GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και στη Θράκη! Ο "μαύρος χάρτης" της ανεργίας επί τάπητος

Ο μαύρος χάρτης της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τους προέδρους 13 Εργατικών Κέντρων. Ποιοι νομοί χτυπήθηκαν πιο δυνατά από τη...

Ο μαύρος χάρτης της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τους προέδρους 13 Εργατικών Κέντρων. Ποιοι νομοί χτυπήθηκαν πιο δυνατά από την ανεργία

Η ανεργία σε Μακεδονία - Θράκη ανατρέπει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Κυμαίνεται πάνω από 40%, σε πολλές περιπτώσεις και το 50% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ακόμη και στη ...καλή περίοδο του καλοκαιριού, με τον τουρισμό και τη μεταποίηση στα εξαγώγιμα φρούτα, ενώ σχεδόν «τυχερές» είναι οι περιοχές που η ανεργία είναι κοντά, έστω λίγο πάνω, από το 30%.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πρόεδροι 13 Εργατικών Κέντρων, ενόψει της μεγάλου συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, για το «καλωσόρισες» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, μίλησε για το «ματσούκι» που κραδαίνει η κυβέρνηση, που προσπαθεί έτσι να επιβάλλει, μετά τις αντεργατικές και τις αντιδημοκρατικές πολιτικές, καταργώντας ουσιαστικά συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαπραγματεύσεις.  «Το συλλαλητήριο θα είναι μαζικό, μαχητικό αλλά και ειρηνικό», είπε ο Β. Μουτάφης, που κάλεσε τον κόσμο της εργασίας να δώσει το «παρών», το ερχόμενο Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Τα στοιχεία και τα παραδείγματα που έδωσαν οι συνδικαλιστές, ήταν τραγικά αλλά και τρανταχτά.

Στη Ροδόπη η ανεργία είναι μεταξύ 45%-48%, ενώ στις Σάππες ειδικά μετριέται στο 60%. «Κάποτε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής λειτουργούσαν 99 επιχειρήσεις και κάθε μέρα έμπαιναν στη περιοχή 17.000 εργαζόμενοι. Τώρα δουλεύουν λιγότερες από 10 εταιρείες, απασχολούν 700 άτομα, ενώ με το κλείσιμο της Σέλμαν χάθηκαν 150 θέσεις εργασίας. Από όσους μείναν να δουλεύουν, το 90%, είαι 8 και 9 μήνες απλήρωτοι», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Ροδόπης Παντελής Μαγαλιός.

Η ανεργία φέρνει τη μετανάστευση, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Έβρου Απόστολος Γκικούδης, λέγοντας ότι ο βόρειος Έβρος δεν έχει πια νεολαία. «Το μόνο που ευδοκιμεί στον Έβρο είναι το στρατόπεδο μεταναστών. Η τοπική αγορά έχει συρρικνωθεί, πάνε για ψώνια στις γειτονικές χώρες και, τώρα που έκλεισε και το εργοστάσιο της Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, η ανεργία θα πάει πολύ πάνω από το 40% που είναι σήμερα».

Την ανεργία θα τροφοδοτήσει το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ και στις Σέρρες, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Σερρών Άλκης Απιδόπουλος, τονίζοντας ότι τα επίσημα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ, κρύβουν στην ουσία το πρόβλημα, γιατί δεν μετριούνται οι μικροεπαγγελματίες, μικροί επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

Στις Σέρρες η ανεργία βρίσκεται στο 42%-43%, οι βιοτεχνίες πήγαν Βουλγαρία, ο Δρομέας, μία υπερσύγχρονη βιομηχανία, υπολειτουργεί, ενώ οι τοπικές μικρές εταιρείες προτείνουν απασχόληση με 500-600 ευρώ, όταν τους ίδιους ειδικευμένους τεχνικούς, μεγάλη εταιρείας ( ΑΚΤΩΡ), που κάνει έργα στη Βουλγαρία, τους πληρώνει με 1.000-1.200 ευρώ μισθό.  

Στη Δράμα η ανεργία ξεπερνάει το 50%, η βιομηχανική περιοχή έχει μόνο κουφάρια και δεν υπάρχει στο νομό ούτε μία μεγάλη επιχείρηση που να απασχολεί πάνω από 100 άτομα προσωπικό. Έχοντας δίπλα τη Βουλγαρία, με τους εκεί μισθούς, η μαύρη εργασία, όταν υπάρχει εργασία, οργιάζει, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης. «Οι άνεργοι δεν πηγαίνουν πια στον ΟΑΕΔ να σφραγίσουν τις κάρτες τους, έχουν κουραστεί, δε περιμένουν κάτι».

Σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, η ανεργία είναι κοντά στο 32%, δηλαδή ένας στους τρεις είναι άνεργος. Η κρίση, βρήκε την περιοχή σε κρίση, αφού μόνο από τον κλάδο της ένδυσης χάθηκαν συνολικά 83.000 θέσεις εργασίας, ενώ προϊόντα που άλλοτε έδιναν εισόδημα στον αγροτικό κόσμο αλλά και στη μεταποίηση, όπως ο καπνός και τα τεύτλα, έχουν χάσει κάθε δυναμική.

«Δύσκολα είναι επίσης τα πράγματα και στη Χαλυβουργία , οπου είχαμε μειώσεις θέσεων εργασίας και μισθών, με τις εταιρείες να είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, ενώ περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις  σε ΕΛΒΟ και Λιμάνι», κατέληξε ο πρόδρος του ΕΚΘ.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια