GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οι θηλυκές ορμόνες και η επιδημία της παχυσαρκίας

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας βρήκαν πως οι διαταραχές των θηλυκών ορμονών στους άνδρες της δύσης, ενδέχεται να συμβάλουν στ...

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας βρήκαν πως οι διαταραχές των θηλυκών ορμονών στους άνδρες της δύσης, ενδέχεται να συμβάλουν στα υψηλά επίπεδα της ανδρικής παχυσαρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανέδειξε μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία των δυτικών και την έκθεση τους σε ουσίες που περιέχουν οιστρογόνα. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε αφθονία στις δυτικές αναπτυγμένες κοινωνίες. Περιέχονται, για παράδειγμα, στα προϊόντα σόγιας, ή ακόμα και στα πλαστικά.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά παχυσαρκίας των ανδρών και γυναικών από όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας μέτρα, όπως είναι το ακαθάριστο οικιακό προϊόν, με σκοπό να καθορίσουν την επίδραση της ευμάρειας στην παχυσαρκία. Βρήκαν πως ενώ, όπως ήταν φυσιολογικά αναμενόμενο, στις αναπτυσσόμενες χώρες οι γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας από τους άνδρες, στον αναπτυγμένο κόσμο η εικόνα διαφέρει σημαντικά.

Η πρόσληψη βάρους που οφείλεται σε ορμόνες συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες, το οποίο είναι ξεκάθαρο εάν δει κανείς τα ποσοστά παχυσαρκίας των δύο φύλων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο δυτικό κόσμο, όμως, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, τα ποσοστά παχυσαρκίας των δυο φύλων είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Σε κάποια κράτη της δύσης, μάλιστα, τα ποσοστά παχυσαρκίας των ανδρών είναι υψηλότερα από αυτά των γυναικών.

Μπορεί αναμφίβολα η κακή διατροφή να ευθύνεται για την παχυσαρκία, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που συμβάλουν στην πρόσληψη βάρους πέρα από τη υψηλή πρόσληψη θερμίδων.

Η έκθεση στα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι προκαλεί πρόσληψη βάρους, κυρίως μέσω της αναστολής του θυρεοειδούς αδένα και της αλλαγής που προκαλεί στην υποθαλαμική λειτουργία. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ξενοοιστρογόνα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στις κοινωνίες που καταναλώνονται κατά κόρον, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, μπορεί να ενισχύουν τη μίμηση του θηλυκού μοτίβου πρόσληψης βάρους από τους άνδρες. 

Μια ακόμη γνωστή πηγή ξενοοιστρογόνων είναι το πολυβινυλοχλωρίδιο, δηλαδή το PVC. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες και μπορεί να βρεθεί από τις πλαστικές ιατρικές συσκευές μέχρι και στους αγωγούς του νερού.

Οι μικρό- εξελικτικές αλλαγές λοιπόν, που λαμβάνουν χώρα στις δυτικές κοινωνίες, ενδέχεται παράλληλα να οδηγούν σε αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων των ανδρών. Αυτό θα μπορούσε επίσης, να εξηγήσει τη μειωμένη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων που εμφανίζουν στο σπέρμα τους πολλοί άνδρες στις αναπτυγμένες χώρες.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, έτσι ώστε να κατανοήσουν οι ειδικοί εάν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αυτού του τύπου μπορεί να οδηγήσουν σε μια θηλεοποίηση των ανδρών του δυτικού κόσμου.
Πηγή : medicalxpress

Δεν υπάρχουν σχόλια