GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τα πιο συχνά αδικήματα σε Facebook και Social Media – Πως μπορεί να βοηθήσει η παρέμβαση νομικού συμβούλου!

* του Θεόδωρου Παυλίδη, δικηγόρου Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Πριν προχωρήσουμε στην απαρίθμηση και σύντομη ανάλυση των πλέον ενδεικτ...

* του Θεόδωρου Παυλίδη, δικηγόρου Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Πριν προχωρήσουμε στην απαρίθμηση και σύντομη ανάλυση των πλέον ενδεικτικών περιπτώσεων, ο συντάκτης του παρόντος θεωρεί απαραίτητη την αναφορά των παρακάτω:

Για να είσαι νόμιμος χρήστης του Facebook πρέπει να είσαι πάνω από 13 χρονών, οπότε ως ανήλικος πρέπει να έχεις και την συγκατάθεση των κηδεμόνων σου.

Οι χρήστες του Facebook ξεπερνούν τα 1,19 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Εκατομμύρια νέοι σήμερα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης δίνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο .

Η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών, κλπ σε μια στιγμή της ζωής σας που είσαστε χαλαροί και δεν σκεφτόσαστε πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να αξιολογηθούν από τα μελλοντικά σας αφεντικά, ίσως σας στοιχήσουν.

Έχουν γίνει καταγγελίες για τα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής φωτογραφιών, δεδομένων αλλά και ολόκληρων profile από άλλους χρήστες (και όχι μόνο).

Στο Facebook, όταν κάποιος αποφασίσει να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του, δεν μπορεί να διαγράψει πλήρως τα στοιχεία από το προφίλ του. Τους δίνετε η δυνατότητα απενεργοποίησης του λογαριασμού τους αλλά παρόλο που δεν είναι προσβάσιμα τα δεδομένα τους, παραμένουν στους servers του Facebook.

Οι χρήστες που επιθυμούν να διαγράψουν εντελώς τα δεδομένα τους πρέπει, σύμφωνα με την αυτοματοποιημένη απάντηση από την εξυπηρέτηση πελατών Facebook, «να συνδεθούν και να διαγράψουν όλο το περιεχόμενο του λογαριασμού τους».

Από τα ανωτέρω καταδεικνύεται μια ζοφερή πραγματικότητα για τα προσωπικά δεδομένα καθενός από εμάς που είναι χρήστης των λεγόμενων «Κοινωνικών Δικτύων», καθώς εκθέτουμε τους εαυτούς μας χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε σε κάθε είδους διαδικτυακό κίνδυνο. Και δυστυχώς, ο κίνδυνος αυτός, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει πραγματικός, υπαρκτός και ουσιαστικός, προσβάλλοντας τις σφαίρες της προσωπικότητας και της ιδιοκτησίας. Εξυπακούεται ότι, πέρα από την παρακάτω απαρίθμηση, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι ότι προϋποθέτει ειδική μελέτη των μοναδικών χαρακτηριστικών της από αυτήν/αυτόν που θα σας εκπροσωπήσει.

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying)
Πλαστοπροσωπία (identity theft)
Χρήση και δημοσίευση πολυμεσικού υλικού χωρίς προηγούμενη άδεια από τα απεικονιζόμενα σε αυτό πρόσωπα ή από τους νόμιμους ιδιοκτήτες (δημιουργούς) αυτού (copyright violation)

Αποτελεί συνηθέστατο φαινόμενο να αναρτώνται φωτογραφίες τρίτων, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για υλικό που δεν έχει ήδη δημοσιευθεί προηγουμένως με την άμεση ή έμμεση συγκατάθεση των απεικονιζομένων σε αυτό προσώπων, και συνιστά άμεση παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ανάλογα με τους όρους χρήσης μπορείτε να κάνετε αναφορά για το υλικό (report), ώστε να διαγραφεί από την ίδια την υπηρεσία. Συνήθως θα λάβετε μία απάντηση μέσα από το ίδιο το σύστημα του facebook για το αν έγινε δεκτή ή όχι η αναφορά που υποβάλατε.

Διαδικτυακός Εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός ο οποίος συμβαίνει μέσω του Διαδικτύου. Περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιο άτομο με σκοπό να το απομονώσει ή να το βλάψει. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού ή προσβλητικού ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο.
Π.χ. Αν κάποιος επανειλημμένα γράφει κάτι προσβλητικό για εσάς είναι εκφοβισμός.
Π.χ. Αν κάποιος έχει ανεβάσει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία σας η οποία σας κάνει να νιώθετε άβολα και παρόλο που του το ζητήσατε δεν το κατεβάζει είναι εκφοβισμός.



Η πλαστοπροσωπία διενεργούμενη μέσω του διαδικτύου είναι εξίσου σύνηθες φαινόμενο. Φυσικά ο αντίλογος βρίσκεται στο «δικαίωμα» στην ιδιωτικότητα του ατόμου μέσω της χρήσης ψευδωνύμου. Το ψευδώνυμο όμως όταν αντιποιείται την ταυτότητα τρίτου χωρίς την άδειά του - προφανώς κάποιος δεν θα έδινε την άδειά του για να αντιποιηθεί κάποιος αυτόν - δημιουργεί άμεσες ποινικές ευθύνες στον αντιποιούμενο. Στις «ανώδυνες» περιπτώσεις, κάποιος απλά χρησιμοποιεί φωτογραφίες τρίτου, όντας «ντροπαλός» ο ίδιος. Σε πιο ουσιαστικές παραβάσεις του ποινικού δικαίου, ο αντιποιούμενος ισχυρίζεται ότι είναι το τρίτο πρόσωπο απεικονιζόμενο στις εικόνες που χρησιμοποιεί, προσποιείται διάφορες καταστάσεις στο προσωπικό του χρονολόγιο, π.χ. ότι είναι γνωστός κοσμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής ή ότι είναι εργαζόμενος σε μεγάλη εταιρία συγκεκριμένου χώρου αλλά και σε επικοινωνία του με τρίτους άλλους καλόπιστους χρήστες και διαπράττει μία σειρά αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της απάτης με σκοπό το περιουσιακό όφελος, της προσβολής της προσωπικότητας του αντιποιούμενου, κ.ο.κ.

Εφόσον είναι γνωστός ο δράστης, ο δικηγόρος μπορεί να προχωρήσει σε εξώδικη επικοινωνία. Εάν ο δράστης δεν συμμορφωθεί, ικανοποιώντας τους όρους που θα του θέσει ο παθών για την αποκατάσταση της ζημίας από την παράνομη συμπεριφορά του πρώτου, μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, μήνυση ή/και σε αγωγή αποζημίωσης στα πολιτικά δικαστήρια.

Στο πλαίσιο της εξύβρισης, δυσφήμησης, συκοφαντικής δυσφήμησης, απειλής και παρενόχλησης οι εταιρίες με αμερικάνικη έδρα ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται δικαστική απόφαση για την αφαίρεση τέτοιων κειμένων. Μπορεί κάποιος να το πετύχει εμμέσως, συνδυάζοντας την υπηρεσία της «αναφοράς» των κειμένων που θίγουν την σφαίρα της προσωπικότητάς του μαζί με άλλες παραβιάσεις, όπως χρήση φωτογραφιών χωρίς συναίνεση. Εάν ο δράστης είναι γνωστός, η διαδικασία απλοποιείται σχετικά, καθώς εν πολλοίς ισχύουν τα ανωτέρω προαναφερθέντα. Εάν ο δράστης δεν είναι γνωστός, θα πρέπει πρώτα να ειδοποιηθεί η υπηρεσία για το παράνομο περιεχόμενο και εάν αρνείται να αποσύρει, μπορούν να ληφθούν μέτρα σε ελληνικό δικαστήριο.

Όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου και στην Ευρώπη (ανεξάρτητα από το αν έχουν εδώ καταστατικές έδρες και εγκαταστάσεις), έχουν υποχρέωση να σέβονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το διαδίκτυο, που περιλαμβάνει τόσο διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, όσο και τις διατάξεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υποχρέωση, όταν τους επισημανθεί παράνομο περιεχόμενο, να το αφαιρέσουν άμεσα. Εάν αποφεύγουν να το αφαιρέσουν, τότε και μόνο τότε παράγεται ευθύνη. Άλλες φορές, οι αμερικάνικες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους χρήστες να υποβάλουν την καταγγελία τους σύμφωνα με τους ορισμούς του αμερικάνικου δικαίου. Όταν πρόκειται να καταγγελθεί μια παραβατική πράξη ευθέως στην υπηρεσία, επειδή και ο τρόπος που θα γίνει η ενημέρωση της υπηρεσίας θα παίξει ρόλο για την μετέπειτα ευθύνη της, ενδείκνυται να υπάρχει πάντα υπεύθυνη νομική συμβουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια