GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το κινητό μπορεί να βλάψει την ανδρική γονιμότητα

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι τα σπερματοζωάρια των ανδρών που είχαν εκτεθεί στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα συσκευών, ήταν λιγότερο βιώσιμα. ...

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι τα σπερματοζωάρια των ανδρών που είχαν εκτεθεί στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα συσκευών, ήταν λιγότερο βιώσιμα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι άνδρες που μεταφέρουν το κινητό τους τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού τους μπορεί να βλάψουν τα σπερματοζωάρια τους και να μειώσουν τις πιθανότητες που έχουν να τεκνοποιήσουν.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα ευρήματα 10 μελετών που εξέτασαν το πως η έκθεση στα κινητά τηλέφωνα μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα. Ανάμεσα στους άνδρες που δεν είχαν εκτεθεί στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, το 50%-85% των σπερματοζωαρίων τους μπορούσε να μετακινηθεί φυσιολογικά προς το ωάριο.

Η ικανότητα αυτή ήταν μειωμένη κατά μέσο όρο 8% στους άνδρες που είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία των κινητών τους τηλεφώνων. Παρόμοια ήταν η επίδραση της ακτινοβολίας και στη βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων, δηλαδή στο ποσοστό των σπερματοζωαρίων που βρέθηκαν ζωντανά. Η επίδραση της ακτινοβολίας στη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, όμως, δεν ήταν ξεκάθαρη. 

Η πλειοψηφία των ανδρών, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει κινητό τηλέφωνο και περίπου στο 14% των ζευγαριών μεσαίου και υψηλού εισοδήματος υπάρχει πρόβλημα στην επίτευξη σύλληψης.

Δεδομένης της ευρείας χρήσης των κινητών τηλεφώνων, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί η επίδραση της έκθεσης στην ακτινοβολία που παράγουν. Μέχρι στιγμής, τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία συχνά οι άνδρες μεταφέρουν στις τσέπες των παντελονιών, μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους άνδρες που έχουν παράγοντες που επιβαρύνουν επιπλέον την αναπαραγωγική τους υγεία, όπως είναι η ηλικία. Είναι απαραίτητη η περεταίρω έρευνα για την εξέταση των ολοκληρωμένων κλινικών επιπτώσεων στο γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη ανάδειξε μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στην ακτινοβολία από τα κινητά τηλεφωνά και την ανδρική υπογονιμότητα, αλλά ο σχεδιασμός της δεν της επιτρέπει να τεκμηριώσει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
Πηγή : nlm.nih.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια