GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κάνουν τα “κουμάντα” τους οι κάτοικοι της Ξάνθης – Προμηθεύονται ήδη καυσόξυλα για τον χειμώνα!

-Ξεφορτώνουν καυσόξυλα σε πεζοδρόμια και αυλές και τα μεταφέρουν στα σπίτια τους  Τα... κουμάντα τους ενόψει και του χειμώνα κάνουν ήδ...

-Ξεφορτώνουν καυσόξυλα σε πεζοδρόμια και αυλές και τα μεταφέρουν στα σπίτια τους 

Τα... κουμάντα τους ενόψει και του χειμώνα κάνουν ήδη οι κάτοικοι της Ξάνθης που έσπευσαν από νωρίς και με τα κύματα καύσωνα να κάνουν ακόμη αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή, να προμηθευτούν καυσόξυλα για τις οικογενειακές τους ανάγκες. 

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που προχωρούν στις σχετικές παραγγελίες ξύλων, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για τις σόμπες και τα τζάκια τους, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται βουνάλακια καυσόξυλων σε αυλές και πεζοδρόμια τόσο εντός της πόλης όσο και περιμετρικά αυτής. 

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στις γειτονιές της πόλης θα διαπιστώσει πως δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά το πως θα βγάλουν τον χειμώνα τους και φυσικά πως θα καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσής τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στο ξύλο. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η καύση ξύλων έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη θέρμανση με πετρέλαιο,  ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται σε άλλες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. 

Σχέδιο για μείωση 20% στον φόρο πετρελαίου θέρμανσης
Τη μείωση κατά 15% - 20% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση στην τρόικα κατά τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ημερησίας”. 

Καθοριστική προϋπόθεση ωστόσο για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Αθήνας είναι, εκτός από μια καλή πορεία στα δημοσιονομικά έως τότε, και η κάλυψη των προαπαιτούμενων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενδεχόμενη αποστασιοποίηση υπουργών από το πλαίσιο όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί και «εκπτώσεις» θα δυσχεράνουν τη θέση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου κεντρικός στόχος είναι η μείωση της φορολογίας, η ελάφρυνση του χρέους και η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτιμούσε χαρακτηριστικά, χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Με σύμμαχο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν παταγώδης εισπρακτική αποτυχία, η κυβέρνηση θα επαναφέρει στην τρόικα το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο «κερδίζει πλέον έδαφος», δηλώνει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών εξελίσσεται ομαλά. Μάλιστα η ίδια πηγή υπογράμμιζε και τη σημασία επανεξέτασης των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο φάκελος για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης θα συμπεριλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με έμφαση στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια από το καλοκαίρι και μετά, όπως και στην ενεργοποίηση του συστήματος GPS για την παρακολούθηση της διακίνησης καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των πετρελαιοειδών.

Το σχέδιο 
Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην τρόικα το Σεπτέμβριο προβλέπει τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% - 20%. Η μείωση θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα αφορά όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο ειδικές ομάδες πληθυσμού. Δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης που θα εξακολουθήσει να δίνεται στα νοικοκυριά, τα οποία πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα ιδιώτες και φορείς θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για φόρους που επιβαρύνουν διάφορες συναλλαγές

Το αίτημα, που είχε απορριφθεί τον περσινό Μάιο και είχε οδηγήσει την κυβέρνηση στο να αποφασίσει μονομερώς μόνο τη διεύρυνση των κριτηρίων εκτιμάται ότι έχει, πλέον, μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά τα έσοδα από τα πετρελαιοειδή ήταν πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Εάν η τρόικα εγκρίνει το αίτημα για μείωση κατά 20% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τότε τον ερχόμενο Οκτώβριο ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί από 33 λεπτά το λίτρο που ανέρχεται σήμερα, στα 26,5 λεπτά το λίτρο, περιορίζοντας έτσι την τελική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από 1,40 ευρώ το λίτρο σήμερα σε 1,32 ευρώ το λίτρο (μείωση 8 λεπτά το λίτρο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τον Οκτώβριο του 2012 ο φόρος αυξήθηκε κατά 450%, αφού από 6 λεπτά το λίτρο εκτοξεύτηκε στα 33 λεπτά το λίτρο. Η αύξηση του φόρου «πάγωσε» τα νοικοκυριά που λόγω οικονομικής αδυναμίας αδυνατούσαν να προμηθευτούν το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και παράλληλα άνοιξε «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εισπράξεων του ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης.

Φόροι υπέρ τρίτων
Τη συνδρομή ιδιωτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη χαρτογράφηση των φόρων υπέρ τρίτων, η κατάργηση σημαντικού μέρους των οποίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, άμεσα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ιδιώτες και φορείς θα μπορούν να... καταθέτουν τις προσωπικές τους εμπειρίες για τους φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες συναλλαγές, ώστε αυτοί να καταργηθούν ή να επενεξεταστούν στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης που σχεδιάζεται. Σε κάθε περίπτωση στο συγκεκριμένο θέμα, που εντάσσεται στη λίστα των προαπαιτούμενων για τις δόσεις του καλοκαιριού, καταγράφονται καθυστερήσεις, με την τρόικα να εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια