GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επιστολή καθηγητών 4ου Γυμνασίου στους γονείς των μαθητών

Αγαπητοί γονείς,  Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει το δηµόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί έχουν οξυνθ...

Αγαπητοί γονείς, 
Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει το δηµόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί έχουν οξυνθεί εξαιτίας της εφαρµογής της πολιτικής των µνηµονίων και στην εκπαίδευση. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, των σχολικών βιβλιοθηκών και άλλων υποστηρικτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και υποδοµών, η αύξηση του ανώτατου αριθµού µαθητών στην τάξη από 25 σε 30, έχουν δραµατικές επιπτώσεις στην καθηµερινή λειτουργία του δηµόσιου σχολείου. 

# Οι περικοπές στις δηµόσιες δαπάνες για την παιδεία συνεχίζονται και, όπως προβλέπεται στο νέο µεσοπρόθεσµο, θα φτάσει στο 1,9% επί του ΑΕΠ όταν ο µέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,5%. 

# Τα τελευταία δύο χρόνια 15000 εκπαιδευτικοί έφυγαν από την εκπαίδευση και στη θέση τους διορίστηκαν µόλις 92. Ήδη ο υπουργός παιδείας έχει οµολογήσει ότι τα κενά είναι τόσα ώστε τα σχολεία θα δυσκολευτούν να ανοίξουν του χρόνου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς χωρίς διορισµούς αλλά υποχρεώνοντας τους/τις εκπαιδευτικούς να διδάσκουν άλλα αντικείµενα από αυτά που έχουν σπουδάσει. 

# Η τεχνική εκπαίδευση καταρρέει. Από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν, 46 καταργήθηκαν και χαρίστηκαν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. 

# Εισάγεται η µαθητεία. Οι νέοι και οι νέες που θα εργάζονται ως µαθητευόµενοι/ες, θα αµείβονται µε µισθούς-φιλοδωρήµατα χωρίς εργασιακά δικαιώµατα και ασφάλιση ετοιµάζοντας έτσι τους/τις εργάτες/τριες-δούλους του µέλλοντος. 

# Με το Νέο Λύκειο, που εφαρµόστηκε χωρίς καµία προετοιµασία από την προηγούµενη σχολική χρονιά, το σχολείο µετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο. Το φιάσκο της τράπεζας θεµάτων άφησε µετεξεταστέους το 1/3 των µαθητών/τριών της Α’ Λυκείου. Οι τρείς διορθωτικές διατάξεις που προστέθηκαν µετά τα τραγικά αποτελέσµατα για την εξοµάλυνση των αποτελεσµάτων, αποδεικνύουν την προχειρότητα του συνολικού σχεδιασµού. 

# Και ενώ τα προγράµµατα σπουδών και τα βιβλία είναι απαρχαιωµένα και λείπει ο συνολικός σχεδιασµός, είναι φανερό ότι στόχος πλέον του σχολείου δεν είναι η µόρφωση και η δηµιουργία πολιτών. Αντίθετα µέσα από τον άκρατο ανταγωνισµό και την φροντιστηριοποίηση του σχολείου, εξυπηρετείται το ιδιωτικό κεφαλαίο και η δηµιουργία πειθήνιων υπαλλήλων. 

Ο εκπαιδευτικός κόσµος και τα ειδικά επιστηµονικά όργανα της ΟΛΜΕ έχουν εδώ και χρόνια εντοπίσει τα προβλήµατα της Μέσης Εκπαίδευσης. Οι µέχρι τώρα κυβερνήσεις όµως αγνόησαν επιδεικτικά τις προτάσεις µας και αρνήθηκαν τον ουσιαστικό διάλογο. Αντί για αυτό προέβησαν σε επιπόλαιες και αποσπασµατικές µεταρρυθµίσεις που πρόσθεσαν προβλήµατα παρά έλυσαν. 

Το δηµόσιο σχολείο δεν είναι υπόθεση µόνο των εκπαιδευτικών αλλά όλων των πολιτών. Απαιτούµε πραγµατική δηµόσια δωρεάν παιδεία, ένα σχολείο ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικούς φραγµούς, εργαστήρι µόρφωσης και δηµιουργίας 
Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια