GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οστεοπόρωση: διατροφή για την υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση ονομάζεται και «σιωπηλή νόσος και μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50.  ...

Η οστεοπόρωση ονομάζεται και «σιωπηλή νόσος και μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50. 

Ορίζεται ως μια σκελετική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και επιδείνωση της αρχιτεκτονικής του οστικού ιστού, με επακόλουθη αύξηση της ευθραυστότητας των οστών και την προδιάθεση για κάταγμα. 

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και μέχρι την ηλικία των 70, το 30 με 40 τοις εκατό όλων των γυναικών έχουν τουλάχιστον ένα κάταγμα, το οποίο έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση. 

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Τζουλιάννα Καρνέζη – Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire . Η λήψη μέτρων για την οικοδόμηση και την υγεία των οστών, ενώ είστε νέοι μπορεί κυριολεκτικά να σας βοηθήσει στη μετέπειτα ζωή σας. Διάφοροι παράγοντες πιστεύεται ότι, επηρεάζουν την οστική μάζα. 

Αυτοί μπορούν γενικά να ταξινομηθούν σε παράγοντες που δεν μπορούν να τροποποιηθούν, όπως το φύλο, η ηλικία, το σώμα, το μέγεθος, η γενετική προδιάθεση και η εθνικότητα, και σε παραγόντες που μπορούν να τροποποιηθούν, που είναι η ορμονική κατάσταση και ο τρόπος ζωής, όπως τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και τα πρότυπα διατροφής. Άρα, σε κάθε ηλικία, η διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικά, διότι συμβάλλουν στην εξασφάλιση της οστικής μάζας. Το ασβέστιο, είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται, για να σχηματιστούν τα νέα κύτταρα των οστών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας. Τα οστά σας αποθηκεύουν περισσότερο από το 99 τοις εκατό του ασβεστίου στο σώμα σας και η απαίτηση ασβεστίου αυξάνεται κατά την εμμηνόπαυση, λόγω της αυξημένης απώλειας του. 

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί έχουν την υψηλή ποσότητα ασβεστίου, μαζί με το ενισχυμένο γάλα σόγιας, τα ενισχυμένα δημητριακά και τους εμπλουτισμένους χυμούς φρούτων. 

Άλλες καλές πηγές περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το τόφου. Οι ανάγκες όμως σε ασβέστιο αλλάζουν στα διαφορετικά στάδια της ζωής: 
• Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8, πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. 
• Τα παιδιά ηλικίας 9 έως 18 χρειάζονται τουλάχιστον 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα.
 • Ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. 
• Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασβεστίου. 

Λιγότερο από το ήμισυ των έφηβων αγοριών και μόνο το ένα πέμπτο των έφηβων κοριτσιών, καταναλώνουν τις συνιστώμενες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ασβέστιο όμως, δεν μπορεί να χτίσει από μόνο του τα οστά. Λειτουργεί μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία αυξάνουν την απορρόφηση του. Αυτά είναι: 
• Βιταμίνη D Η βιταμίνη D είναι αρκετά σημαντική, γιατί βοηθάει το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο, ενώ η ανεπάρκεια της οδηγεί σε κακή απορρόφηση του, αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Επίσης, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι, η παρατεταμένη και η σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης D οδηγεί σε ραχίτιδα στα παιδιά και η λιγότερο σοβαρή ανεπάρκεια, αν και δεν προκαλεί ραχίτιδα, μπορεί να μειώσει το ύψος τους και την ανάπτυξη της οστικής μάζας, σε παιδιά και εφήβους. Για επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D επιβάλλεται η έκθεση στον ήλιο. 
• Μαγνήσιο Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της οστικής μάζας. Ανεπάρκεια μαγνησίου είναι σπάνια σε πληθυσμούς που τρέφονται καλά. Οι ηλικιωμένοι είναι μερικές φορές σε κίνδυνο μιας ήπιας έλλειψης μαγνησίου, καθώς η απορρόφηση του μειώνεται με την ηλικία. Ιδιαίτερα καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά και τα ψάρια. 
• Βιταμίνη Κ Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι, χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ οδηγούν σε χαμηλή οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στους ηλικιωμένους. Πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως, το μαρούλι, το σπανάκι και το λάχανο, το συκώτι και ορισμένα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση και τα προϊόντα σόγιας. 
• Ψευδάργυρος Αυτό το ορυκτό είναι απαραίτητη για την ανανέωση του οστικού ιστού. Η Σοβαρή ανεπάρκεια συνδέεται συνήθως με τον υποσιτισμό, και συμβάλλει στη μειωμένη ανάπτυξη των οστών στα παιδιά. Πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. 

Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε ότι, για την οστεοπόρωση, δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη. Αλλάξετε λοιπόν, όσο είναι καιρός τις συνήθειες σας για να προλάβετε αυτή τη σιωπηλή νόσο. Αρχίστε να κάνετε ένα σπορ, να περπατάτε ή να τρέχετε σε κάθε ευκαιρία που έχετε και να τρώτε ισορροπημένα γεύματα. Βιβλιογραφία: Burckhardt P, Lausanne,1998, Therapeutische Umschau. Revue Therapeutique, 55(11):712-716. Bunker VW, 1994, The role of nutrition in osteoporosis, British Journal of Biomedical Science, 51(3):228-240. Kevin D, 2007, Diet, Nutrition and Bone Health, J. Nutr., 137:2507S-2512S. Tucker KL., 2009, Osteoporosis prevention and nutrition, Curr Osteoporos Rep., 7(4):111-7.
Πηγή www.life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια