GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διαμόρφωση προγραμμάτων για ανέργους βάσει αναγκών των εταιρειών

Οι εργοδότες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «προβλέπετε ότι θα παρουσιαστεί ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρησή σας...

Οι εργοδότες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «προβλέπετε ότι θα παρουσιαστεί ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρησή σας τους επόμενους 12 μήνες;» προκειμένου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, να διαμορφωθούν πιο αποτελεσματικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Τη συνεχώς διευρυνόμενη αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι άνεργοι, επιδιώκει να αμβλύνει το υπουργείο Εργασίας, καθώς διαπιστώνεται και στην πράξη πως πολλά από τα προγράμματα που εφαρμόζονται είναι ανεπαρκή για τον περιορισμό ή έστω τη συγκράτηση της ανεργίας.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιχειρείται σε πρώτη φάση η διάγνωση των αναγκών μιας «πληγωμένης» από την κρίση αγοράς, που περιορίστηκε δραματικά και μετατοπίστηκε με ταχύτερους ρυθμούς, από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στον τριτογενή τομέα των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Με στόχο να σχεδιαστούν νέα προγράμματα και να επανασχεδιαστούν αυτά που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει, ο υπουργός Εργασίας δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα απευθυνθεί σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Στην αρχή προαιρετικά, θα κληθούν οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τις ανάγκες για απασχόληση, δεξιότητες και συγκεκριμένες ειδικότητες, που θα απορροφηθούν πιο γρήγορα από την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την απόφαση, «η Διεύθυνση Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ως η υπεύθυνη αρχή για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διάγνωσης για τον καθορισμό των αναγκών της αγοράς εργασίας».

Μάλιστα, επισυνάπτεται και ένα σχέδιο ερωτηματολογίου που θα μπορούσε να αποσταλεί στις επιχειρήσεις, με βάση στοιχεία όπως ο κλάδος δραστηριοποίησης ή ο αριθμός εργαζομένων, τα οποία είναι γνωστά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Οι εργοδότες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «προβλέπετε ότι θα παρουσιαστεί ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρησή σας τους επόμενους 12 μήνες;», αλλά και να καταγράψουν τις ανάγκες του κλάδου που δραστηριοποιούνται σε ειδικότητες και να τις ιεραρχήσουν με βάση τις πιο επείγουσες.

Παράλληλα, διερευνώνται οι ανάγκες κατάρτισης - επιμόρφωσης του προσωπικού που ήδη απασχολούν και ζητείται από τους εργοδότες να καταγράψουν τις ειδικότητες που διαπιστώνουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε δεξιότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πρόκειται για μια πρωτοποριακή καταγραφή που θα οδηγήσει και στην πραγματική διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι, άλλωστε, προβληματίζονται εξίσου από την αποτυχία των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων πολιτικών απασχόλησης, αλλά και από την αδυναμία διασύνδεσης των αναγκών της αγοράς με την εκπαίδευση - κατάρτιση.

Μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ καταγράφει το χάσμα, καθώς διαπιστώνει πως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έως σήμερα, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χάθηκαν 11.216.500 θέσεις εργασίας χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και 4.320.500 θέσεις εργασίας ενδιάμεσου εκπαιδευτικού επιπέδου, ενώ έχουν δημιουργηθεί 9.521.100 νέες θέσεις εργασίας υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια