GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Τρύπα» εκατομμυρίων στο ταμείο της Εκκλησίας - Η περιουσία της σε όλη την Ελλάδα

Μείωση που φτάνει ακόμη και το 70% εμφανίζουν τα έσοδα της Εκκλησίας τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει καταγραφεί «τρύπα» ε...

Μείωση που φτάνει ακόμη και το 70% εμφανίζουν τα έσοδα της Εκκλησίας τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει καταγραφεί «τρύπα» εκατομμυρίων στο ταμείο της. 

Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους πιστούς να αφήνουν ελάχιστα χρήματα στο παγκάρι, ενώ η μείωση των μυστηρίων και των δωρεών διογκώνουν το πρόβλημα. 

Την ίδια ώρα, πολλά ακίνητα της Εκκλησίας παραμένουν ξενοίκιαστα, σε άλλα τα μισθώματα έχουν πέσει ακόμη και 60%, ενώ από το 2008 σταμάτησε η καταβολή τραπεζικών μερισμάτων. Σύμφωνα με εκτίμηση στελέχους της Ιεράς Συνόδου στον «Ελεύθερο Τύπο», το 1/4 των ακινήτων της Εκκλησίας μένει ανοίκιαστο για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξαώροφο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας, και το οποίο από το 2007 παρέμενε στα αζήτητα διότι δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον. Τελικά, μετά από δέκα άγονους διαγωνισμούς, βρέθηκε επενδυτής (Όμιλος Ξενοδοχείων Ηλέκτρα) και σύντομα το κτίριο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έσοδα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών μειώθηκαν από 10 εκατ. που ήταν το 2011 σε περίπου 9.330.000 εκατ. το 2012 και σε 7.400.000 περίπου το 2013. 

Η εκκλησιαστική περιουσία περιλαμβάνει 300 δεσμευμένα ακίνητα, 570 ακίνητα, διαμερίσματα γραφεία, 225.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 7.400 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις και
440 οικόπεδα εντός σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια