενα. Έχετε πρόθεση να μας αποδεσμεύσετε από όλα αυτά ή είστε απόλυτα ταυτισμένοι; Αφού εσείς μας λέτε ότι τα πιστεύετε όλα αυτά. Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς σκίζοντας τις σελίδες των μνημονίων. Το παραμύθι των Παρισίων τελείωσε πριν καν ξεκινήσει».

Στηρίζετε τις αντιλήψεις που σήμερα κλονίζονται, απόλυτα ταυτισμένοι με την πολιτική της κας Μέρκελ», είπε και μιλώντας για το χρέος πρόσθεσε: μια διαπραγμάτευση προϋποθέτει δύο μέρη που να διαφωνούν. Υπάρχει η κα μέρκελ και ο κ. Σαμαράς σε πλήρη αρμονία. Και οι δύο συμφωνούν ότι είναι βιώσιμο» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: τι ακριβώς θα διαπραγματευτείτε;», καταγγέλλοντας ότι δεν έχει ευρωπαϊκές συμμαχίες και επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «ζητάμε διαγραφή μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος».

«Καρφώνοντας» τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως « όταν θα κλείσουν τα φώτα, όλοι θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που απαιτεί η εκλογή του ΠτΔ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως « αυτός ο πλασματικός που θα δηλώσει σήμερα εμπιστοσύνη δεν σας αρκεί». Τι θα κάνετε, διερωτήθηκε, και πρόσθεσε: «θα κρατάτε δέσμιο το πολιτικό σύστημα σεναρίων ευτελισμού; Είναι αυτό το σχέδιο σας για να μείνετε ένοικος στο Μέγαρο Μαξίμου;» καλώντας τον κ. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί. Συναίνεση για εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων, είπε και υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει μέλλον για τη χώρα «χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές».

Απαντώντας δε στα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, και επιλέγοντας να μην σηκώσει τους τόνους «έσφαξε με το γάντι» τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «πρωθυπουργό ορισμένου χρόνου» και πρόσθεσε « πώς να έχετε κύρος όταν όλοι βλέπουν ότι η κυβέρνησή σας στηρίζετε σε δύο κόμματα που όλοι αποδοκιμάζουν» και ξεκαθάρισε ότι «καμία δική σας απόφαση και συμφωνία δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας. Τελεία, παράγραφος»

Βενιζέλος: Υπονομεύεις συνειδητά το εθνικό συμφέρον, εκβιάζεις Βουλή, ευτελίζεις Παπούλια

Στην τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε σε έντονο ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος απευθύνοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι βλάπτει συνειδητά το εθνικό συμφέρον.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στην προειδοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία δεσμευτική συμφωνία που δεν θα έχει την έγκρισή του, ειδάλλως δεν θα ληφθεί υπόψιν σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

«Δεν περίμενα ποτέ η πρόωρη κομματική αλαζονεία να οδηγήσει σε τέτοιου βαθμού ατοπήματα» είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Ο κ. Τσιπρας ούτε λίγο-ούτε πολύ, με τρόπο θεσμικά απαράδεκτο και προκλητικό, υπονόμευσε ανοικτα και απροκάλυπτα το εθνικό συμφέρον, την θέση της χώρας και την έξοδο από την τρόικα και την κρίση».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέλησε να εμποδίσει την κυβέρνηση να συνάψει οριστική συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους» επειδή «ενοχλείται αν χαθεί το μνημόνιο» και πως «έβλαψε συνειδητά το εθνικό συμφέρον, ενώπιον θεσμικών πιστωτών και αγορών». Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «εκβίασε ανοικτά την Βουλή και τους θεσμούς» και ότι «προσέβαλε, ταπείνωσε και ευτέλισε» τον εν ενεργεία πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Τέλος τον κατηγόρησε ότι έκανε το ατόπημα «να στηρίξει όλους εκβιαστικούς υπολοσιμούς του στις ψήφους της Χ.Α. γιατί οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου είναι πολύ λιγότερες από τους 121 που απαιτούνται.

«Αυτό που έκανε σήμερα ο κ. Τσίπρας γράψτε το θα το θυμηθείτε, είναι καμπή για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ποιό είναι το εθνικό δίλημμα και η εθνική επιλογή» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της βασικής του τοποθέτησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι κλείνει το μάτι σε οργανωμένα συμφέροντα και πως οργανώνει επιχείρηση δημαγωγικής εξαπάτησης των πολιτών με τα όσα υπόσχεται. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί η συναίνεση που απαιτείται τον Φεβρουάριο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο με τη φράση «δεν είμαστε αφελείς» παραδέχθηκε την πιθανότητα αδυναμίας να εξασφαλιστούν οι 180 και να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, παρουσίασε τα επτά σημεία του σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση.

Σαμαράς: Πολιτική αθλιότητα και ντροπή
Με... γκάζια ξεκίνησε την τοποθέτησή του και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για πολιτική αθλιότητα σημείώνοντας ότι είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις στη Βουλή.

Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε «Σήμερα συνέβη το πρωτοφανές. Χωρίς ντροπή ο κ. Τσίπρας βάπτισε ΣΥΡΙΖΑ όποιον βουλευτή δεν είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» και πρόσθεσε «Ως μικρός Ναπολέοντας χαρακτήρισε αργυρώνητους όσους θελήσουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα και είναι ντροπή».

«Οι συνιστώσες σας μπορεί να κάνουν παρεϊτσα με την τρομοκρατία κύριε Τσίπρα, αλλά οι βουλευτές σε αυτή την αίθουσα δεν τρομοκρατούνται» είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

«Δεν κάνω διάλογο μαζί σας γιατί εσείς τον έχετε ακυρώσει εδώ και πολύ καιρό. Οποιος βρίζει μόνος του τα λέει, μόνος τα ακούει και διάλογος δεν γίνεται» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια