GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μόνο το 50% του προστίμου για αυθαίρετο με ενεργειακή αναβάθμισή του

Τη δυνατότητα συμψηφισμού του μισού προστίμου νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου με εργασίες για την ενεργειακή του αναβάθμιση ή τη βελτίωση τη...

Τη δυνατότητα συμψηφισμού του μισού προστίμου νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου με εργασίες για την ενεργειακή του αναβάθμιση ή τη βελτίωση της στατικής του επάρκειας δίνει στους αυθαιρετούχους το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ρύθμιση αφορά κτίρια προ του 2003 και θα τεθεί σε εφαρμογή και αναδρομικά περίπου σε δύο εβδομάδες. Οι εργασίες θα πιστοποιούνται από ενεργειακό επιθεωρητή ή μηχανικό.

Ενα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4178/13 και οκτώ μήνες πριν από τη λήξη του, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών ενέκριναν την απαραίτητη ρύθμιση για την υλοποίηση πρόβλεψης που υπήρχε στον νόμο για τον συμψηφισμό των προστίμων. Στόχος της Πολιτείας είναι να ωθήσει τους ιδιοκτήτες, κυρίως εκείνους που έχουν δηλώσει εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίρια, να προχωρήσουν σε ενεργειακές ή στατικές βελτιώσεις τους. Η ρύθμιση θα αφορά αναδρομικά όλους όσοι έχουν δηλώσει αυθαίρετα στον ν. 4178/13 (ή στον ν. 4014/11, που «ξαναδηλώθηκαν» στον νέο νόμο). Και αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν προ του 2003 (ή λιθόκτιστα έως τις 28.7.2011). Οπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση:

-  Ενεργειακή αναβάθμιση. Ο συμψηφισμός φθάνει στο 50% του προστίμου, εφόσον οι παρεμβάσεις οδηγούν σε αναβάθμιση του κτιρίου κατά μία ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη του 30%. Οι εργασίες πρέπει να πιστοποιηθούν από ενεργειακό επιθεωρητή, πριν και μετά (σε περίπτωση δήλωσης εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί, αρκεί μια δήλωση ενεργειακού επιθεωρητή).

-  Στατική αναβάθμιση. Ο συμψηφισμός μπορεί να φθάσει στο 50% του προστίμου. Οι εργασίες πρέπει να υλοποιούνται κατά τις προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας κατά τον κανονισμό επεμβάσεων. Οι εργασίες κοστολογούνται βάσει του κρατικού τιμολογίου που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ενίσχυσης σεισμοπαθών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια