GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αποφάσεις - «βόμβα» στις μνημονιακές δεσμεύσεις

Οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας βάζουν «βόμβα» στις μνημονιακές δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας «πονοκέφαλο...

Οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας βάζουν «βόμβα» στις μνημονιακές δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

Η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι η τελευταία από μια σειρά αντίστοιχων αποφάσεων που τάσσονται υπέρ της αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η αρχή έγινε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε στο σύνολό του αντισυνταγματικός ο νόμος που επέβαλε μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και το Πυροσβεστικό Σώμα. Με την ίδια απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και η αναδρομική εφαρμογή των περικοπών από τον Αύγουστο του 2012. Ανάλογη απόφαση εξέδωσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αντισυνταγματική κρίθηκε προ μηνών με απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου και η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ (το πρώτο «χαράτσι» και όχι το ΕΕΤΑ), ενώ το θέμα εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, αντισυνταγματική κρίθηκε το καλοκαίρι από την Ολομέλεια του ΣτΕ η διάταξη που απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ενώ στο στόχαστρο του ανώτατου δικαστηρίου έχουν τεθεί και οι αποκρατικοποιήσεις. Προσφάτως, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πώληση της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μεταβίβαση του τελευταίου πακέτου μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση πρόκειται να αποξενώσει το Δημόσιο από την εταιρεία, αναιρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα της. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι δικαστές, με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της είναι αναγκαίες για την επιβίωση του πληθυσμού και παρέχονται μονοπωλιακώς, η πώλησή της από το Δημόσιο παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για προστασία της υγείας των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει προσφυγή κατά της μεταβίβασης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου, ενώ για τυπικούς λόγους δεν εξέτασε τις περιπτώσεις των ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια