GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


O Βενιζέλος ετοιμάζει πρόταση κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών

«Ποιος είπε ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26%; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θέλε...

«Ποιος είπε ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26%; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει σταθερότητα; 

Και ποιος είπε ότι έχει λήξει το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;». Αυτή η χαρακτηριστική αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου στην χθεσινή Πανελλαδική Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ πυροδότησε σενάρια για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα.

Στα σενάρια τα οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει υπαινιχθεί από καιρό, περιλαμβάνεται το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β' Αθήνας αλλά και η συνολικότερη αλλαγή του εκλογικού νόμου, με επίμαχο σημείο την κατάργηση του μπόνους. Ας σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε επί σειρά ετών την κατάργηση του μπόνους αλλά τώρα αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    
«Δεν αρκεί να θέλεις να δημιουργήσεις τις θεσμικές προϋποθέσεις πολυκομματικών κυβερνήσεων, πρέπει να υπάρχουν και προγραμματικές λύσεις», είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά άμεσα -πιθανόν και σήμερα στο προγραμματισμένο για τη 1.45 ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, αναφέρει το Εθνος, συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που επί της ουσίας θα αφαιρέσει το «προνόμιο» από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζει στο μπόνους των 50 εδρών.

Τι έγινε στις εκλογές του 2012
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τη χθεσινή αναφορά του έθιξε στην πραγματικότητα το σενάριο δύο απανωτών εκλογών, όπως ακριβώς συνέβη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 . Η πιθανή υιοθέτηση της πρότασης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία θα κατατεθεί όταν ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, σημαίνει ότι η αλλαγή αυτή δεν θα μπορέσει να ισχύσει για τις επερχόμενες εκλογές αλλά  για τις «δεύτερες» εκλογές, στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αν και αποδέχεται ότι υπάρχει στην προγραμματική συμφωνία δέσμευση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, συμφωνεί με την ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες του «χάρτη» αλλά δεν είναι ακόμη γνωστές οι προθέσεις του Πρωθυπουργού για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύει -όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες- ότι εάν προκληθούν πρόωρες εκλογές από τη μη ψήφιση νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα επαναληφθεί το «2012» και στη δεύτερη αναμέτρηση με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί χωρίς την προσδοκία της «προίκας».

«Εμείς θα προτείνουμε κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει διαδοχικές συζητήσεις με στελέχη και συνεργάτες του και είναι αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα και στον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια