GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προβλήματα με το τσουβάλι στον Δήμο Μύκης - “Παλεύουν” για νερό, ρεύμα, δρόμους και διαδίκτυο (+VIDEO)

-Ανοίγει τα χαρτιά του για τα σχέδια του ο νέος Δήμαρχος του Δήμου Μύκης στην κάμερα του ThrakiToday -Αντιμετώπιση των καθημερινών προβλ...

-Ανοίγει τα χαρτιά του για τα σχέδια του ο νέος Δήμαρχος του Δήμου Μύκης στην κάμερα του ThrakiToday
-Αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, τουρισμός και ανάπτυξη οι προτεραιότητες 

Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν τους κατοίκους του ορεινού Δήμου Μύκης και τα οποία πηγάζουν από την έλλειψη βασικών υποδομών, όπως το νερό, το ρεύμα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες, σε συνδυασμό με την τουριστική προβολή του φυσικού πλούτου και της παράδοσης της περιοχής αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες που θέτει ο νέος Δήμαρχος κ. Τζεμίλ Καπζά, που από τη Δευτέρα έχει αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του. 

Όπως εξηγεί ο ίδιος, παρέλαβε έναν Δήμο με ιδιαιτερότητες και πολλά προβλήματα, όπου οι βασικές υποδομές αποτελούν ακόμη όνειρο θερινής νυχτός και η απόκτηση των οποίων αποτελεί κυρίαρχο αίτημα των κατοίκων και πρωταρχικό στόχο του ίδιου και των συνεργατών του. “Ο Δήμος Μύκης είναι ο πιο δύσκολος στον Νομό με τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία είναι κυρίως υποδομής. Έχουμε δυστυχώς ακόμα πρόβλημα με το νερό, έχουμε πρόβλημα με τους δρόμους, έχουμε πρόβλημα με το ρεύμα. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμη και με τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι υστερεί η περιοχή μας από αυτές τις υπηρεσίες και θα δώσουμε βάση σε αυτό. Το δίκτυο ύδρευσης δεν είναι στρωμένο ακόμη καλά και θα δώσουμε βάση στις αποχετεύσεις. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι κάτι πολύ καινούργιο για εμάς. Έχουμε ανάγκη την καθαριότητα, δηλαδή πράγματα απλά και καθημερινά” τονίζει μεταξύ άλλων ο ίδιος, επισημαίνοντας πως προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν, οι οποίες ίσως να μην κατέστη εφικτό να υλοποιηθούν ενώ υπάρχουν και κάποιες μελέτες που δεν έχουν μέχρι στιγμής αξιοποιηθεί. 


“Τα έργα που έχουν ξεκινήσει θα τα συνεχίσουμε και θα τα ολοκληρώσουμε και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στο ΕΣΠΑ. Είναι ο μόνος τρόπος για κάποιο μεγάλο έργο το ΕΣΠΑ. Οι κρατικές επιχορηγήσεις, τα τακτικά έσοδα δηλαδή από ΣΑΤΑ είναι λίγα. Με αυτά θα κρατήσουμε την καθημερινότητα στην ατζέντα και με το ΕΣΠΑ θα δώσουμε ανάπτυξη” τονίζει ο κ. Δήμαρχος, προσθέτοντας πως “είμαστε συντονισμένοι στα προβλήματα και προσπαθούμε να δίνουμε τις απαντήσεις που χρειάζεται. Την πρώτη ημέρα στον Δήμο όλοι έρχονταν χαμογελαστοί και χαμογελαστοί έφευγαν και θα ήθελα και στο μέλλον να είναι έτσι τα πράγματα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας όσο μπορούμε. Ο κόσμος περιμένει πάρα πολλά από εμάς και αυτό φαίνεται από το ότι μας έδωσε μια ισχυρή εντολή, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παρά πολλά, ίσως το βάρος να είναι μεγαλύτερο για εμάς”. 

Συνεργασία με Δήμους, Περιφέρεια και Αντιπολίτευση 
Όπως διαπιστώνει ο κ. Καπζά τα προβλήματα είναι πολλά και σε πολλές των περιπτώσεων δεν απέχουν απ' αυτά των άλλων Δήμων της Ξάνθης. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα εκτιμά πως απαιτείται η από κοινού συνεργασία όλων των Δήμων της περιοχής αλλά και της Περιφέρειας προς όφελος όλων των κατοίκων του Νομού.

“Ίσως να είμαι τυχερός επειδή και οι 4 δήμαρχοι είμαστε καινούργιο, γνωριστήκαμε, συζητήσαμε αρκετά, ταιριάζει η χημεία μας αυτό είδα τουλάχιστον εγώ. Όλοι τους είναι νέα πρόσωπα όπως και εγώ. Έχουμε συζητήσει για αρκετά προβλήματα και έχουν τη διάθεση να συνεργαστούμε” αναφέρει ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως “τα αδέσποτα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή μας και στους άλλους Δήμους. Υπάρχει μια μελέτη όπως με ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης και θα προσπαθήσουμε να τη υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Θα έχουμε συνεργασία και στη διαχείριση των σκουπιδιών. Εκτιμώ ότι θέλοντας και μη θα υπάρξει συνεργασία γιατί κάποια προβλήματα είναι κοινά και θα αναζητήσουμε τις κοινές λύσεις. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Βλέπω το βουνό αλλά πιστεύω ότι θα το ανέβουμε, αυτό όμως εξαρτάται από την πορεία της χώρας και της κυβέρνησης”. 

Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει πως απαιτείται και θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με την Αντιπολίτευση στον Δήμο λέγοντας πως “εμείς θα συνεχίσουμε και σε συνεργασία με την αντιπολίτευση γιατί γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα δεν διαχωρίζονται για την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, αλλά είναι κοινά και πιστεύω ότι και οι συνάδελφοι θα μπορούν να συμβάλουν στο έργο αυτό. Έχουν κάθε δικαίωμα να μας κριτικάρουν, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις  προτάσεις και θα προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα για όλα. Σε μια περίοδό που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική κρίση καλό  θα είναι να προσπαθήσουμε να καταφέρουμε το καλύτερο για την περιοχή μας”. 

Έμφαση στις εναλλακτικές καλλιέργειες 
Όπως είναι γνωστό στο σύνολό τους οι κάτοικοι του Δήμου Μύκης ασχολούνται είτε με την καλλιέργεια του καπνού είτε ασκούν κάποιο εποχικό επάγγελμα, είτε επιχειρούν έναν συνδυασμό των παραπάνω. Ο νέος Δήμαρχος εκτιμά πως αυτό πρέπει να αλλάξει, να αναπτυχθούν εναλλακτικές καλλιέργειες στην περιοχή και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

“Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση στην εναλλακτική καλλιέργεια, γνωρίζουμε ότι ο δικός μας κόσμος είναι πολύ δεμένος με τον καπνό, θέλει να τους ενθαρρύνουμε, να τους ενημερώσουμε για ευρωπαϊκά προγράμματα και να πάμε και σε άλλες καλλιέργειες. Έχουμε έναν σχεδιασμό για την εναλλακτική καλλιέργεια, σχεδόν γνωρίζουμε πια προϊόντα θα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ποια υψόμετρα” εξηγεί ο κ. Καπζά, τονίζοντας πως ανάμεσα στους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής και η ένταση στο ΕΣΠΑ κάποιων τεχνικών λιμνών σε ορεινές περιοχές ώστε η άρδευση των χωραφιών να γίνεται πιο εύκολη. 

“Αυτό θα δώσει μια ανάσα στην αγροτιά, ενώ στο πλάνο μας είναι και η κτηνοτροφία. Με τον δικό μας τομέα, της αγροτικής ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους άλλους δήμους θα αναζητήσουμε κάποιες λύσεις για να δώσουμε κάποιες ανάσες. Ο καπνός μπορεί να συνεχιστεί να παράγεται σαν έναν παραδοσιακό προϊόν και ίσως μπορεί να φέρει και τουρισμό. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε όσο μπορούμε θέσεις εργασίας ώστε να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του”. 

Μεταξύ άλλων ο ίδιος φαίνεται πως θα επιδιώξει και τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ τονίζει με νόημα πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, με το προσωπικό να μην επαρκεί, κάτι ωστόσο το οποίο θα πρέπει να λυθεί κεντρικά. 

“Πρέπει να αποκτήσει ο Δήμος Μύκης το δικό του κτήριο. Έχουμε έλλειψη από προσωπικό και αυτό είναι ένα τεράστο πρόβλημα. Ο κάθε υπάλληλος έχει 4-5 αρμοδιότητες, δυσκολεύονται και αυτοί το γνωρίζουμε. Είναι γενικό και πρέπει να λυθεί στην Αθήνα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πηγές που μπορούν να βοηθήσουν προς την τουριστική ανάπτυξη, είναι το πράσινο, είναι η παράδοση, τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Κάτι υπάρχει και πρέπει να βρούμε τρόπους να το καλλιεργήσουμε και να το προωθήσουμε. Δηλαδή είναι ένα δωράκι το φυσικό περιβάλλον και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε” αναφέρει ο κ. Καπζά, εξηγώντας πως “η πόρτα του Δημάρχου θα είναι ανοιχτή προς όλους τους κατοίκους. Πρέπει να είμαστε παραγωγικοί, να μην υπάρχουν όμως διακρίσεις και πολιτικές σκοπιμότητες, αν και στην πολιτική αυτά συμβαίνουν. Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς, είναι δύσκολο το έργο. Πιστεύω ότι μετά από έναν χρόνο θα ξέρουμε τι συμβαίνει ακριβώς, που βαδίζουμε, τι μας λείπει για να αξιολογηθούμε και εμείς οι ίδιοι. Θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής προς την πραγματικότητα γιατί έχει αλλάξει το Δημοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από νέα πρόσωπα”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια