GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι Συμβολαιογράφοι της Θράκης αντιδρούν στον ΕΝΦΙΑ – "Είναι άδικος Νόμος που οδηγεί σε απόγνωση"

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι επτά Εφετείων της χώρας (Θράκης, Θεσσαλο­νίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών και Κρήτης) με αφορμή τ...

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι επτά Εφετείων της χώρας (Θράκης, Θεσσαλο­νίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών και Κρήτης) με αφορμή την κατάθεση στο Κοινοβούλιο τροπολογιών σχετικών με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με έγγραφό τους, που κοινοποιήθηκε εκτός από τον αρμόδιο Υπουργό και  σε όλους τους Βουλευτές, επισημαίνουν για μια ακόμα φορά τα λάθη και τις αστοχίες του υπάρχοντος –άδικου- νομικού πλαισίου που αφορά την ιδιοκτησία, το οποίο έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες κατόχους ακίνητης περιουσίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών οδηγείται στην τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας διαπιστώνοντας, δυστυχώς πολύ καθυστερημένα, ορισμένα από  τα λάθη και τις αστοχίες των σχετικών διατάξεων. Ήδη με την εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων έγινε σαφές αυτό, που οι συμβολαιογράφοι είχαν εξ αρχής εντοπίσει και επισημάνει: ότι η επεξεργασία και η θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου, που αφορά στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων έγινε με ιδιαίτερα πλημμελή και πρόχειρο τρόπο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδικίες και να προκαλούνται σοβαρότατες παρενέργειες στις συναλλαγές επί των ακινήτων. 

Με το έγγραφο που απεστάλη και αποτελεί συνέχεια προηγούμενων εγγράφων-προτάσεων των συμβολαιογράφων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται η ανάγκη απλού­στευσης του φορολογικού πλαισίου που διέπει την κατοχή ακίνητης περιουσίας και την μεταβίβαση αυτής και ζητείται η δικαιότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. 

Βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων είναι η κατάργηση της διάταξης, η οποία προβλέπει υποχρεωτική επισύναψη  πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς και σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις, ακόμα και αν δεν έχουν ως αντικείμενο τη μεταβίβαση του ακινήτου. 

Αίτημα τους είναι επίσης η κατάργηση των ποινών που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης και  για  το παραμικρό λάθος στα στοιχεία του πιστοποιητικού,  δηλαδή  η απόλυτη ακυρότητα της πράξης που υπέγραψε ο πολίτης και το εξοντωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ  σε βάρος  του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφύλακα.

Όπως τονίζεται, οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει  απόλυτη εμπλοκή στις συναλλαγές επί των ακινήτων και ανασφάλεια στους συναλλασσόμενους  πολίτες.

Εχουν επιπλέον προκαλέσει ασφυξία στις Δ.Ο.Υ., αφού έχουν προσθέσει στους υπαλλήλους την εργασία τροποποιήσεων και διορθώσεων δηλώσεων, από τις οποίες το Δημόσιο κανένα οικονομικό όφελος δεν αντλεί.

Οι  συμβολαιογράφοι διαπιστώνουν πως η βάρβαρη και άδικη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με κάθε είδους χαράτσια, τέλη και νέους φόρους (εν.φ.ι.α., υπεραξίας) είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτελούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια τη «βαριά βιομηχανική παραγωγή» της χώρας, τροφοδοτούσε την οικονομική δραστηριότητα και συντελούσε στην ανάπτυξη, επιδρώντας καθοριστικά στην απα­σχόληση.

Τέλος, οι  συμβολαιογράφοι τονίζουν πως καμιά ανάπτυξη στη χώρα δε δύναται να υπάρξει αν δεν απεμπλακούν οι συναλλαγές επί των ακινήτων και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση διόρθωση και αποκατάσταση των αδικιών που επέφερε ο Ν 4223/2013, λαμβάνοντας καταρχήν μέτρα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στη συνέχεια και κατόπιν ουσιαστικού και σοβαρού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να προβεί στην απλούστευση της φορολογίας που διέπει τη μεταβίβαση και κατοχή ακίνητης περιουσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια